Obavijesti

News

Komentari 55

Rekordni proračun za Zagreb: Bandić želi 10,2 milijarde kuna

Rekordni proračun za Zagreb: Bandić želi 10,2 milijarde kuna
1

Na dobitku će biti i Gradski ured za branitelje, kojem će se proračun povećati za oko 2 milijuna kuna, a među novim je stavkama i financiranje doma za branitelje samce

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na sjednici Gradske skupštine 13. prosinca branit će prijedlog proračuna za iduću godinu težak čak 10,2 milijarde kuna. 

To je povećanje od čak 800 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji proračun. Najveći dobitnici tog proračuna su Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša čiji je ukupni plan 1,2 milijarde kuna te Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koji će dobiti gotovo 1,5 milijardi kuna, piše Jutarnji list. 

Bandić očekuje da će mu proći noga, a za proračun - tko zna?
Bandić očekuje da će mu proći noga, a za proračun - tko zna?

Ured za gospodarstvo planira energetsku obnovu zgrada javne namjene za 34 milijuna kuna, početak realizacije projekta Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom težak 52 milijuna kuna, uređenje velesajma za projekt Zagreb - inovativni grad u iznosu od oko 15 milijuna kuna, a prema proračunu, osigurano je i 3 milijuna kuna za sanaciju sjeverne tribine maksimirskog stadiona te milijun kuna za projekt nacionalne bolnice u Blatu.

Na dobitku će biti i Gradski ured za branitelje, kojem će se proračun povećati za oko 2 milijuna kuna, a među novim je stavkama i financiranje doma za branitelje samce. Za projektnu dokumentaciju predviđen je trošak od milijun kuna, dom bi trebao biti smješten u Golikovoj ulici i imati kapacitet od 50-ak mjesta. Taj bi smještaj trebali sufinancirati branitelji. 

Gube obrazovanje, kultura i demografija 

Najveći gubitnici su Gradski ured za obrazovanje koji će dobiti 50 milijuna kuna manje nego ove godine, pa će im na raspolaganju ostati 1,7 milijarda kuna. Manje će se iduće godine davati za udžbenike. Ove godine je na njih potrošeno 58 milijuna kuna, dok će iduće potrošiti 30 milijuna. 

Zatvaranje Rotora kasni jer se radi samo za dnevnog svjetla?
Zatvaranje Rotora kasni jer se radi samo za dnevnog svjetla?

- Neće se nabavljati novi udžbenici jer nije godina nabave. Ova su sredstva osigurana bez Vladine odluke da financira besplatne udžbenike u cijeloj državi - navode u Gradu. 

Manje novaca ide i Gradskom uredu za kulturu te Uredu za demografiju. 

Za rotor ide 200 milijuna kuna 

Od europskih fondova u Gradu planiraju dobiti gotovo 475 milijuna kuna, i to za obnovu remetinečkog rotora oko 200 milijuna kuna, što je gotovo 80 posto ukupnih sredstava, za interventne mjere plana gospodarenja otpadom 110 milijuna kuna, za energetsku obnovu zgrada javne namjene 24 milijuna kuna te za rekonstrukciju galerije Gradec na Gornjem gradu u Visitor centar Zagreb u iznosu od 15 milijuna kuna.

Bandić premjestio 'piramidu': 'Priča je vrhunska svinjarija'
Bandić premjestio 'piramidu': 'Priča je vrhunska svinjarija'

Što se tiče kapitalnih ulaganja, za 2019. godinu osigurano je 29 milijuna kuna za žičaru na Sljemenu, 60 milijuna, deset više nego ove godine, za Imunološki zavod, a za modernizaciju pothodnika 16 milijuna kuna.

Prijedlog proračuna za 2019. zastupnici su dobili jučer, krajnji je rok za podnošenje amandmana 8. prosinca, a Bandiću je za usvajanje potrebno 26 ruku. Podsjetimo, Neovisni za Hrvatsku najavili su da će, ako oporba skupi 21 ruku, sa svojih pet zastupnika glasati protiv proračuna za 2019. godinu. U slučaju tog scenarija Bandić predlaže privremeno financiranje, a ako to padne, Zagrepčane čekaju izbori za novi saziv Gradske skupštine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji