Obavijesti

News

Komentari 40

'Radi se o neodgovornom činu koji ima cilj destabilizirati BiH'

'Radi se o neodgovornom činu koji ima cilj destabilizirati BiH'

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova izjavili su kako drže neprihvatljivim nedjeljni referendum i kako se radi o jednom neodgovornom činu

VIDEO

Miro Kovač ispred HDZ-a komentirao je referendum u Republici Srpskoj.

- Mi smo jasno poručili da je Hrvatska potpisnica općeg okvirnog sporazuma o miru u Bosni i Hercegovini. Sukladno tome mi skrbimo o opstojnosti BiH. Znači da poštujemo i jamčimo i za Ustav BiH. Ustavni sud BiH je jasno ustvrdio da je referendum u suprotnosti s Ustavom. Prema tome, referendum kao takav za nas kao takav nije prihvatljiv, on ne pridonosi stabilnosti u BiH, prema tome, treba se kaniti takvih referenduma. BiH treba biti zemlja koja će ići prema Europskoj uniji, zemlja koja će jamčiti i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima ustavotvornost i ravnopravnost. To je naša politika, nikakva cjepanja, nikakve parcilacije BiH, nikakve dezintegracije za Republiku Hrvatsku koja jamči za njezinu opstojnost nisu prihvatljivi.

- Mi ćemo se zalagati sa svojim kolegama i u Srbiji za to da nikakvih novih referenduma ne bude. Imamo partnere u Međunarodnoj zajednici, imamo sve one zemlje koje su svjedokinje tog Međunarodnog sporazuma za mir u BiH. Tu je i Rusija, SAD, Njemačka, Velika Britanija, Francuska...zalagat ćemo se s njima da BiH opstane i da krene putem integracije u EU. U tom svjetlu pozdravljamo prošlotjedni važan korak, odluku Vijeća ministara da se traži od Europske komisije izrada mišljenja o članstvu u EU. Danas sam razgovarao s kolegom, ministrom vanjskih poslova Rusije, Lavrovim i mi smo se složili oko toga da moramo raditi na opstojnosti i stabilnosti u BiH i to ma temelju provedbe Daytonskog sporazuma i poštivanja načela ravnopravnosti svih triju naroda- rekao je Kovač.

MVEP: Radi se o neodgovornom činu

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova reklo je ponedjeljak kako Hrvatska kao potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini drži neprihvatljivim nedjeljni referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta održan suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Radi se o neodgovornom činu koji ima potencijal destabilizirati Bosnu i Hercegovinu i šire područje jugoistočne Europe", navodi MVEP u priopćenju te dodaje kako se Hrvatska zalaže za "opstojnost, cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, u kojoj su sva tri naroda ustavotvorna i ravnopravna".

"Hrvatima u Bosni i Hercegovini Hrvatska jamči i jamčit će na temelju svoga Ustava osobitu skrb i zaštitu", kaže MVEP u priopćenju.

Srbi su u nedjelju održali referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta koji je ustavni sud BiH prethodno zabranio, a ovo glasovanje na kojem se skoro 100 posto birača unatoč tomu izjasnilo za 9. siječnja kao danu entiteta pobuđuje strahovanja da bi to mogao biti uvod i u referendum o odcjepljenju srpskog entiteta.

MVEP je rekao kako Hrvatska snažno podržava i pomaže približavanje BiH članstvu u Europskoj uniji. "To je najbolji jamac za ostvarivanje trajne i održive stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina