News

Komentari 0

Rat nije stao, samo ne pucamo više jer su nam uzeli oružje

Rat nije stao, samo ne pucamo više jer su nam uzeli oružje

FINALISTI: Još šest autora bori se za Nagradu Fric, koju dodjeljuje Express. Barcaffe pobjedniku daruje 75.000 kuna. Književnici Avdić i Đikić priznaju da književnost ne može mijenjati stvarnost

Dok pišem, uopće ne razmišljam o tome hoće li moje knjige promijeniti društvo, kaže Ivica Đikić.
Među šest autora koji su ostali u utrci za Nagradu Fric, koju drugu dodjeljuje tjednik Express, našla su se i dva autora podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. Selvedin Avdić sa svojim romanom “Kap veselja” i Đikić s “Ukazanjem” ostali su u utrci za 75.000 kuna koje pobjedniku daruje Barcaffe.


Obojica se slažu da književnost ne može mijenjati stvarnost, ali može utjecati na čitatelja.


- Književnost rijetko nekome može pomoći, ali zato često zna čitatelju zakomplicirati život - ističe Avdić. Objašnjava kako knjige postavljaju puno pitanja, ali ne nude odgovore. Đikić se na to nadovezuje tvrdnjom da dobra knjiga ni ne može nuditi recepte i forme za savršen život. 


- Kvalitetna knjiga ističe probleme. Međutim, pretenciozno bi bilo očekivati da će knjiga promijeniti stvarnost; njezina je funkcija užitak čitatelja, a ne poziv na konkretnu akciju, osim možda na razmišljanje - pojašnjava Đikić. Iskoristili smo priliku i autore pitali kako ocjenjuju aktualnu situaciju u BiH.

- Nikad nismo doživjeli mir. Rat nije stao, samo smo prestali pucati jer su nam uzeli oružje. Ostale su nam nacionalna mržnja i podjele - kaže Avdić. Đikić pak ističe kako je stanje u BiH vrlo kompleksna i slojevita, pomalo teško objašnjiva tema.


- Ta država služi kao servis oligarsima, dok su građani zarobljenici podjela. Država ne omogućuje čak ni grijanje u bolnicama - zaključuje.

Najčitaniji članci