Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Radionice: Najbolji izlaz iz blokade 
su savjeti stručnjaka...

Velik interes građana: Nekoliko stotina ljudi došlo je na radionice HUB-a i tvrtke BE-ON ‘Iskoči iz duga’, a gotovo 500 ih je individualno tražilo savjet kako se odblokirati

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
2 komentara

Prvi ciklus radionica “Iskoči iz duga” se bliži kraju i drago nam je da su građani prepoznali našu dobru namjeru i da su se odazvali u svim gradovima gdje su do sada održane. Ocijenio je to direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović. HUB je s tvrtkom BE-ON, specijaliziranom za blokirane, diljem zemlje organizira radionice za prezadužene “Iskoči iz duga”. Radionice su namijenjene za sve blokirane kako bi ih informirali da su mnogi možda na svega nekoliko mjeseci da ih se deblokira, ali uz pomoć financijskog stručnjaka. Nakon uspješno održanih radionica u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Sisku edukacijski ciklus nastavlja se u Vukovaru u utorak 26. lipnja. Zbog velikog interesa građana još jedna radionica bit će održana u Zagrebu u četvrtak 28. lipnja

- Građani su na licu mjesta otvoreno pokazali interes da sami uz pomoć stručnjaka riješe svoj financijski problem, a neki su upravo tamo saznali da bez obzira na mnogo prethodnih pokušaja ipak postoji mogućnost izlaska iz blokade, bilo restrukturiranjem, reprogramom ili nekim drugim modelom, ali samo ako se svaki specifični dug sagleda u cjelini i ako sa stručnjacima započnu sagledavati uzroke i posljedice nastanka duga - kazao je Zdenko Adrović.

Prema njegovim riječima na radionicama se još jednom uvidjelo da svaki građanin ima svoje specifične razloge ulaska u blokadu.

- Svaki individualni takav problem koji često financijski pogodi i čitavu obitelj treba sagledati iz šire perspektive i tražiti temeljito rješenje, korak po korak. Za mnoge od polaznika, savjet stručnjaka i njihovo preuzimanje brige o potencijalnom rješenju može biti najbolji izlaz iz blokade. Često one nisu rezultat samo jednog duga već i potraživanja više vjerovnika pa je potrebna stručna pomoć da se s vjerovnicima razgovara, pronađe model deblokade, ali i da se pomogne dužnicima da više ne dođu u sličnu situaciju - istaknuo je direktor HUB-a.

 Dodaje da se ovaj pristup se ne protivi niti jednom postojećem ili novom zakonskom rješenju, ali ipak pruža individualnu pomoć u dugoročnom izlasku iz blokade i povratku financijske slobode za svakog prezaduženog dužnika koji ipak ostvaruje određena redovna primanja.

- Smatramo da će taj pristup dugoročno najbolje pomoći smanjenju blokiranih računa, posebno kod zaduženja nešto većih iznosa, a nastalih uslijed privatnih zaduženja.  Uostalom, dugoročno je najvažnije s vjerovnicima postići izvansudski dogovor kada god je to moguće. Posebno ako se postigne rješenje sa svim vjerovnicima i restrukturiranjem svih dugovanja dužniku pruži prilika da ubuduće može redovno otplaćivati svoje obaveze. Vidjeli smo da kod građana na radionicama postoji želja i motivacija što nas motivira da s njima nastavimo i najesen - zaključio je Adrović.

Prema riječima direktor tvrtke BE-ON Igora Škrgatića u prvom ciklusu radionicama je prisustvovalo nekoliko stotina građana, a još gotovo 500 građana kontaktiralo je financijske savjetnike putem telefona, maila i na individualnim savjetovanjima.

- Radionice su potvrdile potrebu da se više napora ulaže u aktivno rješavanje prezaduženosti u dijelu građana koji ne potpadaju pod mjere socijalne zaštite samim time što imaju redovna primanja. Takvim građanima potrebna je pomoć odnosno savjetodavne usluge kako bi na odgovarajući način pristupili, kako vjerovnicima, tako i kreditorima - ističe Škrgatić.

Prema njegovim riječima u jesenskom ciklusu radionica veći naglasak će se staviti na interpretaciju zakonskog paketa za rješavanje problema prezaduženih građana koji će do tada stupiti na snagu te na upoznavanje građana s mogućnostima koje će im taj paket mjera ponuditi.

- Također, prilagodit ćemo sadržaj radionica i probati biti još konkretniji u nuđenju odgovarajućih rješenja.  Problem prezaduženosti nije nešto što se događa samo na našem tržištu, u većini europskih zemalja pojavio se u počecima potrošačkog društva i unutar EU imamo mnogo primjera dobre prakse u borbi s prezaduženošću koje treba proučiti i prilagoditi našem tržištu. Zajedničko svim zemljama EU je stvaranje mreže savjetodavnih usluga kojoj se građani mogu obratiti kako bi spriječili prezaduženost ili ublažili posljedice, a dio su mjera koje su prepoznate kao “stupovi” u borbi protiv prezaduženosti. Osim besplatnog i neovisnog savjetovanja, ostali “stupovi” su  Programi financijske pismenosti, razvoj vještina i motivacije dužnika, Zaštita potrošača, Odgovorno upravljanje dugom od strane svih vjerovnika i Izvansudske i sudske opcije rješavanja dugova. Odaziv i komentari građana na radionice pokazuju da smo izabrali pravi put kojim dio radno aktivnog stanovništva možemo učiniti produktivnijim, a dijelu umirovljeničke populacije olakšati svakodnevni život i učiniti ga manje stresnim - zaključio je direktor tvrtke BE-ON.

Više o tome kako izaći iz duga možete doznati u utorak, 26. lipnja, na radionici u Vukovaru. Radionica će se održati u 14 i 16 sati u prostorijama HGK, Zmajeva ulica 1. Nakon Vukovara radionica će se održati i u Zagrebu, u četvrtak 28. lipnja u 17 sati na Pučkom otvorenom učilištu, Ulica grada Vukovara 68.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message