Obavijesti

News

Komentari 81

'Neću sudjelovati ni u kakvom preslagivanju većine u Saboru'

'Neću sudjelovati ni u kakvom preslagivanju većine u Saboru'
1

Kako je više puta napomenuo, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja smatra da novi izbori neće bitno izmijeniti trenutačni raspored snaga u Hrvatskom saboru...

VIDEO

Silvano Hrelja neće sudjelovati u preslagivanju vladajuće većine niti ima namjeru svojim glasom osigurati većinu premijeru Andreju Plenkoviću za izglasavanje povjerenja novim ministrima ako do toga glasanja dođe u Saboru.

Hrvatska stranka umirovljenika nije spremna na neviđeno podržati formiranje vladajuće većine za koju nije jasno tko je čini i koji joj je program, kako tendenciozno sugerira naslov u jednim dnevnim novinama, stoji u priopćenju HSU-a.

Zakonski prijedlozi koji imaju za cilj rješavanje nekog od brojnih problema u mirovinskom sustavu mogu dobiti potporu Hrvatske stranke umirovljenika jer smo jedini istinski predstavnik umirovljeničkih interesa u Saboru i cilj nam je bolji materijalni status umirovljenika. 

Kako je više puta napomenuo, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja smatra da novi izbori neće bitno izmijeniti raspored snaga u Saboru, no njegov glas u parlamentu sigurno neće odlučivati o tome ide li Hrvatska na nove izbore ili ne, kako je zlonamjerno interpretirana njegova izjava u jednom mediju. 

Politika Hrvatske stranke umirovljenika ni na koji način nije pridonijela političkoj krizi u Hrvatskoj niti imamo namjeru sudjelovati u rješavanju problema koje su stvorili drugi akteri, stoga pozivamo sve relevantne subjekte da energiju usmjere na rješavanje konkretnih životnih problema građana, a ne na tendenciozne i neprofesionalne interpretacije koje imaju za cilj dodatno narušavanje povjerenja građana u institucije ove zemlje, navodi se u priopćenju.

Jandroković: Sve ćete znati nakon izbora

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ) nije u nedjelju otkrio hoće li HDZ, u nastojanju da osigura dovoljno ruku za potvrdu četiri nova ministra, surađivati i sa Silvanom Hreljom iz HSU-a, strankom, partnerom SDP-a i HNS-a.

"U ovom trenutku ne bih želio ići dalje od konstatacije da će sve biti poznato nakon drugog kruga lokalnih izbora. Razgovara se s određenim strankama, s određenim saborskim zastupnicima, cilj nam je formirati vladajuću većinu u Saboru", izjavio je Jandroković nakon što se, u okviru manifestacije Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora, susreo s građanima.

Opetovao je da HDZ ne bježi od izbora, no da drži kako, s obzirom na trošak i vrijeme koje bi uzeli novi parlamentarni izbori, treba još jednom pokušati razgovarati s političkim strankama u Hrvatskom saboru.

Inače, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je za nedjeljni Jutarnji list rekao da je iz HDZ-a "dobio signale za razgovor". Istaknuo je kako predstavlja biračko tijelo "koje nema previše vremena za čekanje" i da nema problem s tim da podrži Vladu koja će zauzvrat riješiti određene probleme umirovljenika, od dopunskog zdravstvenog, mirovinska pitanja i pitanja socijale.

Mrak-Taritaš: Ni HNS neće u preslagivanje

Kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš u nedjelju je u parku na Savici ponovila da njezina stranka neće sudjelovati u stvaranju saborske većine te odbacila tvrdnje novinara o navodnim potpredsjedničkim i ministarskim mjestima koja čekaju HNS.

Na pitanje o medijskim navodima da premijer Plenković HNS-u nudi od predsjedničkih mjesta u Vladi do mjesta ministara, Mrak Taritaš je kazala kako se priča svašta, no ako se nju pita, kaže, takvih mjesta nema. 

Naglasila da ona, kao i HNS neće sudjelovati u stvaranju saborske većine.

Upitana što misli o mogućnosti da predsjednik HSU-a Silvano Hrelja podrži Vladu HDZ-a, Mrak Taritaš je kazala kako svatko mora odgovarati za svoje postupke pa tako i Hrelja. Smatra da se Hrelja ponaša onako kao što su se ponašale i stranke manjina.

"Mislim da se Hrelja ponio kao stranke manjina koje gledaju određeni interes, no i da će za to odgovarati na izborima. Mi smo jasno rekli što mislimo o tome, mogu samo jasno ponoviti da ako ste odgovoran premijer - onda ne kažete 'mrtvi hladni' svojoj tajnici da razriješi tri ministra, a da ne znate što nakon toga jer cijelu zemlju time dovodite u nepriliku. Morate znati nekoliko koraka unaprijed što ćete uraditi, to radi odgovoran premijer. On je očito ishitreno donio odluku i sada pokušava sve nekako staviti u kontekst da trebaju odgovarati za tu odluku. No, za tu odluku treba odgovarati samo on", rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...
'JA SAM POBJEDNIK'

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...

LOKALNI IZBORI Kerum tvrdi da je pokraden: 'To nije viđeno ni u Zimbabveu, ni u Ugandi. Sram ih bilo, njihova predsjednika i sve njih. Ispričavam se gledateljstvu, ali njima nikako'

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"
NAKON POBJEDE NA IZBORIMA

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"

NIJE ZA NOVE IZBORE: Radimir Čačić razgovarao je s novinarom 24sata Borisom Rašetom i prokomentirao lokalne izbore, krizu u svojoj bivšoj stranci HNS-u kao i krizu Vlade
Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca
DAMIR MANDIĆ

Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca

Markantni ravnatelj karlovačke gimnazije Damir Mandić (HDZ) novi je karlovački gradonačelnik. Obiteljski čovjek, otac troje djece nekad je mislio da će svoj život posvetiti Bogu...