Obavijesti

News

Komentari 23

Rekordan broj zaraženih u Srbiji

Rekordan broj zaraženih u Srbiji

Epidemiolozi ocjenjuju da je osjetno povećani broj novozaraženih posljedica ne samo omikron varijante koronavirusa, već ponajprije masovne proslave Nove godine

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.43

Češka dopušta zaraženih zdravstvenim radnicima da nastave sa radom

Češka vlada dopustit će asimptomatskim nužnim zdravstvenim radnicima i osoblju u sustavu socijalne skrbi kojima je potvrđena zaraza koronavirusom da nastave raditi, priopćilo je ministarstvo zdravlja u petak.

Nova pravila manje su ambiciozna nego što je ranije nagovijestila vlada, koja je navela da sastavlja širi popis kritičnog osoblja uključujući hitne službe, policiju i radnike u energetskoj industriji koji bi mogli biti uključeni u program.

Potez Češke posljednje je ublažavanje mjera u Europi. Europske zemlje pokušavaju pronaći način da se održi djelovanje službi dok se istovremeno širi zarazna omikron varijanta. 

Ministar zdravstva Vlastimil Valek rekao je novinarima da se vlada nada da će uspjeti upravljati valom zaraza omikronom koji je zaslužan za više od 10.000 zaraza dnevno. 

Oni koji moraju nastaviti raditi, moći će ići samo na posao i vraćati se kući. Morat će nositi maske i jesti u odvojenim prostorijama, rekao je ministar i dodao da će novim mjerama biti obuhvaćeno nekoliko stotina radnika, a ona će se primjenjivati samo u slučaju potrebe. 

"Mjere će se postaviti na način da se osigura nulti rizik od zaraze radnog kolektiva", rekao je.  

Vlada je već naredila testiranje u školama od ponedjeljka, a radnici će se morati testirati dvaput tjedno. Valek predviđa da će biti do 20.000 zaraza dnevno do početka idućeg tjedna, a možda do 50.000 do kraja istog tjedna. 

Valek je ponovio da je vladina strategija usporiti širenje omikrona među stanovništvom te izbjeći kolaps bolnica.

17.15

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u petak je izvijestio o 227 novozaraženih koronavirusom i tri umrle osobe pozitivne na covid.

Na području te županije u bolnicama se liječi 40 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih su četiri na respiratoru.  Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 1.512 osoba.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u petak je potvrdio 128 novozaraženih koronavirusom.

U toj županiji od zaraze koronavirusom liječi se 636  osoba, od kojih su 23  na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 266 osoba.

17.00

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 165 uzoraka i zabilježeno 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, ali to nije konačna brojka jer nisu stigli rezultati testirani u Zagrebu,  izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite.

U Virovitici  je 29 novooboljelih, Slatini 22, Pitomači 11, Sopju deset, Mikleušu pet, Suhopolju četiri, Voćinu tri, Orahovici i Lukaču po dvoje, a u Novoj Bukovici, Gradini, Čađavici i Špišić Bukovici po jedan novooboljeli.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica je 23 pacijenta od kojih troje na respiratoru.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 10.690 osoba, a 273 su umrle.

16.52

GRAD ZAGREB

U Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježne 2032 novooboljele osobe od covida-19, a u bolnicama je umrlo šest osoba, podatci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) objavljeni u petak.

Od jučer se oporavilo 1909 osoba.

Nastavni zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izvijestio je da je u njihovoj Službi za kliničku mikrobiologiju obrađeno 2055 uzoraka PCR testiranja, a 1295 je nalaza bilo pozitivno.

Djelatnici Službe za epidemiologiju tijekom jučerašnjeg dana uspješno su kontaktirali 1507 oboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 177 osoba.

Od 1507 covidom zaraženih osoba 228 su kontakti pozitivnih osoba, četiri osobe su doputovale iz BiH, 120 oboljelih osoba za sada je negativne epidemiološke anamneze, za 59 osoba obrada je u tijeku, a 23 osobe obrađene su od strane nadležnog liječnika obiteljske medicine.

Za 1062 osobe poslana je uputa o mjerama, četiri osobe izložene su na radnom mjestu, dok su njih četiri izložene tijekom različitih okupljanja. Dvije osobe izložene su u odgojno-obrazovnim, a jedna u zdravstvenoj ustanovi.

U četvrtak je zbog pozitivnog nalaza testa na Sars-CoV-2 kod 57 učenika i jednog nastavnika osnovnih te 29 učenika srednjih škola, izrečena mjera samoizolacije za 491 učenika osnovnih i 93 učenika srednjih škola. U ordinacijama školske medicine cijepljeno je sedmero djece mlađe od 12 godina.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada u protekla 24 sata novooboljela su tri korisnika, četiri nezdravstvena i jedan zdravstveni djelatnik.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi 11 osoba.

Na cijepnim punktovima Grada Zagreba ukupno je cijepljeno 3179 osoba, od toga 353 prvom dozom. Na Cijepnom punktu Velesajam cijepljena je 1791 osoba, od kojih 246 prvom dozom.

16.31

Poljski savjetnici vlade za covid podnijeli ostavku: Vladu optužili za tromost i ograničeno djelovanje u pandemiji

Trinaestero od sedamnaest savjetnika poljske vlade za covid-19 podnijelo je ostavku u petak optužujući populističku vladu za tromost u suzbijanju pandemije.

Preporuke medicinskih savjetnika nedostatno se primjenjuju u potezima koje donosi vlada, obrazložili su u priopćenju koje je prenijela agencija PAP nekoliko dana pošto je Poljska s 38 milijuna stanovnika prešla prag od 100.000 umrlih s covidom.

Liječnici zamjeraju vladi "sve veću toleranciju prema onima koji niječu da je covid-19 prijetnja i da je cijepljenje važno u borbi protiv pandemije".

Vlada je "vrlo ograničeno djelovala kada je nastupio jesenski val koronavirusa, a zatim je tako postupila i prema prijetnji varijante omikron, unatoč golemom broju smrti", navode dalje u obrazloženju.

Ostavke su podnijeli pošto su više puta pozvali vladu da uvede oštrija ograničenja u pandemiji i pojača cijepljenje,

Nekoliko  zastupnika u vladajućoj većini otvoreni su protivnici cijepljenja, a vlada ovisi o njihovim glasovima u parlamentu.

Prema podacima ministarstva zdravstva, dvjema dozama cijepljeno je oko 21,3 milijuna Poljaka, a među njima je više od 8 milijuna primilo i treću.

Poljska je do petka potvrdila 4,28 milijuna zaraženih, od kojih je 101.841 umro s covidom.

Komentari 23