Obavijesti

News

Komentari 234

'Reagirala je uvrijeđeno, a to predsjednica ne smije raditi...'

'Reagirala je uvrijeđeno, a to predsjednica ne smije raditi...'
1

To je nepoštivanje institucija, predsjednica ne smije tražiti ostavku premijera. Ovo je intimiziranje politike koje pomaže Milanoviću i SDP-u, kaže analitičar Puhovski

VIDEO

Sjednice nisu debatni klub, mora se govoriti o točnim problemima pa je premijer Milanović predsjednicu pozvao da točno konkretizira probleme, rekao je u emisiji Otvoreno na HRT-u predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin te napomenuo da su odgovori na pitanja Kitarović sadržani u premijerovim izvješćima Saboru.

No, s tim se nije složio potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner koji smatra da je razina odgovora neprimjerena te da je sve počelo kada je u izbornoj noći premijer Milanović zaboravio čestitati predsjednici. 

Reiner: Neće postojati suradnja kakva bi trebala biti

- Počelo je time, nastavilo se inauguracijom. Sve to pokazuje kako nažalost neće postojati suradnja kakva bi trebala biti na političkom vrhu - kazao je Reiner.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za političkog analitičara Žarka Puhovskog večeras se govori o bezveznoj i izmišljenoj temi. Podsjetio je da je predsjednik Mesić na sjednicama Vlade bio prolazni gost i znalo se koliko on može tamo učiniti. 

Puhovski: Predsjednica ovime pomaže Milanoviću

- Paradoksalno je što se predsjednica okomila na premijera i time pomaže predsjedniku SDP-a u predizbornoj kampanji. Ako ona od nekog javno traži da podnese ostavku, a nije to učinila prvo u Saboru, onda ne poštuje institucije - tvrdi Puhovski. 

U Saboru može zahtijevati glasovanje o povjerenju, a ostavku može tražiti od svojih prijatelja.

- Grabar-Kitarović se kao predsjednica države okomila na Milanovića, a time mu samo pomaže pred parlamentarne izbore. Ništa drugo Milanoviću nije trebalo, ovo je ono što želi. Njegova taktika je danonoćni sukob, u SDP-u su shvatili da je Karamarko u pravu i da ne možeš dobiti sve građane, ali da zato možeš okupiti svoje, to da. Ona se ponaša kao predsjednica pola države, Titova bista je jedan primjer, napad na premijera je drugi. Pola Hrvatske hoće, pola neće. Nema ona šta tražiti ostavku, to ja npr. mogu tražiti od prijatelja jer je to moralno pitanje. Kada ona to napravi, izvan svojih ovlasti, to je nepoštivanje institucija, to predsjednica ne smije tražiti. Ovo je intimiziranje politike koje pomaže Milanoviću i SDP-u - rekao je Puhovski.

Grbin: Tražimo da se počne ponašati kao predsjednica

Željko Reiner odgovorio je kako je Grabar Kitarović predsjednica svih Hrvata, no, kako je rekao, treba joj se dopustiti da to bude. Ključnim smatra da Milanović koji je već imao ispade prema različitim ljudima, treba shvatiti da je premijer zemlje koja je u krizi i na tome raditi.

- U kampanji je mogla govoriti kako je htjela, ali sad je drugačije, vratila je iskaznicu. Milanović joj je na prvoj sjednici Vlade zaželio dobrodošlicu, a na inauguraciji joj je čestitao. Većina dužnosnika SDP-a joj je čestitala. Ona je naša predsjednica, oko toga nema dvojbe, jedino što tražimo je da se tako počne i ponašati - rekao je Grbin.

Reiner je pak istaknuo kako smatra da Grabar-Kitarović nije prekoračila ovlasti.

- Nije iskoračila iz ovlasti, ona ima pravo inicirati sjednicu Vlade. Ona apsolutno ima pravo inicirati sazivanje sjednice Vlade. Kada se postavite bahato, dobijete i odgovarajući odgovor - rekao je Reiner.

Na pitanje očekuju li nas prijevremeni izbori, Puhovski je odgovorio kako neće biti prijevremenih izbora, jer ako i budu u travnju ili svibnju, to će biti praktički u roku. 

Reiner: Mi smo spremni, izbori mogu biti i sutra

- SDP će najvjerojatnije ići u organizaciju izbora, pojavio se datum 17. svibanj, mislim da je to rano, no možda će im to i odgovarati jer eto i predsjednica također to traži - kazao je Puhovski.

Grbin je odgovorio da se o izborima u SDP-u ne razgovara, no 'ovo je svakako izborna godina'.

- Kad god budu izbori, mi smo za njih spremni. Mogu biti i sutra - poručio je Željko Reiner.

'Predsjednica ne može reagirati kao uvrijeđena osoba'

Puhovski se u Otvorenom  osvrnuo na prvo priopćenje predsjednice: 'Predsjednica ne može reagirati kao uvrijeđena osoba, a ona je reagirala upravo tako, uvrijeđeno na uvredu'. 

- Predsjednica bi trebala dati konkretne teme za raspravu, a ona traži da joj Vlada položi račune. To tako ne ide - rekao je Grbin.

- Ne vidim zašto Vlada ne bi odgovorila na pitanja predsjednice, kada na Facebooku odgovaraju na pitanja građana. Premijer bi trebao malo pregristi i dati joj odgovore. Ne vidim u čemu je problem - rekao je Puhovski.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 234
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a