News

Komentari 1

Putin želi "konkretan dogovor" o neširenju NATO-a na istok

Putin želi "konkretan dogovor" o neširenju NATO-a na istok

Rusija i Ukrajina su ušle u otvoren sukob nakon dolaska prozapadne vlasti u Kijevu 2014., nakon čega je Moskva anektirala Krim, čime je počeo sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u srijedu "konkretan dogovor" koji će spriječiti proširenje NATO-a na istok i raspoređivanje oružanih sustava blizu ruske granice te predložio da se organiziraju pregovori o tom pitanju.

Vijest dolazi u času kada zadnjih tjedana ne prestaje rasti napetost između Rusije i Zapada u prilikama dok zapadne zemlje izražavaju zabrinutost zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu.

"U dijalogu sa Sjedinjenim Državama i s njihovim saveznicima nastojat ćemo na postizanju konkretnog dogovora kojim bi se spriječilo svako širenje NATO-a na istok i raspoređivanje oružanih sustava koji nam prijete u neposrednoj blizini ruskog teritorija", istaknuo je Putin.

"Predlažemo da se o tom pitanju počnu važni pregovori", dodao je na svečanom prijmu vjerodajnica stranih veleposlanika u Kremlju.

"Trebaju nam pravna jamstva jer naši zapadni kolege nisu poštovali svoje odgovarajuće usmene obveze", rekao je ruski predsjednik.

Po njegovu mišljenju, "svi znaju da su dana usmena jamstva o neširenju NATO-a na istok (nakon raspada SSSR-a), a oni su radili sasvim suprotno".

Putin je optužio Sjevernoatlantski savez da je "tako zanemario zakonitu rusku zabrinutost na sigurnosnom polju te da ju i dalje zanemaruje".

Rusija želi "čvrsta i dugoročna sigurnosna jamstva", istaknuo je, dodajući da dogovor mora voditi računa o interesima Rusije i svih euroatlantskih zemalja.

"Mir i stabilnost moraju se osigurati u čitavom svijetu i čitav svijet ih treba", dodao je Putin.

Kijev, NATO, Washington, Pariz i Berlin optužuju Rusiju da gomila snage blizu ukrajinske granice radi eventualne invazije, što Kremlj odlučno odbija.

Moskva pak zamjera zapadnim zemljama i NATO-u što provode vojne vježbe blizu njezinih granica a Kijevu što želi nabaviti zapadno oružje.

Najčitaniji članci