News

Komentari 12

Razbijen lanac duhanske mafije u Istri: Uhitili više od 20 ljudi, pronašli marihuanu, oružje...

Razbijen lanac duhanske mafije u Istri: Uhitili više od 20 ljudi, pronašli marihuanu, oružje...

Postupanja su bila na više policijskih uprava, a obuhvaćeno je 25 ljudi. Utvrđena je osnovana sumnja da su počinili više kaznenih djela

Lanac duhanske mafije razbijen je u Istri. Na konferenciji za mediji policija je otkrila kako sumnja da su trgovali s više od osam tona duhana. Uhitili su 22 ljudi, a pronašli su i šest kilograma marihuane te oružje. 

Uhićeni su osumnjičeni da su trgovali s najmanje 8,6 tona krijumčarenog duhana. Zaplijenili su i zračnu pušku, dva pištolja te 5,8 kilograma marihuane. 

- Krim istraživanje provodilo se od travnja do prosinca. Obuhvaćeno je više osoba - njih 25. Utvrđena je osnovana sumnja da su počinili više kaznenih djela - rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Matika. Dodao je i kako se tijekom ponedjeljka postupalo prema 22 ljudi, a postupanje je bilo na više policijskih uprava.

- Pronađeno je oko 60 kilograma duhana, pištolj revolver, puška, 5,8 kilograma marihuane - istaknuo je Matika.

- U nekim postupanjima od strane policije i carine zaplijenjeno je oko 1,7 tona duhana. Ostatak od više od 6 tona već je distribuiran. Šteta za državni proračun zbog trgovanja neoznačenim duhanom je oko 5,8 milijuna kuna - kazao je i dodao da su svi uhićeni privedeni uz kaznene prijave.

Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Dino Hajdarević otkrio je kako je krim istraga počela u travnju. 

- Prvotne informacije s terena ukazivale su na lokalnu nezakonitu trgovinu, dvojili smo da li postupanje pustiti carini, no poslije smo shvatili da je priča puno većih razmjera - rekao je Hajdarević.

- Kako je krim istraga odmicala, počeli smo ulaziti u riječku priču, sjeli smo s kolegama i otvarali su se krak po krak, a rezultat toga vidite - otkrivanje i razbijanje četiri zločinačka udruženja s područja Pule, Rijeke, Zagreba i Bjelovara - objasnio je Hajdarević.

Istaknuo je i kako je iz Istre detektirano osam osoba te da su se članovi grupa pretakali iz jedne u drugu.

- Na području Rijeke obuhvaćeno je deset osoba koji su bili članovi više zločinačkih udruženja koji su se rotirali po grupama. Kod jednog od osumnjičenika zaplijenjeno je gotovo 6 kg droge marihuana, bila je namijenjena uličnoj prodaji na području Rijeke - kazao je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU primorsko-goranske Kristijan Zrinušić.

Dodao je i kako je četvrtina duhana koja je na tržištu - ilegalna. 

- To je šteta za državni proračun - naglasio je.

USKOK je objavio da je doneseno rješenje o otvaranju istrage nad 25 osumnjičenika zbog zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine.

Najčitaniji članci