Obavijesti

News

Komentari 15

Ravnatelji u školama masovno zapošljavaju na 60 dana i to je sad postao golemi problem

Ravnatelji u školama masovno zapošljavaju na 60 dana i to je sad postao  golemi problem

Za zapošljavanje na 60 dana ne treba provoditi javni natječaj, što je iskoristio HDZ-ov ravnatelj osnovne škole u Zagvozdu, kad je bez natječaja i kvalifikacija zaposlio kćer u računovodstvu

VIDEO

Bizarni slučaj HDZ-ovog ravnatelja OŠ Zagvozd Tonćija Vuksana ukazao je na još jednu rupu u sustavu prosvjete koju je probudila situacija s epidemijom korone.

Radi se o zapošljavanju na Ugovor o radu od 60 dana. Upravo tu mogućnost iskoristio je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs da sada, u strogim epidemiološkim uvjetima, osigura brzo zapošljavanje dodatnih spremačica i drugog tehničkog osoblja, ali i nastavnika, te drugih stručnih suradnika u školama.

Ugroženi asistenti

Naime, za zapošljavanje na 60 dana ne treba provoditi javni natječaj, te je dovoljna odluka ravnatelja, što je iskoristio i ravnatelj Vuksan. Ugovorom od 60 dana zaobišla se zabrana zapošljavanja nenastavnog osoblja još iz doba premijera Milanovića, a zbog koje škole danas kronično nemaju dovoljno spremačica i kuharica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ravnatelj zaposlio kćer u školi u Zagvozdu, a ovako se pravda: 'Pa nije mi više kći, udala se'
Ravnatelj zaposlio kćer u školi u Zagvozdu, a ovako se pravda: 'Pa nije mi više kći, udala se'

No čini se da su Ugovori na 60 dana na početku ove školske godine postali masovno sredstvo i za zapošljavanje, primjerice, asistenata u nastavi, koji upozoravaju kako im je time i ono malo radnih prava koje imaju ugroženo.

Podsjetimo, kao i tijekom mandata Blaženke Divjak, i ove se godine dogodila katastrofalna situacija s kašnjenjem zapošljavanja asistenata u nastavi, zbog koje je dvjestotinjak djece s poteškoćama ostalo bez nužne osobne pomoći u razredima. Među tom djecom su i ona s poremećajem pažnje, autizmom, težim bolestima poput cerebralne paralize itd., a kojoj je za napredak i razvoj neophodno redovno školovanje. Jednako tako, ovim ugovorima na tek dva mjeseca još će se više pogoršati situacija u kojoj asistenti u nastavi brzo napuštaju taj posao jer su ponižavajuće malo plaćeni i ne mogu ostvariti ni osnovne radne uvjete.

Masovno se dijele

A to se u praksi pokazuje na najgori mogući način - dijete s poteškoćama tijekom samo jedne školske godine promijeni i po četvero asistenata ili pomoćnika u nastavi. Kakve to psihičke i emotivne posljedice ostavlja na dijete, jako dobro znaju njihovi roditelji, liječnici, kao njihovi učitelji, te pedagozi.

Kako je na svojoj Facebook stranici u petak objavila PUN-HR Udruga pomoćnika u nastavi, upravo takve ugovore masovno dijele, primjerice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sporan je, kako ističu, članak 4. tih ugovora.

Na štetu djece

U tome čl. 4. piše da ukoliko do izvršenja poslova pomoćnika u nastavi tj. pružanje neposredne potpore Radnika učeniku s teškoćama, zbog nepredviđenih okolnosti, u tijeku trajanja ovog Ugovora postane nemoguć (npr. prekid rada zbog štrajka zaposlenika škole, epidemiološka situacija izazavna koronavirusom i sl.), Ugovor o radu će se raskinuti s istekom zadnjeg dana pružanja neposredne podrške učeniku. Znači li to da osim što potpisujemo Ugovor o radu, odmah u startu potpisujemo i otkaz?!? - piše PUN-Hr.

Kako otkrivaju, isti članak pojavio se i u ugovorima o radu koji se odnose na EU Projekt pod nazivom “Ponos”, koji se provodi u Varaždinu.

Problem, po svemu sudeći, leži u grmu zvanom osnivači. Naime, zapošljavanje dijela djelatnika u školama spušteno je na razinu osnivača, dakle županija, općina i gradova, pa se zakonski propisi tumače i primjenjuju do vrlo nategnutih granica.

Iako je ministar Fuchs dao nalog za zapošljavanje na 60 dana prvenstveno za nenastavno osoblje zbog epidemije, sad se ti ugovori, kako vidimo dijele i asistentima u nastavi, ali ne samo njima.

- Taj se institut najmasovnije zloupotrebljava pri zapošljavanju učitelja u produženom boravku. Iza toga obično stoji izbjegavanje plaćanja regresa, božićnica i sličnih radničkih prava na koja oni zaposleni na određeno vrijeme nemaju pravu - ističe Željko Stipić, predsjednik prosvjetnog sindikata Preporod.

Nije mu kći jer se udala

Iako se sindikalci posebno bave problemom spremačica, jer u nekim školama radi doslovce po jedna, a većina ih protivno Državnom pedagoškom standardu čisti i dvostruko više površina od propisanih, svi su svjesni i drugih problema zapošljavanja preko osnivača.

- Problem je dugoročan i bit će još gori. Što će se događati nakon ova dva mjeseca? Ili će se ljudi masovno otpuštati, ili će im se unedogled produljivati ugovori na neodređeno. A to vodi još goroj situaciji za zaposlenike i izaziva još veću neizvjesnost u radnim odnosima. Umjesto da se, primjerice, dopusti školama da na neodređeno zaposle spremačice, učitelje produžene nastave, asistente, i time osigura normalan rad škole - upozorava Stipić.

Ministar Fuchs očito je otvorio Pandorinu kutiju za kojom će se očito vući samo još dulji repovi. A za to vrijeme, djeca s poteškoćama i dalje će se boriti bez asistenata, učenici će u produženom boravku i na stranim jezicima svakih nekoliko mjeseci gledati nove nastavnike i učitelje, a ravnatelji poput Tonćija Vuksana do katastrofalnih razmjera zloupotrebljavati svoj položaj.

O Tonćiju Vuksanu, ravnatelju O.Š. Zagvozd koji je u svojoj školi zaposlio kći bez odgovarajućeg iskustva pisali smo prije par dana. Vuksan je godinama bio HDZ-ov načelnik Podbablja, male općine u dalmatinskom zaleđu. U prosvjetu je otišao kada je Općina dosegnula vrtoglave milijunske gubitke. Danas je ravnatelj osnovne škole u Zagvozdu. Kći Tončija Vuksana radi u računovodstvu u osnovnoj školi Zagvozdu iako nema odgovarajuće iskustvo. U prosvjeti inače rade on, ali i njegova nevjesta, te nećakinja. U razgovoru s našom novinarkom rekao je da kao ravnatelj ima pravo primiti koga hoće, a da mu kći više nije kći jer se udala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina