Obavijesti

News

Komentari 71

'Razmaženo dijete' Unije: Što ih čeka ako odu, znaju li uopće

'Razmaženo dijete' Unije: Što ih čeka ako odu, znaju li uopće
1

Britanija je u EU bila privilegirana i prije nedavnih pregovora kad im je u Bruxellesu dogovoren poseban status. No Britanci i dalje podržavaju Brexit (britanski izlazak iz EU), a referendum o članstvu o EU je blizu..

VIDEO

Arogantno i drsko - "on bi osigurao Britaniji najbolje iz oba svijeta" i članstvo u EU i britansku neovisnost, napisao je Bernd Riegert za Deutsche Welle kad se britanski premijer David Cameron u veljači ove godine sastao sa čelnicima EU i uspio nakon 30 sati neprekidnih pregovora dogovoriti posebni status za Ujedinjeno Kraljevstvo.

A 'razmaženo dijete' Unije oduvijek je i bilo privilegirano. I prije tih pregovora u Bruxellesu zbog njih su uvedena izuzeća na pitanju pravosuđa i unutarnje politike. Nemaju euro, a nisu ni u Shengenskoj zoni.

Engleze oduvijek zanima samo zajedničko tržište, a ne politička integracija, jer drže da je nacionalni suverenitet važniji od europskoga.

david cameron


U veljači je Cameron uspio ishoditi ustupke u tri važna područja - imigrantskoj politici, nacionalnom suverenitetu i gospodarskom upravljanju, a sad se nada da će do 23. lipnja, kad se održava britanski referendum o ostanku ili izlasku iz EU, uspjeti uvjeriti britanske birače da je bolje ostati u EU. Krenuo je odmah u borbu u kojoj izravno napada pristaše Brexita (izlaska iz Unije) i svim silama nastoji nagovoriti Britance da ne napuštaju EU.

- Napuštajući EU Velika Britanija bi samo imala iluziju suvereniteta - rekao je Cameron, te upozorio na "godine nesigurnosti" koje bi uslijedile i nikakva jamstva da bi britanske tvrtke imale potpun pristup tržištu. Pozvao je i mlade Britance da iziđu na referendum upozorivši ih da bi izlazak iz Unije najteže pogodio upravo njih.

Britanska javnost duboko je podijeljena o tom pitanju pa će glasovi mladih imati važnu ulogu u rezultatu referenduma jer ankete pokazuju da su općenito više naklonjeni EU-u, ali su isto tako manje skloni glasovati.

PA/Pixsell


 
Pristaše i protivnici EU-a po većini zadnjih anketa su i izjednačeni, s tim da zadnjih dana pristaše ostanka u EU vode za nekoliko postotaka. 

'Lošije ćemo živjeti'

Britanski ministar financija George Osborne je jako zabrinut, a u svojoj nedavnoj izjavi je kazao je kako bi izlazak iz EU-a stajao svako kućanstvo u Velikoj Britaniji 4.300 funti godišnje u razdoblju do 2030. godine.

- Velika Britanija permanentno će biti siromašnija ako izađemo iz EU - kazao je te dodao da zemlju u tom slučaju očekuje pad trgovine i gospodarskih aktivnosti i smanjenje investicija, a cijenu će platiti britanske obitelji.

George Osborne

Upozorava i britanski ministar za europske poslove David Lidington. On također govori da bi izlazak Britanije iz Europske unije predstavljao velik ekonomski i financijski rizik za svaku obitelj u svakom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva, a to su pokazale neovisne analize Engleske narodne banke, MMF-a i analize privatnog sektora.

- Ministarstvo financija objavilo sveobuhvatnu i iscrpnu analizu o posljedicama koje bi na životni standard ljudi imao britanski izlazak iz EU-a - rekao je Lidington.

Nikome neće biti dobro ako odu

Odlazak Velike Britanije bio bi velik gubitak i za EU kojoj Britanci daju veliki financijski doprinos, a i politički značaj Europske unije bez Britanije u njoj bi se sigurno smanjio. No ponosni i oholi Britanci mogli bi izgubiti puno više, i ekonomski i politički. Cameron se stoga nada da će se urazumiti.

Tri scenarija u slučaju Brexit-a

Kako piše CNNMoney, u slučaju Brexit-a postoje tri scenarija.

Najmanje bolan scenarij za Veliku Britaniju bila bi primjena tzv. norveškog modela, prema kojem bi Velika Britanija ostala dio Europskog ekonomskog područja (EEA). Međutim, ovaj scenarij podrazumijeva poštivanje europske regulative i uplate u proračun Europske unije te omogućavanje građanima EU pravo da žive i rade u Velikoj Britaniji, a upravo su te stavke zbog koje mnoge pristaše Brexit-a traže izlazak iz EU.

Prema drugom, tzv. kanadskom modelu, Britanija bi ispregovarala bilateralni trgovinski sporazum s EU, sličan onome kakav je već potpisan s Kanadom, Švicarskom i Turskom. Dužnosnici kažu da bi ove pregovori bili vrlo kompleksni, a sporazum bi podrazumijevao uži pristup tržištu nego primjena tzv. norveškog modela, osobito u pogledu usluga, na koje otpada 80 posto britanske ekonomije.

david cameron


Ako sve ostalo padne u vodu, tu je treća i najlošija varijanta, prema kojoj bi trgovanje s Europskom unijem bilo uređeno prema regulativi Svjetske trgovinske organizacije, koji se primjenjuje u odnosima s Brazilom ili Rusijom kad nije pod sankcijama. Jedino bi ovaj scenarij u potpunostio oslobodio Veliku Britaniju od obveza koje donosi pristup jedinstvenom tržištu, no uz prilično visoku cijenu zbog dodatnih trgovinskih barijera.

Vic o Brexitu

 - Što zahtijevate da ostanete u Europskoj Uniji? - pita predsjednik Europskog vija Donald Tusk premijera Davida Camerona.
- Pustite nas da se pravimo kao da nismo u EU - odgovori mu Cameron.

(ovaj dijalog je vic iz jednog briselskog magazina)

Michael Caine i Joan Collins žele izlazak iz EU

Karizmatični dugogodišnji gradonačelnik Londona i zastupnik u parlamentu Boris Johnson, koji je prije nekoliko godina s obitelji ljetovao u Hrvatskoj, jedan je od najvećih pristaša Brexita, a izlazak Velike Britanije iz EU nazvao je bijegom iz zatvora.

Britanci za Brexit

Britanski izlazak iz EU podržava i glumac Michael Caine, Julian Fellowes, scenarist i kreator serije 'Downton Abbey' te glumica Joan Collins. Također, Britaniju kao članicu EU više ne želi bivši nogometaš Arsenala i engleski nogometni reprezentativac Sol Campbell.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"