Obavijesti

News

Komentari 58

Razočarani ISIL-ovac predao informacije o 22.000 terorista

Razočarani ISIL-ovac predao informacije o 22.000 terorista
4

Sky News je došao u posjed tisuća tajnih dokumenata u vlasništvu Islamske države, koji sadrže detaljne informacije o više od 22.000 boraca te terorističke skupine

VIDEO

Britanski Sky News je došao u posjed tisuća tajnih dokumenata u vlasništvu Islamske države, koji sadrže detaljne informacije o više od 22.000 boraca te terorističke skupine u Iraku i Siriji.

USB stick s povjerljivim podacima koje je čuvao zapovjednik ISIL-ove unutrašnje sigurnosne službe ukrao je bivši pripadnik Slobodne sirijske vojske, koji se kasnije priključio ISIL-u i prozvao se Abu Hamed. Razočaran rukovodstvom organizacije napustio je skupinu, a USB stick s podacima predao izvoru u Turskoj. 

USB stick sadrži, međuostalim, privatne informacije  o najmanje 16 Britanaca koji su se priključili ISIL-u.  Vjeruje se da su svi podaci na sticku autentični.

Tko se želi pridružiti ISIL-u mora ispuniti formular

Stranci iz najmanje 51 zemlje prije priključenja ISIL-u morali su ispuniti prijemni formular koji se sastoji od 23 pitanja. Borci su morali dati podatke o svom datumu rođenja, bračnom statusu, prijašnjim poslovima, tko ih je preporučio, jesu li se prije borili, za koju se dužnost prijavljaju u ISIL-u...

VIDEO

Na popisu su mnoga poznata imena. Među nima je Abdel Bary (26) iz Londona koji se ISIL-u priključio 2013. nakon što je posjetio Libiju, Egipat i Tursku. Iako je označen kao ISIL-ov borac, u Velikoj Britaniji je poznatiji kao rap pjevač. Sin osuđenog terorista Adel Abdul Baryja snimljen je u kolovozu prošle godine s odrubljenom glavom sirijskog vojnika.

Jedan od džihadista upisan je pod imenom Junaid Hussain, hacker iz Birminghama koji je trenutno šef medijskog odjela Islamske države. Zajedno sa suprugom,  bivšom pankericom Sally-Anne Jones, planirao je napade u Velikoj Britaniji. Ubijen je u napadu dronom, a njegovu suprugu britanske su vlasti stavile na popis najopasnijih terorista koji se bore za ISIL.

Mnogi od boraca s  popisa su u više navrata, neopaženo, prošli kroz džihadistička žarišta kao što su Jemen, Sudan, Tunis, Libija, Pakistan i Afganistan.

Detaljni podaci o 'mučenicima'

Jedan od otkrivenih dokumenata pod nazivom 'mučenici' otkriva detaljne podatke o borcima koji  su željeli izvršiti samoubilačke napade, i koji su za to obučavani.

Neki od telefonskih brojeva u dokumentima još su aktivni i iako se vjeruje da su mnogi od njih kontakti obitelji ISIL-ovih boraca, velik dio koriste i sami džihadisti.

Ključna informacija: Nepoznati džihadisti u Europi

Ključna informacija koju otkrivaju dostavljeni dokumenti je ona o dosad nepoznatim džihadistima koji se nalaze u Velikoj Britaniji, sjevernoj Europi, Bliskom Istoku, Kanadi i SAD-u. Saznanje o njihovim mjestima boravka  su od važnog značaja za razbijanje ISIL-a te uspješnu borbu protiv mogućih terorističkih napada.

Jedno od najvećih otkrića u borbi protiv terorizma

Bivši šef britanskih obavještajaca kazao je da je riječ o jednom od najvećih otkrića u borbi protiv terorizma u posljednjih nekoliko godina. Stručnjaci vjeruju da bi ovi podaci mogli biti iznimno korisni u hvatanju ISIL-ovaca koji su se neprimjetno ušli u Europu u namjeri da izvrše ubilačke pohode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.