Obavijesti

News

Komentari 5

Ratni zločin u Škabrnji: Protiv muškarca (50) digli optužnicu

Optuženiku se stavlja na teret mučenje, zlostavljanje i ubijanje zarobljenih osoba te sudjelovanje u masovnom uništavanju stambenih i gospodarskih zgrada

VIDEO

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je nakon provedene istrage optužnicu protiv 50-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine kojeg se tereti da je počinio ratni zločin protiv ratnog zarobljenika u Škabrnji 18. studenoga 1991. nakon sloma obrane toga  mjesta, objavljeno je na stranicama DORH-a.

Optuženiku koji je nedostupan hrvatskome pravosuđu stavlja se na teret mučenje, zlostavljanje i ubijanje zarobljenih osoba te sudjelovanje u masovnom uništavanju stambenih i gospodarskih zgrada u mjestu, navodi se među ostalim u optužnici. 

Njegov vod je s pripadnicima tzv. SJB (služba javne sigurnosti) Benkovca i 1. i 3. vodom TO Benkovca slomio otpor branitelja Škabrnje. 

Tereti ga se da je s jednim, danas pokojnim pripadnikom i više nepoznatih osoba iz tog voda, protivno Ženevskoj konvenciji o postupanju s ratnim zarobljenicima, na predjelu Krčmetini zlostavljao i tukao žrtvu A. R., zarobljenog vojnika ratne postrojbe VP 3104 iz Zadra, Samostalnog bataljuna Škabrnje. Optužnica ga tereti da je žrtvu "bacio na pod te tukao nogama i kundacima po cijelom tijelu", da je po njemu gazio nogama i udarao mu glavom u asfalt, gušio ga i da mu je, dok je ležao i jaukao od bolova, u jednom trenutku prišao i nožem mu odsjekao lijevo uho.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U optužnici stoji i da je danas pokojni pripadnik tog voda iz neposredne blizine iz vatrenog oružja ispalio hitac u desni obraz žrtve te je A. R. od udaraca i mučenja zadobio višestruke teške ozljede. Osim toga, on je zadobio tešku, za život opasnu ozljedu od koje je umro, stoji na kraju optužnice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a