Obavijesti

News

Komentari 30

Ugostitelji u Pragu kriglama piva prosvjeduju protiv mjera

Ugostitelji u Pragu kriglama piva prosvjeduju protiv mjera
6

Prema podacima lokalnih Stožera danas su u Primorsko goranskoj županiji 74 nova slučaja zaraze, a troje ljudi je umrlo. U Zadarskoj je 33 novozaraženih i troje umrlih, a u Međimurskoj 34 zaraženih i dvoje umrlih

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Ugostitelji i vlasnici pivnica u Pragu su poredali krigle u kojima su zapalili svijeće duž jednog kilometra u znak prosvjeda protiv vladinih anti-covid ograničenja.  

Tijekom hladnog i maglovitog popodneva, dugi niz krigli se protezao pločnikom od povijesnog središta češke prijestolnice do sjedišta vlade.

"Ovdje smo jer smo očajni i na rubu, fizički i psihički", objasnio je Jiro Janecek, organizator manifestacije. 

Vlasnik male pivnice Maly Janek, na jugu Praga, kritizira odluku koju je vlada tri puta donije od ožujka za zatvori restorane.

"Vlada je pokrenula puno smrtonosniju pandemiju siromaštva, nezaposlenosti i uništenja tvrtki", inzistirao je i istaknuo vladine niske naknade.

Zbog novog porasta broja zaraza češka vlada je zatvorila restorane, pivnice i kafiće uoči Božića i dozvolila samo dostave.

Restorani zemlje, najvećeg konzumenta piva po stanovniku, zatvoreni su tijekom prvog vala epidemije u proljeće i velik dio jeseni.

Članica EU koja ima 10,7 milijuna stanovnika, imala je od ožujka više od 740.000 potvrđenih slučajeva zaraze covidom-19 i blizu 12.000 umrlih.

20.30

Norveška, gdje je stopa zaraze covidom-19 jedna od najblažih u Europi, najavila je u nedjelju nova ograničenja kako bi izbjegla novi val pandemije covida-19 na svom teritoriju.

U toj zemlji stupa na snagu zabrana posluživanja alkohola u kafićima i restoranima koji ostaju otvoreni, na pet osoba je ograničeno svako privatno okupljanje u zatvorenom i na 10 na javnim mjestima i zatvaraju se fakulteti, mjere su koje je najavila je premijerka Erna Solberg do 18. siječnja. 

"Koronavirus nije otišao na božićne praznike. Nažalost već vidimo znakove novog vala. Raste broj slučajeva i zaraza se širi u nova područja", naglasila je i pozvala svoje sugrađane da tijekom "dva tjedna zaustave svoj društveni život".

Ta odluka je donesena nakon što je otkriveno pet slučajeva covida-19 povezanih s novim sojem koronavirusa u Velikoj Britaniji za koji je britanska vlada kaže da je zarazniji.

Do 30. prosinca u Norveškoj, koja ima 5 milijuna stanovnika, bilo je 48.278 slučajeva covida-19 i 436 umrlih.

Sredinom prosinca Norveška je objavila da do druge polovice siječnja produžuje svoje mjere ograničenja kako bi suzbila epidemiju.

Oslo preporučuje dragovoljnu karantenu i poziva stanovnike da ostanu doma i ograniče društvene kontakte, i određuje sedmodnevnu karantenu, uz negativan test, osobama koje dolaze iz inozemstva. 

I lokalne mjere ograničenja su uvedene na mjestima gdje je epidemija izraženija.

U Oslu su sportske dvorane, kina i kazališta zatvoreni i zaštitna maska je obvezna u zatvorenim javnim prostorima.

17.15

 Srbija u prva tri dana 2021. godine bilježi pad novozaraženih koronavirusom te je u zadnja 24 sata broj pao ispod 2.000, a na respiratorima je prvi put u posljednja dva tjedna manje od 300 oboljelih.

Tijekom 24 sata, od subote do nedjelje od posljedica covida-19 preminulo je 38 pacijenata, a među 7.276 uzoraka registrirano je 1.907 novozaraženih.

Na bolničkom liječenju je 8.011 pacijenata, od kojih je 276 na respiratorima.

Dosad je provedeno više od 2.312.860 testova, potvrđena su ukupno 341.904 slučaja zaraze, a službeno je prijavljeno 3.288 smrtnih ishoda oboljelih od covida-19, uz razinu smrtnosti od 0,96 posto.

Dosadašnji zabilježeni korona rekordi na dnevnoj razini u Srbiji bili su 69 preminulih, 7.999 pozitivnih, 9.699 na bolničkom liječenju, te 353 oboljela na respiratorima.

Od ukupnog 2,3 milijuna testiranih najviše u jednom danu bilo je 22.837 provedenih testova.

U Srbiji je krajem 2019. počelo cijepljenje protiv koronavirusa i prvo cjepivo Pfizer/BioNTech primili su premijerka Ana Brnabić te dvoje članova Kriznog stožera.

U Srbiji se novi kontingent tog cjepiva očekuje 4. siječnja.

Prema službenim procjenama Kriznog stožera, za dosezanje kolektivnog imuniteta potrebno je da bude cijepljeno najmanje milijun i pol stanovnika. 

15.34

SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA

 U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja je 24 sata 206 novooboljelih od COVID-19, dok su tri osobe umrle u bolnici, doznaje se od županijskog Stožera civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split, umrla su dvojica muškaraca u dobi od 84 i 70 godina i žena od 93 godine. Svi su su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju, kazali su u Stožeru.  

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 762 obrađena testa danas je 206 osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 65, Sinja 29, Solina 18, Kaštela 17, Omiša 12, Imotskog i Makarske po sedam, Trilja šest, te Segeta četiri. U Trogiru i Dicmu ih je po pet, a Bolu četiri, Dugopolju, Vrlici, Hrvacama i Muću po troje. Baška Voda ima dvoje oboljelih koliko i Otok, Podstrana i Runović, dok Dugi Rat, Lećevica, Marina, Podbablje, Prgomet, Proložac i Cista Provo broje po jednog zaraženog.

Od ukupnog broja novooboljelih 116 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.
Ukupno je 1647 osoba u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 136 osoba, dok se četiri nalaze na respiratoru.

12.44

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđena su 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, a pet je osoba umrlo, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

S nova 34 slučaja, broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika blago je porastao na 265, stoji u  priopćenju.

Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana ima 443 nova slučaja. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 368 uzoraka, a udio pozitivnih u testiranim uzorcima je devet posto.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin su 203 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga je 93 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, a 18 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih 17 na respiratoru. U Kenovniku je 56 pacijenata, od kojih jedan na respiratoru, a u Novom Marofu je 36 pacijenata.

Umrlo je pet osoba pozitivnih na covid-19. Ukupno je dosad u Varaždinskoj županiji 289 umrlih pozitivnih na covid-19.

Komentari 30