Obavijesti

News

Komentari 214

Tužitelji potvrdili: Napadač iz Bruxellesa preminuo u bolnici. Traga se za još jednim čovjekom

Tužitelji potvrdili: Napadač iz Bruxellesa preminuo u bolnici. Traga se za još jednim čovjekom
5

Niti jedan osumnjičeni još nije uhićen, prema Het Laatsteu, a policija je ogradila mjesto događaja

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

pucnjava u briselu 00:44

Pokretanje videa...

forenzičari i policija ne terenu u belgiji 03:05
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
12.35

Državno odvjetništvo: 'Svjedok je obavijestio policiju da je vidio mogućeg počinitelja'

Jutros nešto poslije osam sati jedan je svjedok obavijestio policiju u Bruxellesu da je uočio mogućeg počinitelja u jednom kafiću u Schaerbeeku, priopćeno je iz federalnog državnog tužiteljstva. 

Na mjesto događaja potom je stigla policija. Tijekom intervencije osumnjičeni je upucan.

Hitna pomoć pokušala je reanimirati muškarca. Prevezen je u bolnicu gdje je u 9.38 sati konstatirana smrt. 

U kafiću je pronađeno ratno oružje i torba s odjećom.

12.12

Osumnjičeni napadač identificiran, pojačan nadzor u IKEA-inim dućanima

Belgijske vlasti u utorak su potvrdile da je je osoba za koju se pretpostavlja da je u ponedjeljak navečer ubila dvojicu  švedskih navijača i koja je ustrijeljena u utorak ujutro i službeno identificirana.

 Sada je i službeno potvrđeno da je riječ o osobi za koju državno odvjetnišvo navodi samo ime i prvo slovo prezimena - Abdesalemu L.

 Policija ga je u utorak pronašla u jednom kafiću u briselskoj općini Schaerbeek, nakon što je nešto prije osam sati dobila dojavu od jednog svjedoka, kaže se u priopćenju belgijskog državnog odvjetništva.

“Jutros malo prije osam sati jedan je svjedok obavijestio policiju u Bruxellesu da je uočio navodnog počinitelja napada u jednom lokalu u Schaerbeeku”, kaže se u priopćenju.

On je u pucnjavi ustrijeljen, a nakon više pokušaja oživljavanja preminuo je u jutros u jednoj briselskoj bolnici u 9.38, potvrdilo je belgijskog državno odvjetništvo.

Belgijska ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden potvrdila je da je kod njega pronađeno automatsko oružje koje je korišteno u atentatu.

Ministrica je dodala da još ne može potvrditi je li počinitelj napada djelovao sam ili je imao pomagače.

“Riječ o ozbiljnom napadu i o sigurnosti stanovnika naše zemlje. Savezno državno odvjetništvo istražuje mogućnost da je počinitelj napada imao pomagačea”, rekla je ministrica.

Prema prvim elementima istrage, Abdesalem L. za kojeg se pretpostavlja da je atentator, tuniski je državljanin, star 45 godina, koji je ilegalno živio u briselskoj općini Schaerbeek.

On je u studenome 2019. podnio zahtjev za azilom, koji je odbijen godinu dana kasnije.  Međutim, policija ga nakon toga nije uspjela pronaći kako bi mu uručila odluku da mora napustiti Belgiju. Policija ga je sumnjičila za trgovibu ljudima, ilegalni boravak i napad na sigurnost države.

On se sumnjiči da je u ponedjeljak navečer, prije početka nogometne utakmice između Belgije i Švedske ubio dvoje švedskih državljana, koji su bili u majicama njihove nacionalne selekcije, a još jedna osoba je teško ranjena.

Ministrica unutarnjih poslova  Annelies Verlinden rekla je da je policija pojačala nadzor oko švedskih diplomatskih predstavništava. Nadzor je također pojačan oko prodavaonica švedskog lanca trgovina namještajem IKEA.

Pretpostavlja se da je ovaj teroristički napad odgovor na seriju paljenja Kurana, svete knjige islama, koji su zabilježeni u Švedskoj proteklih godina.

11.59

Počinitelj napada u Bruxellesu boravio je u Švedskoj

U Švedskoj je živio i počinitelj napada u Bruxellesu u kojem su u ponedjeljak navečer ubijena dva Šveđana. Rekao je to na konferenciji za novinare švedski premijer Ulf Kristersson. Premijer nije mogao dati mnogo dodatnih informacija.

Državna tajnica za azil i migracije Nicole de Moor na konferenciji za novinare objavila je da je osumnjičeni Abdesalem L. podnio zahtjev za azil u studenom 2019., nakon čega mu je zahtjev odbijen, a muškarac nestao s radara.

Prema Kristerssonovim riječima, 45-godišnji Tunižanin također je boravio u Švedskoj, ali nije bio poznat policiji.

Švedski premijer iskoristio je priliku da kaže kako je 'važno znati tko je u zemlji' jer Švedska trpi 'najveću sigurnosnu prijetnju od Drugog svjetskog rata'.

"Opasni muškarci koji nemaju švedsko državljanstvo moraju odmah napustiti zemlju", navodi se. Štoviše, prema Kristerssonu, trebala bi postojati i bolja kontrola na europskim vanjskim granicama. 'Bez kontrole vanjskih granica ne možemo imati slobodno kretanje ljudi.'

11.52

Prometne gužve na francuskoj granici zbog graničnih kontrola

Prometne gužve nastale su na E17 na graničnim prijelazima Rekkem i Adinkerke zbog pojačanih graničnih kontrola u Francuskoj. To je objavila agencija Belga press. 

Pooštrene granične kontrole sinoć je najavio francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin.

11.33

Sinoć je ispitana supruga osumnjičenog počinitelja

Supruga osumnjičenog počinitelja napada u Bruxellesu već je sinoć ispitana. 

Komentari 214