News

Komentari 9

'Rejting Fitcha za nas je kao sveta vodica, ni dobro ni loše'

'Rejting Fitcha za nas je kao sveta vodica, ni dobro ni loše'

Ovo samo znači da Hrvatska ne bi trebala imati problema s otplatom dugova koji dospijevaju na naplatu nekoliko narednih godina, teško da će privući neku investiciju

Nećemo nositi gaće na štapu! I rejtinška agencija Fitch, nakon Moody’sa, potvrdila nam je investicijski rejting BBB, s trajnim izgledima, što znači da ćemo u dogledno vrijeme uredno vraćati sve dospjele kredite. To je treći put u ovoj godini da nam Fitch potvrđuje taj status.

- Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini potvrđuje da smo u okolnostima pandemije COVID-19 uspjeli održati stabilnost gospodarstva bez značajnijih neravnoteža, ostvarili napredak na putu prema europodručju i pristupili ERM II te omogućili visoke iznose potpora privatnom sektoru kako bismo očuvali radna mjesta. Nastavljamo voditi razboritu fiskalnu politiku, usmjereni na daljnje reforme i porezna i administrativna rasterećenja kako bismo poboljšali poslovno ozračje i povećali investicije - rekao je zadovoljni Andrej Plenković. 

Kvalitetno upravljanje u ovoj krizi pokazalo da je Hrvatska u stanju ne samo zadržati investicijski kreditni rejting kod agencija Fitch i Standard & Poor’s, nego dobiti iskorak kod Moody’sa koji je najkonzervativnija agencija. S time se hvalio i šef financija Zdravko Marić. 

- Razlika u smislu projekcijskog razdoblja koje je ispred nas između Fitcha i nas je u tome što oni vide 2022. kao onu sa značajnijim rastom, nego 2021. Mi to gledamo malo drugačije. Kako god bilo, govorimo o projekcijama. U svakom slučaju drago nam je da su prepoznate sve pozitivne okolnosti s kojima se Hrvatska suočena - rekao je Marić. 

Na pitanje hoćemo li išta od ovog priznanja imati u svakodnevnom životu, dr Ljubo Jurčić kaže da je riječ o nečemu nalik na efekt svete vodice: Ništa pozitivno ni negativno, ni za građane ni za državu. To samo znači da Hrvatska ne bi trebala imati problema s otplatom dugova koji dospijevaju na naplatu nekoliko narednih godina. 

Ovaj rejting, iako je investicijski, neće privući ni jednu investiciju. Prema procjeni ove kuće Hrvatska će ove godine, zbog korone, imati pad BDP-a od 9 posto, što se poklapa s vladinim procjenama. Dogodine prognoziraju rast od 3,8%, a u 2022. čak 6 posto, do čega bi trebalo doći zbog sredstava iz EU koja će potaknuti oporavak, investicije i razvoj. Uđe li Hrvatska u eurozonu, može očekivati dodatni rast rejtinga za dvije razine.

Najčitaniji članci