Recesija u SAD-u bit će duboka, ali možda i najkraća u povijesti | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 8

Recesija u SAD-u bit će duboka, ali možda i najkraća u povijesti

Recesija u SAD-u bit će duboka, ali možda i najkraća u povijesti
1

Američko je gospodarstvo uronilo u recesiju u veljači i slijedi mu, po svemu sudeći, najveći pad od Velike depresije 1930.-ih godina, no moglo bi se pokazati i da će ova recesija biti najkraća u povijesti.

VIDEO

Premda je već jasno da je najveće svjetsko gospodarstvo u recesiji, u ponedjeljak je to i službeno potvrdio Nacionalni ured za ekonomska istraživanja (NBER), institucija koja je zadužena za određivanje kada počinje i kada završava recesija u SAD-u.

"Odbor prepoznaje da su pandemija koronavirusa i odgovor za očuvanje javnog zdravlja rezultirali padom različitih karakteristika i dinamike od prethodnih recesija", navodi se u priopćenju NBER-ovog Odbora za poslovne cikluse.

Unatoč tim razlikama, Odbor je zaključio da se zbog „neviđenog pada zaposlenosti i proizvodnje, kao i njegovog širokog dosega u cijelom gospodarstvu, ova epizoda smatra recesijom, čak i ako se pokaže da će biti kraća od ranijih padova gospodarstva".

Odbor je u izjavi poručio da je u veljači došlo do "jasnog vrhunca mjesečne ekonomske aktivnosti", dok je do vrhunca tromjesečne aktivnosti došlo u četvrtom tromjesečju 2019. godine.

Recesija se uobičajeno smatra padom gospodarstva dva tromjesečja zaredom, no to nije uvijek slučaj, a u SAD-u se smatra da NBER službeno određuje kada je recesija.

Odbor je naveo da se „značajan pad ekonomske aktivnosti širi po cijeloj ekonomiji, a što je obično vidljivo u proizvodnji, zapošljavanju i drugim pokazateljima. Recesija počinje kada ekonomija dosegne vrhunac ekonomske aktivnosti i završava kada ekonomija dosegne dno ciklusa".

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a pao je u prvom tromjesečju 4,8 posto i vjerojatno će u drugom kvartalu zabilježiti najgori pad u povijesti - možda i više od 20 posto.

Ova recesija označila je kraj najdužeg razdoblja rasta američkog gospodarstva u povijesti, koje je trajalo 128 mjeseci ili gotovo 11 godina.

Početkom godine činilo se da će se taj rast nastaviti, no uslijedila je pandemija koronavirusa, zbog čega je bilo blokirano gotovo 95 posto američkog gospodarstva, pa su milijuni Amerikanaca ostali bez posla.

Zbog toga je stopa nezaposlenosti u samo par mjeseci skočila s 3,5 posto, najniže razine u posljednjih 50 godina, na čak 14,7 posto, najvišu razinu od Drugog svjetskog rata.

Međutim, nakon dobrih makroekonomskih pokazatelja posljednjih tjedana i postupnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, većina ekonomista smatra da će se pad gospodarstva završiti u drugom tromjesečju, čime bi se okončala i recesija.

„I dok će ovo gotovo sigurno biti najdublja recesija od rata, gotovo je sigurno i da će biti najkraća”, kaže Jan Hatzius, glavni ekonomist Goldman Sachsa i ističe da niti jedna recesija još od sredine 1800.-ih godina nije trajala manje od šest mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina
MONSTRUOZNO ZLOSTAVLJANJE

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina

Bez emocija je muškarac (45) pratio presudu za monstruozno zlostavljanje djevojčice koje je trajalo pet godina. Dobio je 40 godina zatvora

Pretučena pedagoginja iz škole u Slavoniji: 'Tukla me je majka učenika, mogla je imati i oružje'
ISPOVIJEST ZA 24SATA

Pretučena pedagoginja iz škole u Slavoniji: 'Tukla me je majka učenika, mogla je imati i oružje'

Plus+ Adrijanu Traic Horvat, pedagoginju jedne osnovne škole u Slavoniji pretukla je majka jednog učenika. Nju je okrivila za jedinice svog sina
'Očekujem da se Bartulica ispriča! Cijelom Domovinskom pokretu se okreće želudac...'
PENAVA PRIJETI IZBACIVANJEM IZ STRANKE

'Očekujem da se Bartulica ispriča! Cijelom Domovinskom pokretu se okreće želudac...'

Ivan Penava poručio je kako su u stranci jedinstveni i šokirani cijelim događajem i pozadinom koja se doznala