Obavijesti

News

Komentari 6

Različitosti su okej: 'U našoj školi nestale su predrasude'

Različitosti su okej: 'U našoj školi nestale su predrasude'
1

Jesu li žene loši vozači, Talijani romantičari, Arapi teroristi, a Škoti škrti? Učenici Srednje strukovne škole u Velikoj Gorici dan su proveli vježbajući toleranciju

VIDEO

U razred ulazi pankerica s ludom crvenom irokezom i mlada poslovna žena u savršeno krojenom odijelu sa zalizanom pundžom.

Učenici u razredu moraju s nekoliko riječi na papiru opisati svoj prvi dojam. Jedna je to od radionica koju su proveli u velikogoričkoj Srednjoj strukovnoj školi koju polaze kuhari, konobari, frizeri, elektrotehničari itd. 

Organizirali su projektni dan na temu predrasuda i stereotipa - cilj je mladima pokazati kako niti jednom niti drugom nije mjesto u školi, društvu ili općenito u životu. Najbolje vrijeme da to nauče jest, smatraju njihove profesorice, upravo sad u tinejdžerskoj dobi kada razvijaju svoje vještine, stavove i samopouzdanje.

- Spomenuli smo teme poput stereotipa o rasama, vjerama, prehrani. Većina njih imala je istu predrasudu recimo o tome da su Talijani romantičari, Škoti škrti ili Arapi teroristi...Također, razbijali smo predrasude o tome da su žene lošije vozačice, o predebelim i premršavima ženama i muškarcima. Učenici su sami pripremali prezentacije, raspravljali s kolegama, a na kraju i postavili pitanje: Zar nije vrijeme da se promijenimo? - rekla je profesorica etike Sanja Gršetić. O svemu su razgovarali i kroz obradu bajke o Alisi u Zemlji čudesa.

- Život nije bajka, potrebno je mnogo žuljeva, proći mnogo različitih odnosa da bi u konačnici upoznali sami sebe i svoje vrijednosti i cijenili tuđe - rekla je profesorica etike. Tinejdžeri najčešće imaju i iskrivljena razmišljanja o prehrambenim navikama.

- Kada se spomene zdrava prehrana, pomisli se na makrobiotiku, dijete, isključivanje kruha, šećera, soli. No oni u periodu rasta i razvoja moraju steći naviku zdravog tanjura: sve namirnice u određenim količinama. Osim znanja koje dobiju izgrađuju samopoštovanje i sebe kao ljude - rekla je nastavnica Mirna Trumbetaš, stručna teorija kuharima i konobarima.

Socijalna pedagoginja Irena Simić ovakve projektne dane smatra velikom potrebom i uspjehom.

- Umjesto klasične nastave imamo dan projektnog tipa, obrađujemo teme iz građanskog odgoja kroz radionice, gledamo filmove, prezentacije. Svaki dan u ured mi dolaze djeca koja su žrtve, obraćaju mi se za savjet što o ljubavnim vezama, problemima s učenjem, što o obiteljskim problemima. U pozadini svakog sukoba među vršnjacima je neka predrasuda ili stereotip. 

Osim obrazovne komponente jako mnogo dajemo i za odgojnu. Slušamo naše učenike i pružamo im podršku koju trebaju - govori Irena. I ona i kolegica iz etike smatraju kako su otvorenost i povjerenje prema učenicima jako važni, o tome ovisi sve: hoće li dolaziti na nastavu, hoće li biti mirni i koliko će ih poštovati.

- Ovo je jako važno vrijeme, u prvim razredima koji su i imali prezentacije, baš sada su intenzivno krenule predrasude: o nacijama, vjerama... No ovakvim radionicama postaju sve tolerantniji i prihvaćaju različitosti - kaže Sanja Gršetić.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'

ZAGREB Čovjek se kupa i roni u fontani, kao da je na plaži, kaže nam čitateljica o neobičnom prizoru s Trga bana Jelačića, gdje je građane šokirao muškarac koji se ležerno okupao...
Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili