'Razmotrit ćemo cijepljenje za učenike i ukidanje izolacije' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 415

'Razmotrit ćemo cijepljenje za učenike i ukidanje izolacije'

'Razmotrit ćemo cijepljenje za učenike i ukidanje izolacije'

Nova školska godina počinje 6. rujna i bit će organizirana kao i lanjska, zasad nema ničeg novog na tu temu. Razmišlja li se o cijepljenju učenika, pitali smo Beroša, koji kaže da 'detalje promišlja' Ministarstvo obrazovanja

VIDEO

Sustavno organiziranje cijepljenja od strane školske medicine koja će preuzeti tu ulogu još nije formalno riješeno, nadamo se uputama koje će prije početka godine regulirati taj dio priče, rekao je za N1 Dobrica Rončević, voditelj epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Na pitanje hoće li se poticati cijepljenje školske djece, ministar Vili Beroš nam je kratko odgovorio kako o tim detaljima pomišlja povjerenstvo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Cjepiva su zasad registrirana za mlade od 12. godina naviše, i djecu te dobi se već cijepi - prvenstveno onu koja su zbog neke bolesti u rizičnoj skupini. Dr. Rončević ističe kako se nada da će i za cijepljenu djecu ubuduće vrijediti pravilo da ne moraju u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženim. Beroš odgovara da je i to detalj o kojem promišlja povjerenstvo. To bi značilo da će cijepljeni učenici u slučaju kontakta sa zaraženim moći i fizički na nastavu, i više ne bi cijeli razredi bili kod kuće, kao lani. Ako je netko cijepljen ipak zaražen, pravilo je za odrasle, mora u izolaciju, kao i necijepljeni.

Cijepili smo 50 posto odraslih. Capak: Svaka druga odrasla osoba učinila pozitivan iskorak
Cijepili smo  50 posto odraslih. Capak: Svaka druga odrasla osoba učinila pozitivan iskorak

Učenici se u klupe vraćaju 6. rujna i na snazi će biti iste, ili slične mjere kao i prošle školske godine, najavila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin. Cijepljeno je više od polovice nastavnika, tek malo učenika, a dominantan je delta soj koji se puno brže širi i uzrokuje teže simptome, rekla je za HTV.

Znanstvenici cijepljenje djece smatraju potrebnim za stvaranje kolektivnog imuniteta. U Melbourneu 55 posto zaraženih sad čine djeca i tinejdžeri, no podaci iz Velike Britanije i SAD-a pokazuju da je, srećom, hospitalizirano samo jedan posto zaražene djece i mladih. Smrtni ishod zabilježen je kod jednog djeteta na 10.000 zaražene djece. Pfizer cjepivo za djecu od pet do 11 godina očekuje u SAD-u najranije u listopadu, iza toga i za dob od šest mjeseci do pet godina. Potrebne su još autorizacije cjepiva.

Pavić Šimetin potvrdila organizirano cijepljenje

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin potvrdila je u nedjelju da će s početkom školske godine, koja počinje 6. rujna, početi i organizirano cijepljenje djece u pojedinim školama.

"Kada krene školska godina, organizirat će se cijepljenja za pojedine škole. Pogotovo se to može odnositi na učenike završnih razreda srednjih škola, a tu su nam i srednje škole kao što su zdravstvene i ugostiteljske gdje učenici već tijekom školovanja zbog prakse dolaze u kontakt s ljudima različite dobi tako da bi te škole mogle biti prve u kojima se može organizirati cijepljenje", izjavila je Pavić Šimetin u Dnevniku Nove TV.

"Cijepljenje će biti dobrovoljno. Nema obveze cijepljenja djece ali ako se organizira u školi velikom broju djece i njihovim roditeljima bit će lakše dostupno", kazala je.

Izrazila je nadu da pojedine županije, zbog epidemiološke situacije, novu školsku godinu neće započeti virtualnim putem. "Važno je primjenjivati princip koji smo imali tijekom prošle školske godine - da se nastava na daljinu ne mora odnositi na cijelu županiju, već na pojedine škole", rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 415

VIDEO

Užas u Dalmaciji: Jedan mrtav u sudaru dva auta u Kaštelima. Nakon nesreće izbio incident
TEŠKA PROMETNA NESREĆA

Užas u Dalmaciji: Jedan mrtav u sudaru dva auta u Kaštelima. Nakon nesreće izbio incident

Na mjestu nesreće došlo je i do narušavanja javnog reda i mira te je čovjek doveden u prostorije policije

Pronašli masovnu grobnicu s desetak tijela kod Vukovara. Uz neka su pronašli i civilnu odjeću
NAŠLI MASOVNU GROBNICU

Pronašli masovnu grobnicu s desetak tijela kod Vukovara. Uz neka su pronašli i civilnu odjeću

Tomo Medved posjetio je u ponedjeljak lokaciju gdje se provode terenska istraživanja u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu
Na smetlištu kraj Vukovara našli masovnu grobnicu: 'Gledali smo sin i ja kako tu dovoze mrtve...'
POTRAGA ZA NESTALIMA

Na smetlištu kraj Vukovara našli masovnu grobnicu: 'Gledali smo sin i ja kako tu dovoze mrtve...'

Na smetlištu Petrovačka dola našli posmrtne ostatke najmanje desetero ljudi. Ministar: 'Možda ih je i više'. Obitelji se nadaju da će pronaći svoje najmilije. Među njima i Mate koji 33 godine traga za sinom...