Obavijesti

News

Komentari 123

Glavni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporižja izvan funkcije. Gazprom pustio plin

Glavni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporižja izvan funkcije. Gazprom pustio plin

Ruska invazija u Ukrajinu ušla je u 192. dan. Oči cijelog svijeta zadnjih su tjedana uprte u nuklearku Zaporižje, oko koje odjekuju eksplozije. Obišla ju je misija IAEA-a, koja će 6. rujna pred UN-om otkriti svoj izvještaj...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.55

Zelenski optužio Rusiju za energetski rat

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je u subotu Rusiju da vodi energetski rat i pozvao na više jedinstva u Europi.

"Rusija ovih dana pokušava još više povećati energetski pritisak na Europu. Isporuka plina kroz Sjeverni tok je potpuno obustavljena. Rusija želi uništiti normalan život svakog Europljanina - u svim državama našeg kontinenta ", rekao je Zelenskij u svojoj dnevnoj videoporuci u subotu navečer.

Cilj je oslabiti i zastrašiti zemlje u Europi, dodao je Zelenskij. Osim tenkova i raketa, Rusija kao oružje također koristi energiju. Ove zime, Rusija priprema "odlučujući udarac" u energetskom sektoru. Jedino će veća kohezija pomoći u borbi protiv toga, kazao je Zelenskij.

Europljani moraju bolje koordinirati vlastite protumjere i međusobno si više pomagati. Osim toga, mora se povećati pritisak na Rusiju kako bi se ograničili ruski prihodi od prodaje nafte i plina, rekao je Zelenskij.

Zelenskij je Rusiju za energetski rat optužio nakon što ruska energetska tvrtka Gazprom nije obnovila opskrbu plinom Sjevernim tokom 1 za Njemačku u subotu ujutro, protivno ranijim planovima. Gazprom je svoj potez opravdao navodnim curenjem ulja na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga.

Zelenskij je također osudio ozljeđivanje nekoliko djece na izložbi oružja u Černjihivu. Incident je opisao kao "neprihvatljiv" i obećao da će odgovorni za ovaj nemar biti kažnjeni.

22.14

Osmero djece ubijeno ili ozlijeđeno u eksplozijama u Ukrajini

Osmeroo djece u Ukrajini ubijeno je ili ozlijeđeno u ruskim napadima i pri nemarnom rukovanju streljivom, objavili su ukrajinski dužnosnici u subotu.

"U Zelenodoljsku, Rusi su ubili 9-godišnjeg dječaka", napisao je vojni upravitelj Dnjipropetrovske oblasti Valentin Resničenko na Telegramu.

Otprilike desetero ljudi ukupno ozlijeđeno je u raketnim napadima, a mnogi od njih ozbiljno, rekao je Resničenko.

Došlo je i do raketnih napada u Mikolajivskoj oblasti na jugu Ukrajine.

Tamo je 8-godišnje dijete navodno ubijeno u raketiranju, a drugo dvoje djece i četvero odraslih osoba je ozlijeđeno.

Ukrajinske vlasti u sjevernoj Černigivskoj oblasti su također zabilježile brojne napade ruskog topništva, u kojima je oštećeno nekoliko zgrada.

Za ozljede nekolicine djece dijelom su krivi i sami Ukrajinci. Bacač granata je opalio na izložbi oružja u pokrajinskom glavnom gradu Černjihivu. Petero ljudi, uključujući četvero djece u dobi između 2 i 12 godina, pritom je ozlijeđeno. Ured javnog tužitelja je pokrenuo istragu.

20.25

Glavni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporižja izvan funkcije - IAEA

Posljednji glavni dalekovod u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja nalazi se izvan funkcije, no energetska mreža nastavlja se opskrbljivati rezervnim dalekovodom, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u subotu.

Ukrajinsko osoblje je stručnjacima UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju koji se nalaze u elektrani reklo da je četvrti dalekovod od 750 kilovolta izvan funkcije nakon što su ranije ostali bez preostala tri, objavio je IAEA na svojoj internetskoj stranici.

Stručnjaci su također doznali da rezervni dalekovod, koji spaja postrojenje s obližnjom termalnom elektranom, energetskoj mreži dostavlja električnu energiju. Rezervni dalekovod također može osigurati opskrbu električnom energiju za nuklearnu elektranu Zaporižje prema potrebu, stoji u priopćenju.

Proruske vlasti u pokrajini su rekle da je glavni dalekovod oštećen u granatiranju, prenijela je novinska agencija Interfax. Obližnja područja su zbog toga ostala bez električne energije.

Ruske snage kontroliraju najveću nuklearnu elektranu u Europi od početka ožujka, no njome upravlja ukrajinsko osoblje. Postrojenje je bilo granatirano, a Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade koji bi mogli izazvati nuklearnu katastrofu.

Četrnaesteročlana skupina Međunarodne agencije za atomsku energiju je posjetila kompleks u četvrtak radi inspekcije. Šestero članova je ostalo tamo, a u narednim danima otići će još dvije osobe, poručio je IAEA.

U posljednjih se nekoliko tjedana povećao intenzitet borbi i pojavio se niz izvješća o gašenju reaktora, problemima s dalekovodima i fizičkoj šteti na samom postrojenju.

Rusko ministarstvo obrane optužilo je ukrajinsku vojsku u subotu da pokušava ponovno zauzeti elektranu. Moskva tvrdi da je 250 vojnika i "stranih plaćenika" sudjelovalo u napadu, koji su ruske snage uspješno odbile.

Međunarodna zajednica strahuje da bi granatiranja u blizini najveće europske nuklearne elektrane mogla dovesti do nuklearne katastrofe.

19.33

Eksplozije blizu aerodroma na jugu Ukrajine

U blizini aerodroma na jugu Ukrajine čule su se brojne eksplozije.

Lokalni gradonačelnik kaže da su eksplozije odjeknule blizu Melitopolja, grada pod ruskom okupacijom južno od Zaporižje.

Ruske snage su navodno pokušavale postaviti vojnu opremu na aerodrom.

17.15

Reuters: Gazprom je ponovno pustio plin

Reuters javlja da je Gazprom ponovno uključio Sjeverni tok 1.

Podaci na Gazpromovoj stranici pokazuju da je u posljednjih sat vremena kroz cijev proteklo 184 kWh/h.

To dolazi nakon što je Gazprom najavio da zatvara cjevovod na neodređeno vrijeme.

Komentari 123