Obavijesti

News

Komentari 206

Meta bio karikaturist? Jedan mrtav i troje ranjenih u napadu

Meta bio karikaturist? Jedan mrtav i troje ranjenih u napadu
16

Nepoznati napadači su stali ispred kafića, otvorili vatru i pobjegli. Na predavanju je bio i karikaturist Lars Vilks koji je poznat po karikaturama proroka Muhameda

VIDEO

Jednan muškarac je poginuo, a troje policajaca ranjeno u centru Kopenhagena nakon što su dvojica muškaraca ispalila čak 40 metaka na njih, javlja Reuters.

Pokretanje videa...

24sata 00:17

Sve se dogodilo u jednom kafiću na tribini o slobodi govor a koju je držao francuski veleposlanik François Zimeray. Ambasador je na svom Twitter profilu objavio kako je živ te se još uvijek nalazi u prostoriji u kojoj je došlo do napada.

REUTERS/PIXSELL

Vilks nije ozlijeđen

Predavanju je prisustvovao i švedski karikaturist Lars Vilks koji je poznat po karikaturama proroka Muhameda.

Jedan od organizatora skupa Helle Merete Brix za AP je rekao da umjetnik Vilks nije ozlijeđen i da je on bio očita meta ovog pokušaja atentata.

Objavili fotografiju napadača

Policija je na izvanrednoj konferenciji za medije javila kako su tri policajca lakše ozlijeđena, a iz danske obavještajne službe poručili su kako je riječ o dugo planiranom terorističkom napadu.

Traga se za osobom arapskog porijekla između 25 i 30 godina, visokom oko 185 centimetara obučenom u crnu jaknu, a objavljena je i njegova fotografija.

U više navrata planirali Vilksovo ubojstvo

Danska policija

Lars Vilks je bijes islamista na sebe navukao 2007. godine, kada je na svojim karikaturama prikazao Muhameda kao psa . Izazvalo je to brojne prosvjede diljem islamskog svijeta, a džihadisti Islamske države za njegovo su ubojstvo ponudili 150.000 dolara.

Zadnjih godina Vilks živi pod policijskom zaštitom . U tri različita navrata, 2009., 2010. i 2011. godine, nekoliko je osoba uhićeno zato što su planirali atentat na Vilksa. Vilks je 2010. fizički napadnut dok je držao predavanje o slobodi govora na Sveučilištu u Uppsali.

Vilks redovito prima prijetnje smrću. Teroristička organizacija Al-Kaida uvrstila ga je na svoju "listu najtraženijih osoba koje su vrijeđale Islam".

REUTERS/PIXSELL

Napadači su u bijegu

Nepoznati napadači su stali ispred kafića, otvorili vatru i pobjegli u autu Volksvagen Polo tamne boje registarske oznake AT 25919. Policija je upozorila da se ne približavaju automobilu ako ga tko vidi jer su opasni i naoružani već da samo dojavi policiji. Policija je blokirala sve izlaze iz Kopenhagena i krenula u potragu za napadačima. U gradu vlada opća panika.

Teroristički napad

Francois Hollande, francuski predsjednik, najavio je da će se francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve što prije zaputiti u Kopenhagen. Hollande je pucnjavu u Danskoj okvalificirao kao teroristički napad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...