Obavijesti

News

Komentari 223

Pobjeda Komšića, Izetbegović teško poražen: Protiv mene se udružilo 11 stranaka i ambasade

Pobjeda Komšića, Izetbegović teško poražen: Protiv mene se udružilo 11 stranaka i ambasade
1

Pravo glasa na ovogodišnjim izborima ima nešto više od 3,3 milijuna glasača a oni imaju priliku izabrati 518 dužnosnika na različitim razinama vlasti

U Bosni i Hercegovini danas je dan odluke, građani moraju izabrati vlast za naredne četiri godine. U sedam sati otvoreno je nešto više od 5900 biračkih mjesta na kojima je bilo moguće glasati do 19 sati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Zabio se Porscheom u autocisternu i preživio: 'Ovo nismo doživjeli, sjedio je u hrpi lima' 01:16

Pravo glasa na ovogodišnjim izborima ima nešto više od 3,3 milijuna glasača a oni imaju priliku izabrati 518 dužnosnika na različitim razinama vlasti.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH te predsjednik i dva potpredsjednika RS.

Za te se pozicije natječe nešto više od 7200 kandidata iz 90 političkih stranaka i 38 stranačkih koalicija kao i 17 neovisnih kandidata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.51

Izbori u BiH: Komšić proglasio pobjedu, neizvjesne buduće koalicije

Izbori u BiH prouzročili su dramatične promjene u odnosima snaga među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo dok je HDZ BiH sa svojim partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ostao najjača stranka među Hrvatima unatoč tome što je njihova kandidatkinja za Predsjedništvo izgubila izbore.

Željko Komšić je u nedjelju nešto prije 23 sata u Sarajevu praktično proglasio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata nakon što je na temelju 75 posto prebrojanih glasova postalo jasno da je on dobio potporu 70 posto birača a Borjana Krišto manje od 30 posto.

"Jasno je tko će biti članovi Predsjedništva BiH i kako će izgledati struktura vlasti u budućim parlamentima", kazao je Komšić pred svojim pristalicama u središnjici njegove Demokratske fronte (DF). Njegova je teza kako na temelju izbornih rezultata, primjerice iz Livna, proistječe da za njegovu protukandidatkinju nije glasao ni dobar dio ljudi koji inače glasaju za HDZ.

Kazao je kako će DF vjerojatno biti dio vlasti na svim razinama i ubuduće, ali da će na političkoj pozornici u BiH uslijediti značajne promjene.

Iako se tome ranije protivio, Komšić je u nedjelju oprezno pozdravio i odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da namentne izmjene izbornog zakona.

"To je neka vrsta balansa kako bi se izbjegle manipulacije s etničkim opredjeljenjenjima no i ubrzanje procesa uspostave vlasti", kazao je Komšić.

U HDZ-u BiH su ustvrdili kako je bez obzira na brojčane odnose Borjana Krišto definitvno legitimni izbor Hrvata u BiH. 

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara nakon što je postalo jasno da Krišto gubi kazao je kako je ona ipak bila najbolji mogući izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH a Komšićevu je pobjedu opisao kao još jedan slučaj izbornog inženjeringa, odnosno miješanje Bošnjaka u izbor hrvatskog člana državnog vrha.

Kazao je kako to ipak nije ugrozilo poziciju HDZ-a.

"Dobili smo na cijelom prostoru BiH ogromnu potporu", kazao je u Mostaru novinarima Čavara pojašnjavajući kako će partneri HDZ-u za uspostavu vlasti biti svatko onaj tko dobije većinsku potporu među Bošnjacima odnosno Srbima.

HDZ sa drugim stranakama okupljenim u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) je prema preliminarnim rezultatima u utrci za državni parlament dobio oko 10 posto glasova pa će biti nezaobilazni pri uspostavi nove vladajuće većine na državnoj razini.

Ostaje neizvjesno hoće li im partner biti sada vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je lider Bakir Izetbegović pretrpio katastrofalni poraz u srazu s Denisom Bećirovićem iz SDP-a BiH kojemu je potporu dalo još deset oporbenih stranaka.

Bećirović je pred Izetbegovićem ostvario prednost veću od 15 posto. Čelnik SDA je vidno nervozan oko 23 sata priznao poraz ali je kazao kako je uvjeren da će njegova stranka biti nezaobilazni faktor pri uspostavi vlasti jer jedina među Bošnjacima ima koalicijski kapacitet.

Izetbegović je kazao i kako je Schmidtovim izmjenama izbornog zakona "definitivno ojačana pozicija HDZ-a".

"BiH je po prvi puta nakon rata dobila člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda koji ne dolazi iz ento-nacionalne stranke", kazao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić komentirajući Izetbegovičev poraz dodajući kako je to tek prvi korak kojim oporba preuzima odgovornost za stanje u zemlji.

Kazao je kako očekuje da će oporbeni blok ostvariti rezultate bliske onima koje je postigao Bećirović odnosno da će dobiti priliku preuzeti i izvršnu vlast u državi, odnosno Federaciji BiH.

Čestitao je i Komšiću s kojim se davno politički razišao ističući da je važno to što će on zajedno s Bećirovićem biti član Predsjedništva iz stranke koja nije nacionalno orijentirana.

Najvažniji koalicijski partneri SDP-u su Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS) čija je predsjednica Glavnog odbora Sabina Čudić ono što se zbilo na izborima u nedjelju nazvala povijesnim događajem.

"Režim je pao. Svjedočimo povijesnom porazu SDA", kazala je Čudić komentirajući izborne rezultate.

Preliminarni rezutati u utrci za pozicije u Zastupničkom domu parlamenta BiH bili su kako SDA ima 33 posto glasova a približno tome su u zbroju postotci SDP-a, NiP-a i NS.

U Republici Srpskoj izbori su rezultati u utrci za člana Predsjedništva BiH bili sukladni očekivanjima jer je pobijedila Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostvarivši više od 15 posto prednosti na protukandidatom Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).

No utrka za predsjednika RS između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić i dalje je potpuno neizvjesna a iz oba izborna stožera tvrde kako upravo njihovi kandidati vode. 

23.44

Čavara: Schmidt je trebao poništiti odluke prethodnika

Potpredsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, koji je i predsjednik entiteta Federacije BiH, izjavio je u nedjelju navečer kako je visoki predstavnik Christian Schmidt trebao poništiti sve odluke svojih prethodnika kojima je narušena ravnoporavnost Hrvata u korist Bošnjaka. 

“Gospodin Schmidt je prije svega trebao staviti izvan snage sve odredbe i odluke koje su donijeli raniji visoki predstavnici koji su totalno narušili Washingtonski mirovnni sporazum kojega su Hrvati potpisali u dobroj vjeri i dobroj namjeri”, rekao je Čavara u Mostaru na konferenciji za novinare u izbornom stožeru HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH. 

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt u nedjelju je izmijenio odredbe Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH kojim je povećao prag za izbor izvršne vlasti iz gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Time će se, po prvim komentarima, spriječiti mogućnost da Bošnjaci isključe Hrvate iz izvršne vlasti u ovome entitetu. Izmjenama Izbornog zakona BiH iz 2000. te Ustava Federacije BiH iz 2002. omogućeno je da brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate te ih izbace iz vlasti. 

Čavara je dodao kako kako je Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH izvrgnuta ruglu s ‘inženjeringom kako bi izigrali volju hrvatskog naroda’. 

Upitan o preliminarnim rezultatima izbora po kojima Željko Komšić pobjeđuje kandidatkinju HDZ-a BiH i HNS-a Borjanu Krišto, Čavara je rekao kako se očito radi o izbornom inženjeringu po kojemu su Bošnjaci preglasali Hrvate.

“Ovi rezultati sada upućuju na to da imamo izborni inženjering i vidjet ćemo do koje će se mjere raditi na taj način na izbornim mjestima gdje imamo dirigirane odnose između bošnjačkih predstavnika za člana Predsjedništva”, rekao je Čavara. 

U HNS-u BiH očekuje se obraćanje čelnika ove stranke Dragana Čovića i kandidatkinje za Predsjedništvo BiH Borjane Krišto. 

23.30

Izetbegović priznao poraz?

- Zainteresirani ste i za naš stav povodom dakle Schmidtove odluke, ona je definitivno pojačala poziciju HDZ-a. Nametnute su deblokade koje smo ovlaš razmotrili. Sutra ćemo imati konačan stav SDA po tom pitanju - rekao  je kandidat za člana Predsjedništva BiH i lider SDA, Bakir Izetbegović. 

- Vidite ja sam svoj rezultat otprilike sačuvao, oni koje me žele žele me i dalje. Što se tiče SDA, ja sam predsjednik stranke, SDA će popraviti rezultat, ona je daleko najjača stranka u BiH. Da li će to dovesti do previranja između nekih članova, to ćemo vidjeti - nastavlja.

- Stranka nije u padu, stranka je u porastu. Kako očekivati da pobijedite 11 udruženih stranaka uz koje su stale, javna je tajna, i neke ambasade. Da ih je bilo devet, ja bih dobio. 11 nisam mogao. Tu sam na dispoziciji ljudima u stranci, pa neka analiziraju stvari. Teško je izaći protiv 11 stranaka - kazao je Izetbegović.

23.23

To je ozbiljna i vrlo teško dostižna razlika - rekao je Mirko Šarović, kandidat za člana Predsjedništva BiH  kazao je kako Željka Cvijanović vodi sa razlikom od 180.000 glasova.

- Pretpostavljamo da će se takav trend nastaviti i tokom sljedećih sati kada budu prebrojani svi glasovi za ovu poziciju. Očekujemo da će Cvijanović ostvariti pobjedu, ali ostavit ćemo vrijeme za čestitke do konačnog rezultata. Mi sada navijamo i očekujemo da Jelena Trivić ostvari pobjedu i da njena prednost ne bude dostižna za njenog protukandidata Milorada Dodika. Pridružit ćemo se štabu Jelene Trivić - rekao je Šarović.

23.15

PDP: Apsolutna dominacija naše kandidatkinje protiv Dodika

- Na oko 40 posto smo prebrojanih glasova i razlika između Trivić i Dodika je između 13.000 i 14.000 glasova. U Banjaluci je razlika dominantna i tu očekujemo razliku i do 15.000 glasova. Apsolutna dominacija Jelene protiv Dodika - rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a.

Komentari 223