Obavijesti

News

Komentari 17

Giljin tata o ratu bandi: 'Morao sam u pancirki ići i na trening'

Giljin tata o ratu bandi: 'Morao sam u pancirki ići i na trening'
3

Splitski policajci priveli su ljude koje je vodio Željko Rajić (34). Čim su ‘očistili ulice’, predao se Ivan Giljanović (38), kojeg traže za pokušaj ubojstva

VIDEO

Proširenje Uskokove istrage nad bandom Željka Rajića (34) na još četiri nova člana kriminalne organizacije nikako se nije slučajno “poklopilo” s predajom Ivana Giljanovića (38), šefa suprotnog klana.

Pokretanje videa...

02:14

Sukobe i obračune između najmanje dvije zločinačke skupine svojedobno su potvrdili i iz splitske PU, kad je završila akcija kodnog imena Smart. Tad su uhićeni Rajić i njegovi “vojnici”, da bi proširenje istrage zahvatilo Liridona Berishu (28), Lenija Bana (32), Hrvoja Kovčaliju (41) i 22-godišnjakinju.

Giljanović se predao nakon 11 mjeseci: 'Sad je napokon mir...'
Giljanović se predao nakon 11 mjeseci: 'Sad je napokon mir...'

Prema posljednjim informacijama, Ban i Berisha su u pritvoru, Kovčalija je još u bijegu, a djevojka je ostavljena da se brani sa slobode.

Berisha je već neko vrijeme u pritvoru, u kojemu je završio nakon likvidacije Ante Prnjaka na Trgovačko transportnom terminalu Split (TTTS) u kolovozu prošle godine. Sumnjiče ga da je u Prnjaka ispalio 14 metaka iz automatske puške. Zasad tu egzekuciju ne povezuju sa skupinom, no nije isključeno kako će nastavak istrage pokazati da Berisha nije počinio kazneno djelo teškog ubojstva zbog nekog svojeg “poslića sa strane”, nego da je i to dio plana bande.

Proširenjem istrage se terete i od ranije poznati članovi kriminalne skupine: Ante Vučak, Duje Pivčević i Robert Žuvela. Zlostavljali su i reketarili nekoliko ljudi. Jednu žrtvu su oteli te tražili da im plati 30.000 eura, prepiše dva automobila na njih i svaki im mjesec plaća još po 10.000 kuna da ga ne diraju. Nesretni čovjek je zamolio prijatelja da podigne 20.000 kuna, koje im je predao. Potom je iskoristio nepažnju jednog od članova bande, koji ga je tako pretučenog čuvao, i uspio pobjeći kroz prozor.

Izrešetao Prnjaka s 14 metaka: Pomagaču prijeti do pet godina
Izrešetao Prnjaka s 14 metaka: Pomagaču prijeti do pet godina

Ključnu ulogu odigrao je otac Ivana Giljanovića. Dok je njegov sin u bijegu (optužen je za pokušaj ubojstva Marka Bekavca), Zvonka Giljanovića je skupina na zahtjev Rajića reketarila i prijetila novim ubojstvima. Prema Uskoku, Giljanović stariji je platio dva puta po 5000 eura te još jednom u prosincu i iznos od 10.000 eura kako bi zaštitio obitelj. - Nisam se bojao za sebe, nego za djecu i unučad - rekao je Zvonko Giljanović gledajući kako njegova sina odvode u zgradu policije.

Unatoč tome, članovi Rajićeve skupine pucali su na Mercedes koji koristi supruga Ivana Giljanovića, a ranili su i Giljina rođaka Antu Petrovića u sačekuši na sam Božić.

Kasnije su u bolnici od njega izreketarili još 10.000 eura.

- Znam sve te momke. Rajiću sam spasio život prije šest-sedam godina i dolazio je na treninge. Ne mogu shvatiti te ljude kako razmišljaju. Sve se okrenulo tako da sam morao nositi pancirku kad sam išao navečer na boksački trening i svaki dan mijenjati mjesto na kojemu ću parkirati automobil. To je sve ista grupa. Prije im je Bekavac bio izvršitelj, a sad je Vučak, taj Australac. Vidi se isti rukopis. Sad je mir, nema više pucnjava i nereda - kaže Giljanović stariji.

Dolaze s prostrjelnim ranama, ali ne kažu kako su ih zaradili...
Dolaze s prostrjelnim ranama, ali ne kažu kako su ih zaradili...

Potvrdio je tako riječi sina kojeg su policajci, nakon 11 mjeseci bijega, nešto ranije uhitili na dogovorenome mjestu predaje i dovezli na obradu u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku.

Giljo se, prema vlastitim riječima, predao “jer je nastupio mir”, referirajući se na policijska uhićenja Rajićeve kriminalne skupine.

Specijalci su ih presreli na cesti i vezali

U zajedničkoj akciji Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split te krim i specijalne policije, početkom ožujka priveli su bandu od osam ljudi. Dio njih su presreli na cesti, dok su ostatak uhitili u njihovim domovima. Svi su oni, kako kažu istražitelji, sudjelovali u pripremi atentata na Jozu Čabraju (28), a naručitelj je bio, kako ga se sumnjiči, Duje Pivčević. Upravo je on jedva izbjegao smrt kad je Čabraja pucao prema njegovu prijatelju te se ovaj obećao osvetiti.      

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!