Obavijesti

News

Komentari 23

Raspudić: Plenkovićeva Vlada nije radila ništa za demografiju

Raspudić: Plenkovićeva Vlada nije radila ništa za demografiju

Komentirajući “tužne” rezultate popisa stanovništva Hrvatske, kazao je kako se Vlada ni nakon dramatične ostavke bivšeg državnog tajnika za demografiju Marina Strmote 2018. godine "nije niti počešala"

VIDEO

Saborski zastupnik Nino Raspudić (Klub Mosta) ustvrdio je u utorak da Vlada Andreja Plankovića nije napravila ništa po pitanju demografije i najavio da će Most idućeg tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena zakona s novim demografskim mjerama.

“Plenkovića Vlada, kao i prethodne, po ovom pitanju nisu radile ništa, unatoč dramatičnim upozorenjima struke”, rekao je Raspudić na konferenciji za medije.

Komentirajući “tužne” rezultate popisa stanovništva Hrvatske, kazao je kako se Vlada ni nakon dramatične ostavke bivšeg državnog tajnika za demografiju Marina Strmote 2018. godine "nije niti počešala" da promijeni smjer demografske politike. 

Rijeka uvodi nove mjere za poboljšanje demografije: Za prvo dijete ćete dobiti 3000 kn
Rijeka uvodi nove mjere za poboljšanje demografije: Za prvo dijete ćete dobiti 3000 kn

Tako, primjerice, Vlada kasni s izradom strategije demografske revitalizacije, a mjera “Biram Hrvatsku” je “populistički demografski PR” jer je namijenjena uskom krugu osoba.

“Mjera se odnosi na hrvatske državljane i povratnike koji se vraćaju i samozapošljavaju. Oni će dobiti 50 tisuća kuna, a dodatnih 150 tisuća kuna dobit će vrlo uska skupina ljudi, koji otvore firmu u uskim sektorima”, tvrdi Raspudić, a radnici povratnici neće dobiti ništa.

Raspudić smatra kako je mjera o punoj plaći za vrijeme rodiljnog dopusta, koju  je Vlada najavila još u listopadu, samo kap u moru mjera koje se moraju provesti u cilju demografske revitalizacije. 

“Drugih mjera nema osim slabašno najavljenog očinskog dopusta, a to je opet 'copy paste' mjera iz Bruxsellesa”, rekao je.

Predlažu punu plaću za cijeli porodiljni dopust

Članica  predsjedništva Mosta Petra Mandić ističe da je za Most demografija “prvorazredno nacionalno pitanje”, te je najavila  kako već sljedećeg tjedna u saborsku proceduru upućuju prvi od tri prijedloga izmjena zakona s novim demografskim mjerama. 

“Prva izmjena zakona bit će o rodiljnim i roditeljskim potporama, gdje ćemo predložiti ono što je Vlada propustila napraviti - puna plaća za cijeli porodiljni dopust”, rekla je Mandić.

Tim će prijedlogom definirati i da minimalna rodiljna naknada iznosi 120 posto proračunske osnovice, kao i da očevi i majke imaju dva mjeseca zajedničkog rodiljnog dopusta nakon rođenja djeteta. 

Od Like do Slavonije mjesta bez ljudi: 'Ostali smo samo mi, ovo će nakon nas sve izumrijeti'
Od Like do Slavonije mjesta bez ljudi: 'Ostali smo samo mi, ovo će nakon nas sve izumrijeti'

Mandić je najavila i da će Most u saborsku proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona, radi promjene izbornih jedinica zbog nejednakog broja birača. 

Popis stanovništva po županijama pokazuje da su zadnji, a vjerojatno i predzadnji izbori bili nelegitimni jer je glas u nekim dijelovima Hrvatske puno vrjedniji nego u drugim jedinicama, rekao je Raspudić.

Ocijenio je da HDZ očito izborni zakon nije promijenio jer dobiva izbore upravo u jedinicama u kojima postoji najveća neravnoteža između broja birača i potrebnih glasova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk