Obavijesti

News

Komentari 44

Bernardić Vladi: Povucite lex LNG, gori je od lex Agrokora

Bernardić Vladi: Povucite lex LNG, gori je od lex Agrokora
12

Šef SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako lex LNG neodoljivo podsjeća na lex Agrokor koji pogoduje određenim interesnim skupinama. U popodnevnim satima tek petero zastupnika bilo je na radnom mjestu

VIDEO

Zastupnici su u petak na sjednici Sabora raspravljali o amandmanima na konačni prijedlog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv lex LNG. Od ukupno 380 amandmana, njih 360 podnio je SDP.  Toliko amandmana tehničke prirode podnijeli su iz inatanezadovoljni što Vlada ovaj Zakon donosi po hitnom postupku,  a ne u dva čitanja,  a samo kako bi iskoristili priliku da još jednom upozore zašto je izgradnja plutajućeg terminala na Krku loša. Vlada ih je sve odbila.

Iako ih je očekivala cjelodnevna rasprava, obzirom da za svaki amandman imaju dvije minute za obrazložiti ga, SDP-ovci su u poslijepodnevnim satima odustali od te ideje obrazlaganja svakog pojedinog amandmana jer ionako više nikoga nije bilo u sabornici.

Tijekom cijelog dana moglo se nabrojati 20-ak zastupnika, a što je vrijeme odmicalo u saborskim klupama bilo ih je sve manje, a na kraju ih je ostalo tek petero i to samo SDP-ovaca. 

Podsjetimo, izgradnja plutajućeg LNG terminala na Krku izazvala je prosvjede građana Primorsko-goranske županije te otpor oporbenih zastupnika. 

Kako je tijekom nedavne rasprave obrazložio državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, Zakonom se uređuje i koncesijska naknada za pomorsko dobro koja se isplaćuje u korist jedinica lokalne samouprave. Predviđena godišnja koncesijska naknada za prvih 25 godina iznosi 1,5 milijuna kuna godišnje, državni proračun odrekao se trećine prihoda od te naknade, pa bi se dvije trećine, oko milijun kuna, isplaćivale u korist općine Omišalj, a trećina, od 500.000 kuna, u korist Primorsko-goranske županije.

Načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović poručuje Vladi da njima ta naknada ne treba jer oni ne žele plutajući terminal te im je dala i ponudu da će općina njima davati milijun kuna godišnje samo da se zaustavi projekt.  Najavila je i da će, kad Sabor Zakon donese, tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

Aktivisti Zelene akcije prije početka sjednice dočekali su ispred Sabora zastupnike i ponovno ih pozvali da glasuju protiv Zakona. Podijelili su im letke kojima upozoravaju da je LNG terminal štetan za okoliš zbog kloriranja vode, kao i za turizam te da nije ekonomski isplativ.

 

Šef SDP-a Davor Bernardić prvi se javio za obrazlaganje amandmana istaknuvši kako lex LNG neodoljivo podsjeća na lex Agrokor koji pogoduje interesnim skupinama. Poručio je kako Vlada na brzinu želi progurati ovaj Zakon iako mu se protive građani te zahtijeva da Zakon povuku. 

SDP-ovci naglašavaju kako oni nisu protiv LNG terminala nego da su protiv plutajućeg terminala. Zalažu se, kao i građani Primorsko-goranske županije, za kopneni. Poručuju kako je projekt izgradnje plutajućeg terminala na Krku nezakonit jer ga nema u prostornom planu, čime se krše i EU direktive te Ustav.

-  I to ćemo dokazivati, ako je potrebno, i na Eurospkom sudu - istaknuo je Jovanović dodavši kako "sada vidimo kako to izgleda kada HDZ-ova vlada, štiteći neke tuđe interese, radi protiv građana Hrvatske".

- Vlada može prepustiti strancima upravljanje terminalom prodajom udjela LNG Hrvatska d.o.o, a ako ti stranci budu gubitaši, člankom 12. se obvezuje da će im se iz džepova hrvatskih građana nadoknaditi taj gubiitak - naglasio je Jovanović.

SDP-ovi zastupnici ističu stoga da ovo nije samo problem stanovnika Primorsko-goranske županije  nego svih građana Hrvatske.

'Kako će ministar turizma objasniti svojoj djeci da se nije pobunio protiv ovoga, a mogao je?'

POGLEDAJTE VIDEO:

SDP-ovci podnijeli više od 360 amandmana na lex LNG: "LNG terminal na Krku je prijeteća plutajuća katastrofa" Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Friday, 8 June 2018

Žao im je, poručuju, što se o Zakonu nije oglasio ministar turizma Gari Cappelli koji dolazi iz Primorsko-goranske županije.

- Ovaj projekt je poguban i štetan za cjeloviti hrvatski turizam, a onda nas još više čudi činjenica kada ministar turizam koji dolazi iz te županije o svemu tome šuti. On će svaki vikend, kad bude putovao kući na Lošinj, mostom prolaziti kraj tog rugla i ne znam kako će svojoj djeci moći objasniti da se nije pobunio, a mogao je - poručio je Saša Đujić. 

SDP-ovci puštaju audio snimke građana Primorsko-goranske županije koji se protive izgradnji plutajućeg terminala

SDP-ovci su, stoga, tonski snimili stotinjak građana Primorsko-goranske županije i njihove izjave o tome zašto je lex LNG loš, no kada su u sabornici pustili prvu snimku, predsjednik Sabora Gordan Jandroković sazvao je stanku od 10 minuta kako bi se konzultirali kako će nastaviti raditi, obzirom da je puštanje audio zapisa nova praksa u sabornici. 

- Vi puštajte audio snimke, a ja ću zatražiti od Odbora za Ustav očtovanje o puštanju audio i video zapisa. Tako možemo uvesti i da netko glasa da ne mora biti uopće ovdje, recimo iz Korčule. Sada hvatamo opet neke krivine koje nas neće nigdje dovesti - poručio je Jandroković nakon konzultacija i isščitavanja Poslovnika. 

SDP-ov Arsen Bauk mu je zahvalio poručivši kako je donio ispravnu odluku. Potom je pustio izjavu Josipa Đurđevića, HDZ-ovca iz Njivica koji se također protivi zakonu koji donosi njegova stranka i ističe kako će plutajući LNG nagrditi Njivice.

- Evo, nadam se da ćete glasati po savjesti - poručio je Bauk. 

Zbog ovakvog načina obrazlaganja amandmana, puštanjem tonskih zapisa građana, negodovali su HDZ-ovci.

HDZ-ov Branko Bačić upitao je SDP-ovce jesu li im građani, čije izjave puštaju u sabornici, dali dopuštenje za to, kao i suglasnost za snimanje.

'Vlada govori o strateškom interesu, a nije obrazložila koji je to interes'

- Ovaj Zakon smrdi na nekakve interese. Smrdi na interesne skupine, smrdi na čitav niz problema koji će nastati u njegovoj primjeni, ali prije svega smrdi na više cijene računa koje će za plin, a poslije i kroz poreze, plaćati svi građani - poručio je Peđa Grbin istaknuvši kako se u Zakonu govori o strateškom interesu RH, a da uopće nije objašnjeno koji je to strateški interes.

- Ako pribrojimo probleme sa utjecajem na okoliš, meni je, a i svima onima s kojima sam kontaktirao u zadnjih nekoliko tjedana vezano uz ovaj terminal, potpuno nejasno koji su ciljevi Vlade - istaknuo je.

Državni tajnik Ivo Milatić poručio je kako naknada neće utjecati na cijenu plina, već će se određivati na godišnjoj razini od strane Hrvatske energetske regulatorne agencije u okviru postojećih tarifa za transport odnosno troška usluge transporta plina.

Grbin je poručio kako je onda iz njegove izjave jasno vidljivo kako će se naknada ukoliko projekt neće biti profitabilan plaćati iz državnog proračuna, zbog čega će rizik ovog projekta snositi svi građani.

- A prihod će ići investitoru kojeg će Vlada moći odabrati mimo natječaja, mimo procedure. To je činjenica koju ne možete zanemariti i ne možete se pozvati niti na jednu uredbu ili direktivu EU jer one ovo ne propisuju - poručio je.

'Ovo je pogodovanje interesnim skupinama'

Bernardić je tajniku poručio kako je upravo priznao da će se pogodovati zainteresiranima kroz direktnu dotaciju iz državnog proračuna.

- Dakle, ovaj slučaj je gori nego lex Agrokor. Tamo je mogućnost potencijalnih tužbi za RH, a ovdje ćete direktno iz državnog proračuna financirati projekt ukoliko ne bude profitabilan. A tko će financirati i tko će pomoći ljudima sa Krka, koji će možda zbog tog projekta ostati zbog svojih prihoda, poglavito u turizmu - pita Bernardić.

Nakon negodovanja HDZ-ovaca, Jandroković je ipak apelirao na SDP-ovce da ne puštaju tonske zapise, no Bauk je pustio još jedan pa zaradio opomenu.

- Pa kako citiramo građane, tako možemo puštati i njihove izjave - poručio je SDP-ovac Joško Klisović.

Dok vladajući odbijaju sve oporbene amandmane, Željko Jovanović poručuje kako se radi o plutajućoj katastrofi.

- Cijeli ovaj Zakon je jedna velika laž, plutajuća katastrofa koja može ugroziti turizam i koja je protivna volji građana - istaknuo je SDP-ovac.

Živ zid: Sumnjamo da postoje zakulisne igre

Branimir Bunjac iz Živog zida istaknuo je kako sumnja da Vlada ne radi transparentno. 

- Sumnjamo da postoje zakulisne igre oko LNG-ija kao i u slučaju grupe Borg - poručio je.

SDP-ovci se snašli i promijenili strategiju

Nakon što su dobili opomene zbog puštanja audio snimki kad je Jandroković apelirao da to više ne rade, SDP-ovci su se ipak snašli kako bi prenio glas građana. Spojili su slušalice u laptop, stavili ih na uši pa su, umjesto puštanja originalnih izjava, prepričavali što građani govore, a što je nasmijalo i Jandrokovića.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa