Obavijesti

News

Komentari 124

Reiner: Most nas podupire, on nije koalicijski partner HDZ-a

Reiner: Most nas podupire, on nije koalicijski partner HDZ-a
4

U načelu sam za smanjenje plaća zastupnicima, ali neće se time puno postići, rekao je šef Sabora koji smatra da istu tu sudbinu trebaju dijeliti i druge elite

VIDEO

Sabor će ponovno biti pokrovitelj križnog puta na Bleiburgu, najavio je to gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV novi predsjednik Sabora Željko Reiner. 

- Bila je to kriva odluka ukinuti pokroviteljstvo na Bleiburg. Bila je čudnovata ta odluka, jer su u Bleiburg odlazili i predsjednici SDP-a i na kraju to je obilježavanje žrtava. Dijeljenje žrtava na naše i vaše, bolje i lošije je katastrofalno. To sam više puta rekao, držim da je ta odluka kriva i da je valja ispraviti. Nevine žrtve su žrtve. Apsolutno ću to promijeniti - rekao je Reiner tijekom emisije. 

Što se tiče ideje o promjeni imena Sabora u Hrvatski državni Sabor objasnio je kako mu to nije primarni potez.

- Moram reći da je fascinantno da od mog petnaestminutnog govora koji je dobio velike pohvale su neki izvukli jednu rečenicu. Nisam mislio da bi to moralo biti važno, rekao sam važnije stvari. Zašto je to tako strašno kada sam spomenuo tu mogućnost? To nije glavni i prvi cilj - rekao je Reiner koji je na pitanje što misli kada se ti uvjeti za preimenovanje mogu postići odgovorio:

- Uvjeti su stvaranje dvotrećinske većine u Saboru. Vidjet ćemo hoće li se oni stvoriti. Možda teško, možda lako, možda uopće ne. To je samo jedan od elemenata govora - rekao je. 

'Smanjenjem zastupničkih plaća nećemo puno postići'

Željko Reiner nije želio odgovoriti jasno na pitanje treba li uvesti kažnjavanjem na plaću onih zastupnika koji ne dolaze redovito u Saboru, kao što je to slučaj u njemačkom Bundestagu.  

- Posao saborskog zastupnika nije samo sjediti na plenarnoj raspravi. U engleskom parlamentu imate obvezu provoditi vrijeme u svojoj izbornoj jedinici. U suprotnom nemate uvid na terenu. Činjenica jest da neki trebaju više dolaziti u Saboru na posao, ali to nije jedini posao. Oni trebaju biti u klubovima, bazama i odborima. Čarobne formule tu nema, a hoćemo li doći do te faze, to će ovisiti. Ako podlegnemo ovoj želji da se smanje plaće zastupnicima i ministrima onda vam dolazi veliko pitanje ovo kažnjavanje - rekao je Reiner.

Načelno je podržao ideju smanjenja plaća saborskim zastupnicima, no smatra da istu sudbinu osim političkih elita trebaju dijeliti i druge.

- Zanimljivo je da nitko ne traži da i druge elite ne dijele tu sudbinu. Svaka elita, bilo politička, bilo medijska, treba dijeliti sudbinu naroda. To je moje uvjerenje. Populistički nisam orijentiran, orijentiran sam socijalno. U načelu sam za smanjenje plaća, ali neće se time puno postići - rekao je predsjednik Sabora koji podržava ideju da se broj saborskih zastupnika smanji na 99 kako traži Most.

'Izbor novih Ustavnih sudaca jedan je od prioriteta Sabora'

Priznao je kako je izbor Ustavnih sudaca jedan od prioriteta novog saziva Sabora i najavio je kako će se to napraviti u razumno kratkom roku.

- To se pitanje treba riješiti dogovorno i konsenzusom. Prošla Vlada je pokušala drugačijim putem ići i sad ja se toplo nadam da ćemo sada uspjeti postići dogovor oko toga. To se mora brzo napraviti, ne može se čekati ljeto ili kraj godine. Mislim da će se postići dogovorno u razumno kratkom roku - najavio je Reiner.

'Most je naš suradnik, a ne koalicijski partner'

Most je nazvao svježinom u političkom životu. 

- Pojava Mosta je fenomen do kojeg je došlo jer su građani bili nezadovoljni time što su nudile dvije političke opcije koje svojim programima nisu uspjele privući dovoljan broj ljudi. Ja to shvaćam kao svježinu u političkom životu - rekao je.

Zamjerio je voditelju što ih je nekoliko puta nazvao koalicijskim partnerom.

- Most nije naš koalicijski partner, Most je suradnik, on podupire HDZ, ali nije koalicijski partner. Gledam ih upravo onako kako ih oni nas gledaju, tako gledamo i mi na njih - rekao je Reiner koji tvrdi da to što su zastupnici HDZ-a u Zagrebu podržali proračun Milana Bandića nije imalo veze s potporom na nacionalnoj razini.

- Glasovanje za proračun nije suradnja - rekao je Reiner.

'Više kandidata na unutarstranačkim izborima ponekad je farsa'

U emisiji je rekao kako nije pročitao knjige Davora Ive Stiera o traženju nove paradigme u politici u Hrvatskoj u unutarstranačkoj demokraciji. Smatra da se demokracija u HDZ-u pojačala, a da više kandidata za predsjednika HDZ-a ne jamči tu demokraciju.

- Ja sam dugo ondje (u HDZ-u op.a.), stranačka demokracija je na visokoj razini. Ne znam koliko će biti kandidata za predsjednika HDZ-a,  prošli put je bilo više kandidata. Ovisi o ambicijama. Ovisi o situacijama, nekada je više kandidata, ali to je onda farsa. Više kandidata ne jamči demokraciju - rekao je Reiner u emisiji Veto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke