Obavijesti

News

Komentari 35

"Radnici ne smiju biti žrtve i taoci nesposobnosti vlasti"

"Radnici ne smiju biti žrtve  i taoci nesposobnosti vlasti"
1

Država svojim zakonima treba radnika i posebno zaštititi. Ovdje se cijeli prijedlog sveo na to da se zapravo želi okrenuti poslodavcima, rekao je Krešimir Sever

VIDEO

Nezadovoljni odgovorom Ministarstva rada i mirovinskog sustava na predložene izmjene Zakona o radu, predstavnici četiri sindikalne središnjice napustili su sastanak u Udruzi poslodavaca, javlja Media Servis. Čelnici NHS-a i SSSH-a iz protesta su otišli sa sastanka uz potporu Matice sindikata i HURS-a. Uz to, Krešimir Sever i Mladen Novosel zaprijetili su istupanjem iz tripartitne radne skupine ako ministarstvo ustraje na odbijanju dva od četiri njihova prijedloga, one o otkazu ugovora o radu i preraspodjeli radnog vremena. Dva sindikata će zbog toga prosvjedovati idući četvrtak ispred resornog ministarstva i Vlade. 

- Ne možemo dopustiti da se sjekirom zadire u ZOR i da radnici doista postaju žrtve i taoci nesposobnosti vlasti, pa i poslodavaca da se pokrene gospodarstvo. A kad nemaju druga rješenja, onda se okreću rezanju radničkih prava i njihovu izvrgavanju na milost i nemilost poslodavaca - poručuje Sever. Ministar je, kaže, prihvatio dva od četiri sindikalna zahtjeva: ostaviti postojeći Pravilnik o radu i odustati od mogućnosti otkaza ugovora o radu jer mu poslodavac nije u stanju isplatiti plaću, te ostanak otpremnina u ZOR-u dok se to pitanje ne dogovori drugim zakonom. 

No, sindikati su nezadovoljni, jer je odbijen raspored radnog vremena i odredba o sudskom raskidu radnog odnosa, uz obrazloženje da je cilj što jednostavnije restrukturiranje poslodavcima uz istodobnu zaštitu radnika, a to, kaže Sever, nikako ne stoji.

 - Država svojim zakonima treba radnika i posebno zaštititi. Dakle, ne poslodavce, ne kapital, već radnika - kaže Sever. Svoje zahtjeve o izmjenama ZOR-a u korist radnika sindikati će nakon prosvjeda predati u Vladi. - Sve dalje ovisi o potezu samog predlagača, ministra Mrsića i Vlade - kaže Sever dodajući kako sindikati istodobno nastavljaju s pripremama mogućih drugih akcija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pri tome uvažavamo sve dobre poslodavce. Ali, zakon se i donosi zato da bi se radnika zaštitilo od onih koji su loši. Država svojim zakonima treba radnika i posebno zaštititi. Dakle, ne poslodavce, ne kapital, već radnika. A ovdje se cijeli prijedlog sveo na to da se zapravo želi okrenuti poslodavcima, jer kao oni organiziraju posao i oni ga određuju. Međutim, radnik ga odrađuje, pa to sve skupa ne može preko njegovih leđa - jasan je Sever.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti