Obavijesti

News

Komentari 26

Ramljak i Bandić u bitki za 113 milijuna kuna duga Agrokora

Ramljak i Bandić u bitki za 113 milijuna kuna duga Agrokora

Bandić i Todorić su inače bili u izvrsnim odnosima. Da je Gazda ostao, teško da bi Bandić ovako žestoko krenuo na upravu. Na kraju, stari dug nije ni ovršen kad se to moglo, ali je dogovorena obročna otplata

VIDEO

Zagrepčani od ovoga petka više neće moći kupovati tramvajske karte na kioscima Tiska niti puniti kartice za prijevoz. Ubuduće će ih moći kupiti na prodajnim mjestima javnog prijevoznika ZET-a i drugim ovlaštenim partnerima.

No to je tek prvi hitac u ratu koji je ispalio Milan Bandić prema Agrokoru. U dopisu koji su prošli mjesec poslali šefica Holdinga Ana Stojić Deban i Bandić, Ante Ramljak je pozvan platiti 113,6 milijuna kuna duga Zagrebu i Holdingu. Ako to ne učini, za 142 kioska Tiska na gradskim površinama više neće biti mjesta. Ugovoreni zakup javnih površina na kojima se nalaze kiosci ističe u kolovozu, a ako gradonačelnik ne produlji zakup, svi će morati biti maknuti.

No to nije sve. Kako saznajemo, Gradska plinara u vlasništvu Zagreba poslala je dopis Agrokoru da i njima plate dug ili će prestati s isporukom plina Konzumu i Zvijezdi. Ako se to dogodi, već ove zime prodavaonice Konzuma koje se griju na plin bit će hladne, a Zvijezdi će se poremetiti cijela proizvodnja. Unatoč ovim udarcima koji će znatno otežati poslovanje Agrokora, privremeno vjerovničko vijeće je opet prošli tjedan odlučilo ne platiti cijeli stari dug.

Ante Ramljak

Ramljak inače redovito plaća nove račune i prodaju karata. Ali ovo je stari dug, nastao u vrijeme Ivice Todorića. Bez pristanka peteročlanog vijeća vjerovnika Ramljak ne može platiti dug. Oni su odobrili plaćanje svojeg starog duga malim proizvođačima, a i drugi su dobili do 40 posto starog duga. Iz Agrokora su poručili da pregovaraju sa Zagrebom i Holdingom te da su im platili 14,6 milijuna starog duga, ali ne mogu sve bez vjerovničkog vijeća.

- Razgovori su u tijeku i pokušava se pronaći zadovoljavajuće rješenje za obje strane - odgovorili su nam.

U Zagrebačkom holdingu nisu htjeli ulaziti u detalje.

- Poduzimamo sve potrebne radnje u svrhu zaštite svojih interesa - odgovorili su nam.

No neslužbeno saznajemo da u Holdingu ne smatraju da je riječ o ucjeni, nego bi bez plaćanja dugova oni završili u gubitku. Iako se čini da su obje strane duboko zakopane u svoje rovove, ipak se jučer popodne pojavila informacija da postoji mogućnost dogovora koja bi uključivala prebijanje duga.

Ako oni uspiju, to bi ostavilo kioske Tiska u gradu i vratilo karte. Bandić i Todorić su inače bili u izvrsnim odnosima. Da je Gazda ostao, teško da bi Bandić ovako žestoko krenuo na upravu. Na kraju, stari dug nije ni ovršen kad se to moglo, ali je dogovorena obročna otplata koja je stala odlaskom Todorića.

Nakon zaključenja tiskanog broja, naknadno je stigao i odgovor Ureda gradonačelnika Bandića koji je prilično rezolutan. Na upit bi li pristali na plaćanje barem dijela duga kako bi povukli odluke, odgovorili su da traže plaćanje punog iznosa duga i to u lipu: 113.604.127, 25 kuna.

- Dopis vezan uz raskide ugovora smo poslali nakon niza pregovora s izvanrednim povjerenikom Ramljakom.... Vjerovničko vijeće je već dva puta odbilo plaćanje duga Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, bez obzira što su dobili formalno pravno i financijski argumentirano obrazloženje i tako bili upoznati s posljedicama takvog postupanja. Odgovornost prema Zagrebu ne ostavlja nam mogućnost otpisivanja potraživanja, primjerice prodaja voznih karata na prodajnim mjestima Tiska specifična je usluga s obilježjem tzv. nužnog dobra/usluge koja su neophodna za normalno odvijanje života – u ovom slučaju prijevoza građana – odgovaraju iz Bandićeva ureda.

Zaključuju i da do otvaranja postupka izvanredne uprave nikada nisu sumnjali u cjelovitu naplatu potraživanja, te da su očekivali njihovo podmirenje kako bi se nastavio poslovni odnos.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su