Obavijesti

News

Komentari 104

Kralj stečaja iza rešetaka: 'Pao nam je teret sa srca zbog toga'

Kralj stečaja iza rešetaka: 'Pao nam je teret sa srca zbog toga'
3

KORUPCIJA: Stečajni upravitelj Pero Hrkać, sutkinja Vesna Malenica i ostali sumnjiče se da su uzeli 27 milijuna kuna. Hrkać je vodio desetke stečaja

VIDEO

Petero osumnjičenih da su zlorabili svoje funkcije kako bi osobno profitirali u stečajnim postupcima jučer su ispitani u Uskoku. Sumnjiče ih da su od 2008. do 2017. godine sebi priskrbili više od 27 milijuna kuna.

Ukupna šteta navodno se penje na 45 milijuna kuna. Stečajni upravitelj Pero Hrkać, njegova tajnica Tatjana Kušec, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica te poduzetnici Miroslav Mitak i Josip Debić trenutačno čekaju odluku o tome hoće li Uskok za njih zatražiti istražni zatvor.

Osumnjičeni poduzetnik Milan Lučić nalazi se izvan zemlje i on će, tvrdi njegov odvjetnik Mate Matić, unatoč tome što nije najboljeg zdravlja, u okviru svojih mogućnosti poštovati sve zakonske obveze.


Uhićenje stečajnog upravitelja Hrkaća, koji je proveo desetke stečaja ili u nekima još sudjeluje, radnici “Gredelja” dočekali su s olakšanjem.

Radnici upozoravali na propuste

- Radnicima TŽV-a ‘Gredelj’ pao je teret od deset tona sa srca. Nisam spavao čitavu noć od uzbuđenja. Gredeljevci broje 60 mjeseci i 15 dana stečaja pod uhićenim stečajnim upraviteljem Perom Hrkaćom protiv kojeg smo ostavili more dokumentacije u pravosudnim tijelima – izjavio je Krešimir Starčević, predsjednik Samostalnog sindikata TŽV-a “Gredelj”.
Otkako je Hrkać postao stečajnim upraviteljem, u “Gredelju” su se godinama nizali otkazi, da bi danas ostalo njih 420.

- Na Hrkaća smo upozoravali bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića (SDP) još 2013., potom ravnateljicu Uskoka Tamaru Laptoš i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Svima smo predočavali Hrkaćev nerad i upozoravali na sumnjive radnje, kaže naš sugovornik. Kao primjer ističe prodaju dva odmarališta TŽV-a “Gredelj” na Rabu i u Diklu kraj Zadra za dva i deset milijuna kuna, po njima puno ispod cijene.

- Upozoravali smo i na to da je Hrkaćeva nećakinja tri godine bila zaposlenica ‘Gredelja’, a da nikad nogom nije kročila u tvrtku, kao i to da je sin njegove tajnice bio zaposlen kao domar na Rabu godinu dana, a da ga drugi zaposleni domar nikad nije vidio. Da, lakše nam je i napokon mirnije spavamo jer smo stalno upozoravali na njega – kaže Starčević. Stečaj TŽV-a “Gredelj” još traje, a prema Hrkaćevim najavama, trebao bi biti okončan 2018. dokapitalizacijom. Sumnjiče li ga istražitelji i za nezakonitosti u stečaju “Gredelja” zasad nije poznato. Navodno se, među ostalim, pogodovalo u slučajevima Komercijalne banke, Glumina banke i “Gredelja”.

Žarko Bašić/Pixsell

Stjecali nekretnine

Pero Hrkać odlukom sutkinje Vesne Malenice imenovan je 1999. stečajnim upraviteljem Komercijalne banke iz Zagreba. Tri godine kasnije dobio je, također odlukom sutkinje Malenice, i stečaj Glumina banke, koji traje još i danas.

- Taj me je posao zainteresirao jer u njemu možeš imati svoj stav. Doduše, stav vam može donijeti i probleme, kao kad mi je pred 10-ak godina zapaljen automobil - rekao je 2014. novinaru Poslovnog dnevnika govoreći o poslu stečajnog upravitelja.

Jutarnji list, pak, piše da se jedna od inkriminacija odnosi na postupke Milana Lučića, koji je preko druge tvrtke navodno došao do nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase.

Telegram navodi da se osumnjičeni, među ostalim, povezuju i s izvlačenjem više od devet milijuna kuna iz tvrtke Muring koja je, prema riječima njezinih vlasnika, namjerno gurnuta u stečaj, koji je prvo vodila stečajna upraviteljica. No nakon što nije pristala na zahtjeve sutkinje Malenice, ova ju je razriješila te je daljnji postupak povjerila najbližem suradniku Hrkaću.

Neka djela stara i 10 godina

On je, sumnjaju istražitelji, potom iz nekoliko tvrtki u kojima je bio stečajni upravitelj izvukao devet milijuna kuna, koje je prebacio na račune tvrtki Moto Sprint d.o.o. i Herus d.o.o., u kojima je, prema podacima iz sudskog registra, direktor bio također osumnjičeni Josip Debić. No posao je, kako stoji u kaznenoj prijavi, stvarno vodio, navodi portal Telegram, Miroslav Mitak, također obuhvaćen ovim postupkom. Mitak je, sumnjaju istražitelji, iz tvrtke Ukras gradnja d.o.o. povukao još 100 tisuća kuna te je i taj novac uplaćen Moto Sprintu i Herusu. S tim sredstvima, vjeruje se, Moto Sprint je krenuo u projekt gradnje stambene zgrade u Kosirnikovoj ulici na zagrebačkom Jelenovcu.

Sutkinja Vesna Malenica jučer je iznosila obranu u Uskoku.

- Gospodarska djela su u pitanju. Ona nije prvoosumnjičena, vidjet će se što od toga može stajati - izjavio je njezin odvjetnik Veljko Miljević dodavši da se sumnje tiču “njezina nepostupanja u određenim situacijama” kroz “dugo vremensko razdoblje od više od 10 ili 12 godina”.

- Neću reći da ovaj predmet kasni u početku, ali sasvim sigurno je da bi bilo bolje za pravdu i za sve da takvi predmeti počnu ranije, jer onda imaju više šanse da ih se u dogledno vrijeme završi - rekao je Miljević dodavši kako o detaljima Uskokovih sumnji ne smije govoriti istaknuvši da je “iznošenje bilo čega, zbog tajnosti istrage, kazneno djelo”.

Na pitanje koliko je stečajnih postupaka u pitanju, Miljević je rekao da ih je “užasno puno” jer ona “puno toga radi”.

- Ovo je mali izvadak iz svega, ali ako imate 200 svježih predmeta svake godine koji se nastavljaju na ranije, pa uspijevate i u tim svježima održati normu, onda možete zamisliti koliki je to golemi opseg rada - rekao je Miljević.

USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida te kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave i PN USKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1957., 1962., 1961., 1973., 1965. i 1952.) i jedne pravne osobe, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita, sve u sastavu zločinačkog udruženja.  

Postoji osnovana sumnja da je I. okr. (Pero Hrkać) u razdoblju od 2008. do studenog 2017. godine, povezao u zajedničko djelovanje II. okr., sutkinju Trgovačkog suda u Zagrebu, III. okr., svoju tajnicu i dugogodišnju suradnicu, te IV. okr., stvarnog voditelja poslovanja VII. okr. trgovačkog društva i još jednog trgovačkog društva i V. okr., direktora dva trgovačka društva, te stvarnog voditelja poslovanja tri trgovačka društva, sa ciljem pribavljanja značajne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, korištenjem društva u stečaju za financiranje osobnih potreba I. okr., II. okr. i III. okr. i s njima povezanih fizičkih osoba, kao i za financiranje poslovanja društava povezanih sa IV. okr. i V. okr., kao i drugih fizičkih i pravnih osoba s kojima su interesno povezani.

Stečajni upravitelj, sutkinja i suradnici pod istragom: Tvrtke u stečaju oštećene za 45,7 milijuna kuna

Uskok je u srijedu navečer izvijestio da je pokrenuo istragu protiv stečajnog upravitelja Pere Hrkača, trgovačke sutkinje Vesne Malenice, troje njihovih suradnika i jedne tvrtke zbog sumnje da su poduzeća u stečaju oštetili za najmanje 45,7 milijuna kuna i pritom zaradili barem 27,5 milijuna kuna.

Uz sutkinju i Hrkača koji je po tvrdnjama tužiteljstva sve osumnjičene povezao u "zajedničko djelovanje" u akciji su uhićeni i Hrkačeva tajnica Tatjana Kušec, Miroslav Mitak i Josip Debić, dok se Milan Lučić osumnjičen za pomaganje u zlouporabama, po riječima njegova branitelja, nalazi u Austriji.

Osim zbog zločinačkog udruživanja Uskok osumnjičene tereti i za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita.

Hrkač je, navodno, još 2008. povezao sutkinju, svoju tajnicu i osumnjičene direktore tvrtki kako bi iskoristio "društva u stečaju za financiranje osobnih potreba".

Ne otkrivajući identitet već samo godišta i funkcije osumnjičenih Uskok navodi da je Hrkač "protivno odredbama Stečajnog zakona i Zakona o trgovačkim društvima, bez znanja i odobrenja vjerovnika stečajnih dužnika" iz tvrtki u stečaju, među ostalim nezakonitostima, isplaćivao radove na nekretninama osumnjičenih ili njihovih tvrtki. U tvrtkama u stečaju je, navodno, zapošljavao i bliske osobe, a novac iz stečajnih blagajni je usmjeravao na račune poduzeća svojih suradnika "na ime neistinitih troškova zakupa".

Osumnjičena sutkinja, tvrdi tužiteljstvo, u svojim je slučajevima kao stečajnog upravitelja postavljala upravo Hrkača "svjesna da isti ovlasti stečajnog upravitelja koje mu pripadaju temeljem rješenja o imenovanju i zakona, neće izvršavati isključivo radi ostvarenja cilja stečajnog postupka i skupnog namirenja stečajnih vjerovnika, već radi realizacije opisanog plana".

Pri tome je "prihvaćanjem njegovih izvješća o stanju stečajne mase i troškovima stečajnog postupka i upravljanjem skupštinama i odborima vjerovnika na način da spriječi bilo kakvo preispitivanje tih izvješća od strane vjerovnika, osiguravala neometano upravljanje imovinom stečajnih dužnika u opisane svrhe", tvrdi Uskok.

Hrkačeva tajnica osumnjičena je da je po uputama potom u izvješćima stečajnog upravitelja neistinito "prikazivala troškove stečajnog postupka radi prikrivanja nezakonitih odlijeva iz društava u stečaju, prešućujući pri tome da društva u stečaju zakupninu plaćaju društvu u njezinom vlasništvu, te sačinjavala drugu potrebnu dokumentaciju vezanu uz nezakonita umanjenja stečajnih masa i operativno provodila te transakcije po računima stečajnih dužnika".

Mitak i Debić su, navodno, raspolagali novcem koji je na račune tvrtki što su vodili uplaćen iz poduzeća pod Hrkačevim stečajnim vodstvom i to u korist svojih tvrtki, ali i korist Hrkača i sutkinje Malenice. U tome im je kao odgovorna osoba osumnjičene tvrtke navodno pomogao i Lučić.

Državno odvjetništvo u priopćenju nije navelo hoće li za nekoga od osumnjičenih zatražiti istražni zatvor. Na zagrebačkom Županijskom sudu ranije se doznalo da je ročište na kojem bi se moglo raspravljati o mogućem zatvaranju najavljeno za četvrtak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke