Obavijesti

News

Komentari 84

Pustili ga van, a on opet ubio: "Rekao sam da ću to učiniti..."

Pustili ga van, a on opet ubio: "Rekao sam da ću to učiniti..."
1

Bijeg Drage Babića iz psihijatrijske ustanove na Rabu podsjetio je na stravičan slučaj Aleksandra Relje. On je 1987. ubio i silovao djevojčicu u Rijeci. Liječio se na Rabu. Pustili su ga i opet je ubio...

VIDEO

Bijeg Drage Babića iz bolnice na Rabu mnoge je podsjetio na slučaj Aleksandra Relje. 

Aleksandar Relja je 1987. ubio i zatim silovao djevojčicu (13) na Mlaki u Rijeci. Curicu je namamio u stan. Rekao joj je da joj nešto treba predati za roditelje. Ubio ju je čekićem i velikom vazom. Pobjegao je u Italiju, ali se vratio i predao. Tada je imao 19 godina. Dobio je kaznu od 15 godina zatvora jer je tada bio stariji maloljetnik. 

Ubio drugu curicu gotovo na istom mjestu

Prema presudi osuđen je na zatvor uz obvezu liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. Na sudu je rekao da se kaje, ali je i upozorio da se ne može kontrolirati i da bi mogao ponoviti zlodjelo. Liječio se u Psihijatrijskoj bolnici Rab. Jednom je bio pušten na probni izlaz koji je završio problemima i incidentom, ali tada nije nikoga ubio.

Pet godina nakon presude opet ga puštaju iz bolnice na Rabu. Dobio je terapijski izlaz od tjedan dana. Vrijeme je trebao provesti s ocem. No Relja je pobjegao ocu, vratio se u kvart na Mlaki i gotovo na istom mjestu ubio i silovao curicu (8).

Curica je išla u videoteku. Odvukao ju je u grmlje i zadavio vezicom s njezine tenisice. Sam je nakon toga otišao na policiju i rekao: 'Dogodilo se ono što sam vam prije pet godina rekao. Našao sam se na slobodi i ponovno ubio'.

Sekualno izopačen: Morao je ubiti da bi s njima imao odnos

Tada je utvrđeno da je psihički bolestan, ali da je bio svjestan svojih postupaka.

Utvrđeno je da je imao seksualno izopačenu svijest. Žrtve je morao ubiti da bi s njima imao odnos te je birao nemoćne djevojčice. Nakon drugog ubojstva osuđen je na 20 godina zatvora.

Iz zatvora bi, da je živ, izašao 2019. godine. Tada bi imao 51 godinu. No Relja se objesio u zatvoru u Lepoglavi u travnju 2004. godine. U zatvoru je tada bio 16 godina. Nije ostavio oproštajno pismo pa se ne zna zašto se ubio.

Jednom je ranije pisao odvjetniku kojem se požalio da ga ne liječe i da će opet postati opasan. Požalio se i da su mu rekli da je "medicina digla ruke od njega".  

Bolnica posredno odgovorna: Obitelj je dobila odštetu

Punih 19 godina nakon ubojstva 8-godišnje curice (2011. godine), njezina je obitelj pravomoćnom presudom dobila 700.000 kuna naknade. Utvrđeno je da su Psihijatrijska bolnica u Rabu i njen tadašnji voditelj Forenzičkog odjela doktor Ratko Stipeč posredno odgovorni za strašno ubojstvo koje je Relja počinio. Tužbu su podigli roditelji i brat ubijene curice.

Tijekom suđenja je utvrđeno da je doktor Stipeč, puštajući Relju na slobodu, napravio niz sigurnosnih i stručnih pogrešaka. Utvrđeno je da da ne postoji odgovarajuća dokumentacija za takvo puštanje, nema ni zapisnika terapijskog tima pa se pretpostavlja da se on nije ni sastao da bi o tom odlučio iako je to trebalo biti učinjeno prije odluke, pisao je Novi list.

Također su tužitelji rekli da je liječnik znao da je Relja već jednom bio pušten i da je tada napravio incident. Odlučeno je da odštetu treba platiti Psihijatrijska bolnica, ali se kao  pravni »umješač« na strani klinike na Rabu pojavila Primorsko-goranska županija. Ona je osnivač i financira tu ustanovu. Troškovi koji su se u tom slučaju mogli, s kamatama, popeti i do milijun kuna tako su na kraju vjerojatno platili porezni obveznici.

Obitelj prve Reljine žrtve preselila se u međuvremenu iz Rijeke u Italiju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca