News

Komentari 31

Putin Vučiću obećao da se cijena plina za Srbiju neće mijenjati

Putin Vučiću obećao da se cijena plina za Srbiju neće mijenjati

Vučić je rekao da su "postavljeni neki okvirni elementi", temeljem kojih će Srbija i poslije isteka šest mjeseci imati posebnu cijenu i povećanje obujma isporuke plina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da se ruski predsjednik Vladimir Putin suglasio da se cijena plina za Srbiju u narednih šest mjeseci ne mijenja i da ostane 270 dolara za 1000 kubičnih metara, izvijestili su beogradski mediji iz Sočija.

Vučić je za TV Pink u Sočiju, gdje se sastao s ruskim šefom države, rekao i da će biti povećane količine plina za Srbiju u narednih šest mjeseci, ocijenivši da je osigurana i "fleksibilnost" u opskrbi.

On je s Putinom razgovarao i o dugoročnom ugovoru, ali je naveo kako o njegovim elementima ne može govoriti dok ne bude popisan.

Vučić je rekao da su "postavljeni neki okvirni elementi", temeljem kojih će Srbija i poslije isteka šest mjeseci imati posebnu cijenu i povećanje obujma isporuke plina.

Cijenom od 270 dolara, ukazao je Vučić, Srbija je uštedjela više od 300 milijuna eura za šest mjeseci, u odnosu na ono što bi platila da je kupovala plin po trenutnim cijenama na burzi. Kako je naglasio, Srbija neće imati problema s opskrbom plinom, a time ni sa strujom ni s grijanjem. Ovo je za nas kao spas, rekao je Vučić, ustvrdivši da mu je u trosatnom razgovoru Putin postavio 90 pitanja iz različitih oblasti i da "ne postoji tema koja nije dotaknuta". On je naveo su razgovarali o situaciji na Kosovu i u regiji, te da je ruskog šefa države informirao o pritiscima "sa strane" s kojima se Srbija suočava, te o situaciji na sjeveru Kosova. Bilo je, također, riječi i o suradnji u željezničkoj infrastrukturi, te o vojnotehničkoj suradnji. Upoznao sam ga i s različitim promjenama odnosa u regiji i molio da određene stvari brže stižu u Srbiju, rekao je Vučić, navodeći da je riječ o raketnom sustavu "Kornet", lansirnim rampama i raketama. To nisu strateške stvari, nego taktičke, a bit će i stvari od strateškog interesa za Srbiju u budućnosti, i to, kako je najavio Vučić, "ne u dalekoj budućnosti". Putin je, kako tvrdi Vučić, "sa zadovoljstvom" prihvatio njegov poziv da posjeti Srbiju, što se očekuje između svibnja i rujna 2022. On je prenio i Putinovu poruku da u stvarima gdje Rusija može pomoći, Srbija neće biti ostavljena "na cjedilu".

Najčitaniji članci