Obavijesti

News

Komentari 450

Razdvojio ih je franak: Obitelj broji dane kada će ih deložirati

Razdvojio ih je franak: Obitelj broji dane kada će ih deložirati
3

Željka i Goran Kedmenec su 2006. podigli kredit u francima da kupe kuću u Vulariji kraj Orehovice. Zbog velikih rata ne mogu više hraniti djecu pa su ih poslali baki...

VIDEO

Bili su prosječna hrvatska obitelj. Kad im se rodilo treće dijete mislili su da njihovoj sreći nema kraja. Oboje su bili zaposleni, a zajedničkim primanjima svojoj su djeci mogli priuštiti normalno djetinjstvo. Kupili su kuću, odvojili se od roditelja i krenuli graditi vlastiti život. Nažalost, sve je odjednom krenulo nizbrdo. Sada žive sami, jedva spajajući kraj s krajem, a o njihovim se dvjema kćerima i sinu sada brinu djed i baka.

- Rijetko se viđamo, ne možemo im pomoći u rješavanju školskih zadaća, ni utješiti ih kad su tužni. Svaki odlazak k njima iziskuje novac kojeg nemamo - rekli su Željka (33) i Goran (36) Kedmenec iz Vularije, nedaleko Orehovice, koji će zbog kredita kojeg su 2006. podigli u švicarskim francima, uskoro morati iseliti iz svoje obiteljske kuće.

Njihovi Laura (10), Tina (8) i Luka (4,5) tužni su svake nedjelje kad odlaze od kuće, a srce se slama i njihovim roditeljima koji se nakon rastanka s djecom, vraćaju u praznu, pustu kuću bez dječjeg smijeha.

Cijeli život ne bi bio dovoljan za platiti dug koji se gomila; Goran je razočaran u sustav i državu

- Podigli smo kredit čija je protuvrijednost bila 55.000 eura. Radio sam u jednoj građevinskoj tvrtki, a moja je trećina plaće bila dostatna za tadašnju ratu kredita koja je mjesečno iznosila 2100 kuna. Sve je funkcioniralo do 2009. godine kad sam, nažalost, teško stradao na poslu - prisjeća se Goran. Teško je ozlijedio glavu zbog čega je gluh na jedno uho, poremećen mu je centar za ravnotežu, a naposljetku je završio i u invalidskoj mirovini sa svega 1250 kuna.

- Rata kredita je unatrag dvije godine porasla na 4200 kuna što supruga i ja nismo mogli namiriti. Sav novac koji smo imali, kao i ono malo što sam dobio kao odštetu zbog ozljede na radu, uplatili smo u korist kreditnog duga - dodaje Goran. Unatoč svemu, njegov kreditni dug danas je 100.000 eura.

- Naša današnja, zajednička primanja nisu dovoljna za jednu ratu kredita, a kamo li išta drugo – dodaju suznih očiju Željka i Goran dok oko njih trčkaraju djeca. U petak, prije no što odu po njih kod bake i djeda koji žive u mjestu udaljenom 15 kilometara, odlaze u trgovinu kupiti namirnice za koje štede cijeli tjedan.

- Radije sebi neću ništa kupiti, samo da im u petak kad dođu mogu priuštiti normalan doručak, ručak i večeru te poneku slasticu - rekla je Željka.

Kad je lijepo vrijeme ona i Goran do djece odlaze biciklom, ali u petak kad djeca dolaze kući u Vulariju po njih odlaze susjedi ili prijatelji.

- Auto smo morali prodati, kao i sve što vrijedi - rekao je Goran koji je do kolovoza prošle godine bio upisan kao vlasnik kuće. Sada je vlasnik njegovog doma banka u kojoj je 2006. podigao kredit.

Novac koji nam je nakon ovrha na računu je mizeran; Željka i Goran štede na svemu

- Čekam dan kad ćemo morati iseliti iz svog doma. Kamo ćemo, ne znam. Snaći ćemo se - rekao je Goran.

- Djecu smo početkom rujna, kada su krenuli u školu, preselili kod bake i djeda. To je bilo nužno. Nismo im htjeli priuštiti šok deložiranja i prisilnog iseljenja iz kuće.Da su ostali kod nas u Vulariji, morali bismo ih ispisati iz škole usred školske godine, preseliti ih u drugu školu i kupovati nove udžbenike. Ovako barem to ne moramo - dodaju supružnici do kojih svako malo dolaze djeca pitajući ih kada se moraju početi spremati za odlazak kod bake i djeda.

- Ne još - kratko im s tugom u glasu odgovaraju roditelji.

- Teško nam je bez djece, a kako je tek njima, malima i bespomoćnima bez roditelja - pitaju se.

Goran je sretan jer su djeca na sigurnom kod njegovih roditelja, no za njega i Željku tamo, kaže, nema mjesta.

- Nema mjesta za svih nas. Da smo mogli biti tamo, onda bismo tamo i ostali - dodaje Goran koji se pokušava zaposliti, ali bez uspjeha. 

- Nitko ne želi ozlijeđenog radnika koji je pritom i 60 postotni invalid. Razumijem ja poslodavce. Ali ako mi netko ne da priliku kako ću prehraniti svoju obitelj i ponovo stati na noge - očajan je Goran. Za sada mu je, kaže, bitno da su njegova djeca zbrinuta i na sigurnom, a to što broji dane kada će ih vidjeti i sate koje s njima može provesti, zahvaljuje surovoj hrvatskoj stvarnosti i nemilosrdnim bankama koje su građanima, poput njega, uništile živote. Iako su kredit podigli na rok otplate od 25 godina, nagomilani dug otplatiti neće, kažu, cijeli život.

Nemilosrdne banke i surova hrvatska stvarnost uništila im je život

Djecu su Kedmenčevi početkom rujna prošle godine, kad su krenuli u školu, preselili kod bake i djeda. Nisu im htjeli priuštiti šok deložiranja i prisilnog iseljenja iz kuće. Da su ostali s roditeljima, morali bi ih ispisati iz škole usred školske godine, preseliti u drugu školu i kupovati nove udžbenike.

- Iako smo kredit podigli na rok otplate od 25 godina, nagomilani dug nećemo moći otplatiti cijeli život, pa će naša kuća uskoro na dražbu - tvrde supružnici.

>>> Obitelji je hitno potrebna pomoć. Sredstva se mogu uplatiti na račun u PBZ-u 2340009-3227818961. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 450
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a