Obavijesti

News

Komentari 67

'Rad Sabora je na niskoj razini, a ovoliki odmor nismo zaslužili'

'Rad Sabora je na niskoj razini, a ovoliki odmor nismo zaslužili'

Sve se svodi na dizanje ruku glasačke mašinerije onih koji su na vlasti HDZ-a i onih koje su pokupovali. Mi iz opozicije se borimo koliko možemo, kaže Krešo Beljak

VIDEO

Proteklu godinu dana rada Sabora obilježio je kaos u sabornici, nakon što se oporba u znak protesta lupala po klupama, jer im predsjedavajući nije želio odobriti stanku. Prijetnje, verbalni sukobi na rubu incidenata samo je dio atmosfere koja je vladala u Velikoj vijećnici. Zbog situacije u Saboru najavljena je i izmjena poslovnika do zimske stanke, ali od toga za sada nema ništa.

Pernara iznosili, Đakić svijetlio laserom

U proteklih godinu dana svjedočili smo iznošenju Ivana Pernara (Živi zid) iz sabornice, a Josip Đakić (HDZ) laserom je svijetlio u oči pojedinim zastupnicima. Pred sam odlazak zastupnika na stanku, stižu i zahtjevi za njezinim ukidanjem. Posljedni je to zatražio HSS. 

- Smatram da je rad Sabora na jednoj niskoj razini. Sve se svodi na dizanje ruku glasačke mašinerije onih koji su na vlasti HDZ-a i onih koje su pokupovali, dakle HNS-a i pojedinih nezavisnih zastupnika. Mi iz opozicije se borimo koliko možemo. S obzirom na praksu u ostalim parlamentima mislim da je situacija u Hrvatskom saboru na višoj što se tiče tolerancije, odnosno da neke granice nisu pređene - rekao je Krešo Beljak (HSS)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Odmor od mjesec dana je apsolutno nezaslužen'

Uvjeren je da neće biti ništa od reformi koje je HDZ najavljivao, jer njima odgovara sadašnje stanje zbog uhljebljivanja njihovih kadrova. Progovorio je i o stanci u radu Sabora.

- Mi smo dali inicijativu da se krene u izmjene i Ustava, ako treba, kako bi se taj nakaradni i nezasluženi odmor saborskih zastupnika promijenio. Sabor bi trebao zasjedati cijelo vrijeme, zbog solidarnosti građanima. Odmor od mjesec dana je apsolutno nezaslužen, vidjet ćemo hoće li ostale stranke prihvatiti inicijativu - rekao je Beljak.

Bulj: Za mene neće biti odmora

Miro Bulj (Most) saborsku godinu pamtit će po krizi u Agrokoru, Vladi koja je očuvana prevarom naroda, ali i po napadu potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić zbog oko TE Peruća. Unatoč stanci u radu parlamenta, kaže, da za njega neće biti odmora. 

- Cijelo vrijeme ću biti na terenu. Očekuje me rad - ustvrdio je Bulj. 

Razinu komunikacije u sabornici prokomentirao je Bojan Glavašević (SDP)

- Mislim da je generalno razina javne komunikacije u jednom propadanju zadnjih par godina. Nedavno sam gledao snimke rasprava u Saboru iz '90-tih. Razina diskursa, nijansiranosti argumentacije je tada bila na jednoj razini o kojoj danas zaista možemo samo sanjati - rekao je. 

Lex Agrokor smatra jednim lošim potezom vladajućih.  

- Smatram da je to loša stvar iz koje se više ne možemo izvući. Zakon osim štro nije u duhu tržišne ekonomije ni dan danas ne znamo tko ga je pisao. Premijer i potpredsjednica Vlade kontinuirano odbijaju informirati javnost o tome, pa mi ne možemo znati čiji interesi stoje iza tog zakona. Sasvim je jasno da iza zakona stoje partikularni privatni interesi koji su u suprotnosti s interesima građana. Lex Agrokor mislim da će se u koančnici presuditi odnosno uništiti ovu Vladu - ustvrdio je.

Glavašević se nije mogao sjetiti niti jedne dobre mjere koje je vladajuća većina donijela.

Jandroković. Politika je konfliktan posao

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) nada se da će početkom iduće sjednice, koja počinje 17. siječnja, biti izmijenjen Poslovnik Sabora, ali i donesen Etički kodeks. Izvijestio je kako su u tijeku konzultacije s partnerima, a tijekom jednomjesečne stanke obavit će se i razgovori s oporbom. Izmjenama poslovnika želi se definirati sve situacije koje, eventualno dovesti do prijepora ali i da se zastupnici u raspravama više fokusiraju na sadržaj zakona, a manje na formu, egzibicionizam te ono što, kaže Jandroković, posebno iritira, to su uvrede drugih zastupnika. 

- Ne bježim od političke rasprave, jer politika je konfliktan posao. Naravno da ljudi imaju strasti i osjećaje te ponekad izađu izvan okvira. Ono što me smeta je da se u nedostatku sadržaja i kompetencije se poseže za uvredama to u tom smjeru treba mijenjati pristup pojedinih zastupnika. Ne bježimo od političke borbe, konflikta ili težih riječi, ali sve što izgovorimo treba imati određenu mjeru i paziti da se pojedine rasprave pretvore u obične klevete jer to nije smisao našeg rada - izjavio je Jandroković.

'Sve zastupnike jednako volim'

Nije želio imenovati najproblematičnije zastupnike uz poruku da će o radu svakog zastupnika odlučiti građani na izborima. Diplomatski odgovor stigao na pitanje je li mu draže kad za govornicu izlazi Nikola Grmoja (MOST) ili Ivan Pernar (Živi zid). 

- Meni su svi oni jednako dragi, sve zastupnike jednako volim - poručio je predsjednik Sabora. 

Kazao je kako je Sabor u posljednjih godinu dana imao zadaću očuvati političku stabilnost što je HDZ sa svojim partnerima zacrtao kao prioritet. 

- Uspješno smo godinu priveli kraju, stabilna je parlamentarna većina i vjerujem da će ona takva postati do kraja mandata - izjavio je Jandroković. 

Brkić: Treba uvesti rigorozne novčane sankcije

Milijan Brkić (HDZ) kazao je da je u protekloj godini u Saboru izglasano najviše zakona i odrađeno najviše točki dnevnog reda što je po njemu dokaz da se u Saboru radi iako je percepcija javnosti malo drugačija. 

- Kad pogledate iskustva europskih zemalja i parlamenata vidite da je Hrvatski sabor u vrhu prosjeka što se tiče aktivnosti. npr. njemački Bundestag radi godišnje negdje 20 tjedana, mi radimo 30 i nešto - ustvrdio je. 

Brkića žaloste scene iz Sabora koje nisu primjerene visokom domu i nada se da će se kolege ubuduće kloniti takvih situacija. 

- U izmjenama poslovnika sklon sam, kao što imaju neki europski parlamenti, novčanim sankcijama i to rigoroznim za one zastupnike koji se usude u visokom domu tako ponašati. Ali to ćemo vidjeti što će se dogovoriti - kazao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje