Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Puljić: 'Dayton' zaustavio rat, ali nije donio jednakopravnost'

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je kako Hrvati u BiH nemaju jednaka prava, čemu je na neki način pridonio Dejtonski mirovni sporazum kojim je zaustavljen rat, ali nije stvorena jednakopravnost

Pixsell
Foto: Pixsell
11 komentara

Kardinal Puljić je na susretu s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem naglasio kako Hrvati u BiH nemaju ni političku niti gospodarsku ravnopravnost s drugim konstitutivnim narodima.

- Koji put velike sile na neki način kroje BiH, koja nikad nije sebe sama stvarala. Uvijek su je krojile velike sile. I sad kao da nas ignoriraju i kao da ne postojimo. To je ozbiljan problem. Mi želimo vrisnuti: pa ljudi, živi smo, nemojte nas žive pokopati, rekao je Puljić i dodao da kao vjernik nikad ne gubi nadu.

- Nisam je gubio ni kad je bilo najteže, a kamoli sada. Vjerujem da ćemo upornošću postići ne samo za sebe, već za sva tri naroda, da svaki građanin bude vrednovan u svojim pravima i dostojanstvu, ustvrdio je Puljić. Naglasio j kako je u posljednje vrijeme veći interes i razumijevanje Hrvata u Hrvatskoj za položaj Hrvata u BiH, na čemu je zahvalan.

Milorad Dodik, President of the Republika Srpska listen a question during interview with Reuters in his office in Banja Luka NEĆE ODUSTATI OD RS Dodik: 'Današnja BiH je na nepovratnom putu raspada!'

Zahvalio je županu Dobroslaviću na razumijevanju i raspoloživosti u podršci provedbe programa i projekata kako bi hrvatski narod opstao na prostoru BiH i ostvario se na svojoj grudi.

- Tu prije svega mislim na ravnopravnost, ali očekujemo i potporu našim središnjim ustanovama, od bogoslovije i sjemeništa do škola. Katoličkoj crkvi u BiH jedini su prihodi milostinja u crkvi, a od toga ne možemo uzdržavati ni redovni život, poručio je Puljić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je nakon susreta kako Republika Hrvatska kao dobar susjed ne može ne reći da je jednakopravnost u BiH nužna za daljnji razvoj i stabilnost.

Tijekom svog boravka u Dubrovniku kardinal Puljić održao je i javnu tribinu o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te se sastao s lokalnim predstavnicima javne vlasti i gospodarstva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message