News

Komentari 17

Pune ruke posla sa zmijama: Po Rovinju lovili crnu poljaricu i poskoka, u Rapcu ušle u stan

Pune ruke posla sa zmijama: Po Rovinju lovili crnu poljaricu i poskoka, u Rapcu ušle u stan

Poskoka smo našli u jednom rovinjskom kampu u kojem je blo gostiju. Upravo je jedan došao na recepciju i rekao da je viđena zmija u krugu kampa, ispričali su vatrogasci

Rovinjski vatrogasci protekle dane imaju pune ruke posla sa zmijama. Posljednja intervencija dogodila se na rovinjskom pordučju, a sve je, na sreću, završilo bez posljedica i opasnih ugriza. Prvo su vatrogasci u jednom stanu lovili crnu poljaricu, da bi poslijepodne izašli na intervenciju zbog poskoka. 

"Poskoka smo našli u jednom rovinjskom kampu u kojem je blo gostiju. Upravo je jedan došao na recepciju i rekao da je viđena zmija u krugu kampa. Pozvani su vatrogasci. Izašli smo odmah na teren i vrlo brzo locirali otrovnicu. Poskok je bio dužine nešto manje od metra. Riječ je o odraslom primjerku, a naši vatrogasci obučeni su za takve intervencije. Hvataljkom smo ju pažljivo stavili u plastičnu kantu i potom pustili na nenaseljeno područje. Zmija je spašena, a nitko nije bio ugrožen. Inače, imamo desetak intervencija godišnje kada je riječ o zmijama, ali onim neotvrovnim, te tek jedan godišnje gdje se bavimo otrovnicama", kazao je rovinjski vatrogasac. 

Društvene mreže zadnjih su dana ispunjene upravo pojavom zmija u stanovima, dvorištima ali i zgradama, pa je tako u jednoj zgradi na rabačkom području uhvaćena neotrovna zmija od strane stanara. Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije apelira da građani Istre ne ubijaju zmije. 

"Zmije se boje ljudi, a ako shvatimo da na ovom području imamo tek jednu otrovnu zmiju - poskoka, a da su ostale neotrovne, onda će biti i manje ubijanja. Poskok se lako prepoznaje po karakterističnim prugama i u slučaju da ga se ugleda, potreban je oprez. Mnogi ljudi međutim iz straha i neznanja ubijaju neotrovne i zaštićene vrste zmija", objasnio je Landeka.

Najčitaniji članci