Obavijesti

News

Komentari 134

Ukrajina istražuje deportaciju više od 19.000 djece: Odbacili poziv Lukašenka na prekid vatre

Ukrajina istražuje deportaciju više od 19.000 djece: Odbacili poziv Lukašenka na prekid vatre

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu o pozivanju 147.000 ruskih državljana na služenje vojnog roka u sklopu proljetne regrutacije

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:00

Šef UN-a za ljudska prava upozorava da je 8400 civilnih smrti 'samo vrh ledenog brijega'

Visoki predstavnik UN-a za ljudska prava, Volker Türk, rekao je da su "teška kršenja" ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava postala "šokantno rutinska" u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Broj civilnih žrtava u Ukrajini bio je daleko veći nego što pokazuju službene brojke, rekao je Türk u obraćanju Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi, gdje je rekao da je Ukrajina nacija koja se "bori za preživljavanje" suočena s ruskom invazijom.

Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava potvrdio je više od 8.400 poginulih civila i više od 14.000 ranjenih civila, ali te brojke u stvarnosti bi mogle biti puno veće.

22:30

MMF Ukrajini odobrio zajam od 15,6 milijardi dolara pomoći

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je u petak četverogodišnji financijski paket za Ukrajinu u iznosu od 15,6 milijardi dolara kao dio međunarodnog paketa potpore vrijednog ukupno 115 milijardi dolara, u drugoj godini ruske invazije, priopćio je MMF.

Očekuje se da će se ovom odlukom mobilizirati koncesijsko financiranje velikih razmjera od ukrajinskih međunarodnih donatora i partnera kako bi se pomoglo u rješavanju ukrajinskog problema s platnom bilancom, postigla srednjoročna vanjska održivost i obnovila održivost duga, navodi se u priopćenju.

Novi Extended Fund Facility omogućit će trenutnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara Ukrajini, dodaje se. Time je Odbor MMF-a ratificirao dogovor postignut 21. ožujka nakon višemjesečnih pregovora dužnosnika MMF-a i ukrajinskih vlasti.

EFF je prvi veliki financijski program što ga je MMF odobrio za zemlju zahvaćenu ratom velikih razmjera. Prethodni program MMF-a za Ukrajinu od 5 milijarda dolara istekao je lani.

21:00

Vrhovni ukrajinski general: Ruska okrutnost u Buči zauvijek je urezana u nacionalno sjećanje

Glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga general Valerij Zalužnji rekao je da će akcije Rusije tijekom okupacije Buče uvijek biti zapamćene u "nacionalnom sjećanju" Ukrajine.

- Buča. Predgrađe glavnog grada. Važno središte cijelog kijevskog obrambenog područja. Simbol ukrajinskog otpora, 33 dana okupacije, više od 9 tisuća zabilježenih ruskih ratnih zločina - napisao je vrhovni ukrajinski general na Facebooku na godinu dana otkako je Bucha vraćena ruskim trupama. 

20:00

S obzirom na bliske veze s Moskvom, Kina bi mogla biti jedna od rijetkih zemalja koja može imati "učinak promjene igre" na rat u Ukrajini, rekao je izvor iz francuskog predsjedništva novinarima tijekom brifinga u petak, piše CNN.

- Očito je da je Kina jedna od rijetkih zemalja na svijetu - možda jedina zemlja na svijetu - koja ima 'mijenjajući' učinak na sukob, za obje strane - istaknuo je.

19:00

Premijer Andrej Plenković objavio je na Twitteru fotografije sa summita u Ukrajini te poručio kako zločini moraju biti kažnjeni.

Komentari 134