Obavijesti

News

Komentari 9

Revolucija u veterini: Matičnim stanicama spasili oči 40 pasa

Revolucija u veterini: Matičnim stanicama spasili oči 40 pasa
3

Istraživanja na primjeni matičnih stanica u liječenju rožnice znanstvenici su počeli prije 7 godina, a pse danas redovno liječe na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu

VIDEO

U istraživanju su sudjelovali psi kojima bi zbog težine ozljeda morali vaditi oči. Uspjeli su ih spasiti.

Pekinezera Linu (13) i vlasnicu Vesnu Mohorko (50) iz Brckovljana prije pet godina napao je pas lutalica.

Ugrizao je Lina za oko koje se doslovno držalo na nitima pa je veterinar preporučio vađenje očne jabučice. Vesna nije pristala. Otišli su na Veterinarski fakultet u Zagrebu.

- Kolege sa Zavoda za biologiju dvije godine ranije počeli su istraživati matične stanice, a moj tim se pridružio istraživanju kako liječiti ozljede rožnice pomoću matičnih stanica - prisjetio se prof.dr.sc. Boris Pirkić, predstojnik Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju. Zbog infekcije situacija za Linu postala je teža.

- U nekoliko dolazaka psu smo vadili krv i u laboratoriju razvijali matične stanice. Stvorili smo serum koji smo mu ubrizgali u oboljelo oko. Postupak je bio ambulantni i trajao je oko 15 minuta - rekao je prof. Pirkić.

Obitelj je prve pomake primijetila već nakon nekoliko dana i bilo je jasno da se Lini vratio vid. Slična je priča Ane Reškovac (63) iz Lupoglava kraj Dugog Sela. Njezina Mrvica, također pekinezerica, ozlijedila je oko u igri s drugim psom još kao štene.

- Prof. Pirkić je rekao da joj vid ne može vratiti, ali oko bi ostalo iz estetskih razloga tu gdje je, ne bismo ga morali vaditi - prepričala je Ana dok se Mrvica (6) mazila u njezinu naručju. Pirkić se nadovezuje da u slučaju oštećenja živaca oku zaista nema spasa, no ako je riječ o površinskim ozljedama, ima nade. Upravo zato bi osobito uspješna bila istraživanja na regeneraciji živčanog sustava.

- Rožnica se pomoću matičnih stanica oporavi za mjesec dana. Najčešće smo uzgajali stanice pacijenta i vraćali ih, no po potrebi smo ih davali i drugim pacijentima. Ukupno oko 40 pasa su kod nas spasili vid i oči.

U okviru istraživanja tri stručnjaka napisala su doktorske disertacije, a naše spoznaje otvorile su vrata daljnjim istraživanjima i širenju liječenja matičnim stanicama na ostale dijelove tijela - rekao je prof. Pirkić zaključujući kako im za daljnji rad treba novca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava