Obavijesti

News

Komentari 0

Pula: Šumica na šetalištu Lungomare ograđena trakama

Pula: Šumica na šetalištu Lungomare ograđena trakama

Šumica na pulskom šetalištu Lungomare u utorak ujutro ograđena je trakama s oznakom "private"

VIDEO

A iz tvrtke Hotel Valkane potom su izvijestili da protivnici gradnje hotela "nastavljaju s manipulacijama i iznošenjem neistina odnosno žele stvoriti dojam u javnost da to radi investitor".

"Pojedinci su noćas stavili traku oko šumice i ograničili kretanje istom želeći stvoriti dojam da to radi investitor. Nakon što je u više navrata netko pokušao zapaliti šumicu na Lungomareu, kidao plakate, sad je moguće da te iste osobe ograđuju šumicu", ustvrdili su iz tvrtke Hotel Valkane te dodali kako je Lungomare otvoren i ostat će otvoren za sve.

Tvrde da se pojedinci, koji pozivaju na istinu i demokraciju, kad padne mrak i pod lažnim imenima, služe se neistinama, podmetanjima, paležom i uništavanjem tuđe imovine.

Pulski gradonačelnik potvrdio da će izaći na referendum
Pulski gradonačelnik potvrdio da će izaći na referendum

"Pula će, sigurni smo, kazati što misli o takvima", zaključili su.

Istarska policija potvrdila je kako je primila prijavu predstavnika investitora o tom događaju.

"Tijekom jutra zaprimili smo prijavu da je nepoznata osoba ili više njih trakama ogradila šumicu na Lungomareu. Policijska ophodnja izašla je na mjesto događaja te se utvrđuju sve okolnosti", potvrdila je za Hinu glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.

Građanska inicijativa prikupila je u svibnju više od 11.000 potpisa za referendum o gradnji hotela na Valkanama.

Investitor budućeg hotela na Valkanama: Uskoro predajemo zahtjev za lokacijsku dozvolu
Investitor budućeg hotela na Valkanama: Uskoro predajemo zahtjev za lokacijsku dozvolu

Referendum će se održati u nedjelju, 9. listopada, nakon što je Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje sukladno zakonu.

Inicijativa za referendum: Ne stojimo iza postavljenih traka na Lungomaru

Član Građanske inicijative za referendum za Lungomare, Aleksej Orel  rekao je u utorak u Puli da u Inicijativi nisu ništa znali o ograđivanju šumice na pulskom šetalištu Lungomare trakama s oznakom "private" i kako su oni odabrali demokratskim putem izboriti se za cilj.  

"Mi smo odabrali demokratskim putem boriti se za naš cilj, a sugrađane koji su to napravili niti osuđujem, niti ne osuđujem, niti je na meni da to činim. Definitivno Inicijativa nema nikakve veze s onim što se noćas dogodilo na Lungomareu", kazao je Orel .

Podsjetio je kako su se za vikend pojavile crvene zastave na koje su se ljudi potpisivali, no, ni to nije bio dio njihove inicijative.

"To dodatno zbunjuje građane koji misle da su potpisom na nekakvu zastavu dali glas na referendumu. Dosta smo demokratski nepismeni",  naglasio je član GI Orel.

Njemu je pak, pred početak konferencije za novinare koja je održana kod sportsko-rekreativnog centra Valkane, predstavnik investitora iz Hotela Valkane Zoran Kostić predao trake zamotane u oblik lopte, kojim je bila ograđena šuma. 

Kostić je izjavio da "vraća trake", očito aludirajući kako je Inicijativa navodno povezana s njihovim postavljanjem, a s ciljem da se stvori dojam da su investitori postavili trake.

Referirajući se na taj postupak članica Inicijative Ivana Nataša Turković rekla je da oni neće tužiti Kostića zbog insinuiranja da su postavili trake.

"Hvala mu na lopti i obećavamo da ga nećemo tužiti zbog toga. Naši članovi su već dobivali tužbe, a mi ćemo biti fer i kada nas optuži bez da postoji ikakav dokaz da smo nešto učinili", poručila je.

Dodala je da Inicijativa raspolaže informacijom kako se po uvidu u katastar, gradnja hotela u gornjem dijelu Sportsko-rekreacijskog centra Valkane najvjerojatnije preljeva na znatni dio šumsko područje, zbog čega traže od države da što prije reagira i zaustavi proces izdavanja lokacijske dozvole. 

Referendum u nedjelju, 9. listopada

"Jasno je da je pravna situacija za cjelokupno zemljište u vlasništvu tvrtke Valkane d.o.o. vrlo komplicirana. Međutim, kako svjedoče mnoge presude u Hrvatskoj,  situacija sa šumskim zemljištem ne bi trebala biti toliko pravno zamršena", rekla je Turković.

Podsjetila je da je Inicijativa ljetos izvijestila niz nadležnih institucija o mogućim kažnjivim djelima i šteti počinjenim državi i Gradu Puli u postupku stjecanja vlasništva nad zemljištem Valkana i Lungomara, a tijekom pretvorbe i privatizacije bivše Tvornice cementa.

Naglasila je da je osim DORH-u, prijava potencijalno nezakonitih uknjižbi vlasništva dostavljena i Županijskom i Općinskom državnom odvjetništvu u Puli i  Pazinu te Državnom uredu za reviziju, PNUSKOK-u te nadležnim ministarstvima kao i upravnoj inspekciji,

Ivana Nataša Turković je ustvrdila da je prema dobivenim informacijama, DORH pokrenuo istragu.

Građanska inicijativa prikupila je u svibnju više od 11.000 potpisa za referendum o gradnji hotela na Valkanama.  Referendum će se održati u nedjelju, 9. listopada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući