News

Komentari 81

'Neću sudjelovati ni u kakvom preslagivanju većine u Saboru'

'Neću sudjelovati ni u kakvom preslagivanju većine u Saboru'

Kako je više puta napomenuo, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja smatra da novi izbori neće bitno izmijeniti trenutačni raspored snaga u Hrvatskom saboru...

Silvano Hrelja neće sudjelovati u preslagivanju vladajuće većine niti ima namjeru svojim glasom osigurati većinu premijeru Andreju Plenkoviću za izglasavanje povjerenja novim ministrima ako do toga glasanja dođe u Saboru.

Hrvatska stranka umirovljenika nije spremna na neviđeno podržati formiranje vladajuće većine za koju nije jasno tko je čini i koji joj je program, kako tendenciozno sugerira naslov u jednim dnevnim novinama, stoji u priopćenju HSU-a.

Zakonski prijedlozi koji imaju za cilj rješavanje nekog od brojnih problema u mirovinskom sustavu mogu dobiti potporu Hrvatske stranke umirovljenika jer smo jedini istinski predstavnik umirovljeničkih interesa u Saboru i cilj nam je bolji materijalni status umirovljenika. 

Kako je više puta napomenuo, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja smatra da novi izbori neće bitno izmijeniti raspored snaga u Saboru, no njegov glas u parlamentu sigurno neće odlučivati o tome ide li Hrvatska na nove izbore ili ne, kako je zlonamjerno interpretirana njegova izjava u jednom mediju. 

Politika Hrvatske stranke umirovljenika ni na koji način nije pridonijela političkoj krizi u Hrvatskoj niti imamo namjeru sudjelovati u rješavanju problema koje su stvorili drugi akteri, stoga pozivamo sve relevantne subjekte da energiju usmjere na rješavanje konkretnih životnih problema građana, a ne na tendenciozne i neprofesionalne interpretacije koje imaju za cilj dodatno narušavanje povjerenja građana u institucije ove zemlje, navodi se u priopćenju.

Jandroković: Sve ćete znati nakon izbora

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ) nije u nedjelju otkrio hoće li HDZ, u nastojanju da osigura dovoljno ruku za potvrdu četiri nova ministra, surađivati i sa Silvanom Hreljom iz HSU-a, strankom, partnerom SDP-a i HNS-a.

"U ovom trenutku ne bih želio ići dalje od konstatacije da će sve biti poznato nakon drugog kruga lokalnih izbora. Razgovara se s određenim strankama, s određenim saborskim zastupnicima, cilj nam je formirati vladajuću većinu u Saboru", izjavio je Jandroković nakon što se, u okviru manifestacije Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora, susreo s građanima.

Opetovao je da HDZ ne bježi od izbora, no da drži kako, s obzirom na trošak i vrijeme koje bi uzeli novi parlamentarni izbori, treba još jednom pokušati razgovarati s političkim strankama u Hrvatskom saboru.

Inače, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je za nedjeljni Jutarnji list rekao da je iz HDZ-a "dobio signale za razgovor". Istaknuo je kako predstavlja biračko tijelo "koje nema previše vremena za čekanje" i da nema problem s tim da podrži Vladu koja će zauzvrat riješiti određene probleme umirovljenika, od dopunskog zdravstvenog, mirovinska pitanja i pitanja socijale.

Mrak-Taritaš: Ni HNS neće u preslagivanje

Kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš u nedjelju je u parku na Savici ponovila da njezina stranka neće sudjelovati u stvaranju saborske većine te odbacila tvrdnje novinara o navodnim potpredsjedničkim i ministarskim mjestima koja čekaju HNS.

Na pitanje o medijskim navodima da premijer Plenković HNS-u nudi od predsjedničkih mjesta u Vladi do mjesta ministara, Mrak Taritaš je kazala kako se priča svašta, no ako se nju pita, kaže, takvih mjesta nema. 

Naglasila da ona, kao i HNS neće sudjelovati u stvaranju saborske većine.

Upitana što misli o mogućnosti da predsjednik HSU-a Silvano Hrelja podrži Vladu HDZ-a, Mrak Taritaš je kazala kako svatko mora odgovarati za svoje postupke pa tako i Hrelja. Smatra da se Hrelja ponaša onako kao što su se ponašale i stranke manjina.

"Mislim da se Hrelja ponio kao stranke manjina koje gledaju određeni interes, no i da će za to odgovarati na izborima. Mi smo jasno rekli što mislimo o tome, mogu samo jasno ponoviti da ako ste odgovoran premijer - onda ne kažete 'mrtvi hladni' svojoj tajnici da razriješi tri ministra, a da ne znate što nakon toga jer cijelu zemlju time dovodite u nepriliku. Morate znati nekoliko koraka unaprijed što ćete uraditi, to radi odgovoran premijer. On je očito ishitreno donio odluku i sada pokušava sve nekako staviti u kontekst da trebaju odgovarati za tu odluku. No, za tu odluku treba odgovarati samo on", rekla je.

Najčitaniji članci