Obavijesti

News

Komentari 200

Razlozi izbjegličke krize: Evo zašto očajno traže bolji život

Razlozi izbjegličke krize: Evo zašto očajno traže bolji život
6

Već četiri i pol godine u Siriji bjesni građanski rat s velikim brojem frakcija, a ne nazire mu se kraj. Nemilosrdan sukob odnio je već više od 200.000 ljudskih života

VIDEO

Što se točno događa u Siriji iz koje milijuni ljudi bježe glavom bez obzira u potrazi za mirom, za životom bez nasilja, oružja i smrti? U toj bliskoistočnoj zemlji bjesni strašan i nemilosrdan građanski rat, situacija se na ratištu mijenja iz dana u dan, a prestanak rata se ne nazire. 

Rat u Siriji, zemlji koju po religijskom sastavu čini 74 posto sunitskih muslimana te 9 posto kršćana, smatra se jednim od najkompliciranijih građanskih ratova u povijesti čovječanstva.

Sve je počelo u proljeće 2011. demonstracijama protiv aktualne vlasti predsjednika Bašara al Assada koji je prošle godine prisegnuo na treći sedmogodišnji predsjednički mandat. Demonstracije su inspirirane tzv. arapskim proljećem, odnosno protestima opozicije koji su nastojali svrgnuti predsjednika i vladajuću stranku.

- Režim je na demonstracije odgovorio vrlo oštro, a one su uskoro prerasle u sukobe. Onda je eskaliralo nasilje i vrlo brzo je došlo do pravog građanskog rata s masovnim uništenjem i korištenjem kemijskog oružja - pojašnjava vojni analitičar Igor Tabak.

Reuters/Pixsell

Grupe demonstranata su se od ljeta 2011. naoružale i organizirale u tzv. Slobodnu sirijsku vojsku s bazama u susjednim državama koja je protiv režima vodila gerilski rat. Zahtjeve pobunjenika podržale su susjedna Turska, Saudijska Arabija i zaljevske države, a potom SAD, EU i druge države zapadnog svijeta koje su protiv Sirije uvele niz političkih, diplomatskih i ekonomskih sankcija, a s vremenom pobunjenike počele podržavati novcem, oružjem i opremom. 

Asadov režim je, sa druge strane, dobio sličnu podršku Rusije i Irana, Hezbollaha te manjinskih zajednica u Siriji (alaviti, šijiti i kršćani).

- Od početka je vjerski motivirana oporba sadržavala veliki dio islamistički orijentiranih pojedinaca koji su bili dosta logistički organizirani i jako sposobni. Tada su iz Iraka prešli u Siriju radikalni islamisti i situacija se počelo užasno komplicirati - objašnjava nam Tabak.

REUTERS

Slobodna sirijska vojska (nominalno sekularna) koja se od početka borila protiv Assada ubrzo je postala sve više marginalizirana, a sve utjecajnije su postale radikalne džihadističke grupe. Do 2013. godine pobunjenici su uspjeli zauzeti veliki teritorij na sjeveru i istoku zemlje te u njima uvesti režim temeljen na radikalnom tumačenju šerijatskog prava

Tako se uskoro protiv vlasti počelo boriti više militantnih islamističkih skupina koje se jako razlikuju, kako po metodama, tako i po saveznicima i ciljevima. U jednom trenutku su neprijatelji pa na kratko budu gurnuti u nužna savezništva, a donedavni saveznici znaju vrlo često postati neprijateljima. 

Dvije ključne terorističke organizacije na području Sirije su Islamska država (ISIL) i front Al Nusra koje se vrlo često ujedinjuju i razjedinjuju.

REUTERS

Brutalna i nasilna skupina Islamska država koja broji 100 tisuća naoružanih militanata, većinom stranih državljana, kontrolira najveće dijelove ratom poharane Sirije. Potekla je iz al-Qaide u Iraku. Prije je bila povezana Frontom al-Nusra, ali je došlo do sukoba jer je vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi objavio kako je sirijska al-Nusra samo ogranak Islamske države. Vođe Al Quaide formalno su se ogradile od IS-a.

Islamska država ubrzo je proglasila kalifat i sada se sukobljava s praktički svim drugim pobunjeničkim skupinama u Siriji, ali i sa snagama sirijske vojske i njihovim saveznicima kao što je libanonski Hezbollah.

ISIL-ovci su vrlo dobro organizirani. Osvojili su ogromna područja Iraka i Sirije, zbog čega je SAD na zahtjev iračke vlade počeo sa zračnim udarima na njezine položaje. Užasno su brutalni i proganjaju sve koji ne pristaju na njihovo shvaćanje islama. Međunarodna zajednica i SAD proglasili su ih trenutno najozbiljnijom prijetnjom.

Iako su u sukobu s Al Nusrom svaki put djeluju zajedno kad procjene da ih čeka veća opasnost.

- Riječ je o aktivnom građanskom ratu s velikim brojem frakcija. Bojište je jako dinamično, puno je opkoljenih enklava. Situacija se mijenja iz dana u dan i užasno je komplicirana - ističe Tabak

Reuters

Al-Nusra koja je pak podružnica Al Quaide u Siriji želi jednako kao i ISIL stvoriti vjersku državu. Imaju desetke tisuća boraca i najveća su opasnost vlasti u Damasku. Saveznici Fronta al-Nusra u Siriji su između ostalih i Slobodna vojska Sirije, Islamski front.

Islamski front je krovna organizacija za mnoge islamističke frakcije u Siriji. Ima više od 50 tisuća boraca. Skupine koje se bore pod njenim imenom ideološki se jako razlikuju, no svi imaju isti cilj -  trenutnu vlast zamijeniti vjerskim uređenjem države. Poriču da su u suradnji sa zapadnim zemljama iako je nebrojeno puta evidentirano kako oružje sa Zapada upravo završava u njihovim rukama. Vojska slobodne Sirije od početka sukoba slabi i gubi bitku protiv islamističkih skupina, ali uredno surađuje s ''umjerenim'' islamistima.

Rusi od početka pomažu predsjedniku Assadu i ne namjeravaju stati. Vladimir Putin je jučer opet potvrdio da imaju njegovu podršku.

REUTERS/PIXSELL

-  Želim reći da ćemo podržavati sirijske vlasti u borbi protiv terorističke agresije. Mi im pomažemo i nastavit ćemo isporučivati neophodnu vojno-tehničku pomoć - rekao Putin 

Prestanak rata se tako ne nazire, dosad je registrirano više od četiri i pol milijuna izbjeglica iz Sirije, a koliki je zapravo broj ne zna se. Situacija u zemlji u kojoj obitelj Assad već godinama vlada svakim danom se dodatno komplicira jer zapravo niti jedna strana nije dovoljno jaka da bi imala prevlast u ovoj poharanoj bliskoistočnoj državi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina
DOZNAJEMO Rade 13 noćnih na intenzivnoj: 'Tko će odgovarati ako pacijent umre zbog greške?'
RASPORED LIJEČNIKA U SISKU ZA SVIBANJ

DOZNAJEMO Rade 13 noćnih na intenzivnoj: 'Tko će odgovarati ako pacijent umre zbog greške?'

24sata dobila su na uvid novi raspored liječnika iz Siska za svibanj, a prema njemu neki liječnici rade svaku drugu noć, a dežurstva su i po 24 sata. - Nemamo dovoljno liječnika, kaže nam ravnatelj.