Obavijesti

News

Komentari 12

Riječ stručnjaka: Što Hrvatsku očekuje u novoj industriji 4.0?

Riječ stručnjaka: Što Hrvatsku očekuje u novoj industriji 4.0?

Na biznis konferenciji 24sata 6. lipnja govorit će direktori i visoki predstavnici najrazvijenijih i najuglednijih korporativnih i državnih institucija, koji će nam otkriti kakva nas budućnost čeka

VIDEO

Industrija 4.0 odnosi se na digitalnu transformaciju poslovanja, koja će poduzetnicima ostvariti povećanje dobiti i smanjenje troškova. Zahvaljujući njoj, porast će, između ostalog, produktivnost i kvaliteta proizvoda, a to će rezultirati dodatnim inovacijama i boljim potrošačkim iskustvom. Napredna robotika, proširena stvarnost i pametne tvornice tek su dio promjena koje omogućuje ova nova industrija. No je li Hrvatska spremna za nju i kako ona može unaprijediti naše gospodarstvo?

Upravo će se ovom tematikom baviti panel "Nezaustavljiva tehnologija: 5G & next infrastruktura za ind4.0" na drugoj biznis konferenciji 24sata, naslovljenoj "Hrvatska u novom ekonomskom okruženju", koja će biti 6. lipnja u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu. Osim o industriji 4.0, na spomenutom će se panelu raspravljati i o tome kako će IoT (internet stvari) i 5G utjecati na promjene u prijevozu, upravljanju proizvodnim procesima ili pružanju različitih usluga te koje će nove industrije nastati. A naši će ugledni panelisti govoriti i o tome koje nas promjene čekaju u futurističkom svijetu metaversea te što primjena NFT-a može donijeti hrvatskom turizmu i ostalim industrijama.

Industrija noviteta

Industrija 4.0 ili četvrta industrijska revolucija predstavlja digitalizaciju i automatizaciju u proizvodnji. A upravo je ta transformacija proizvodnih procesa duboko povezana s budućnošću IoT-a, navodi Zlatko Horvat, jedan od panelista. 

- Napreci u mrežnoj infrastrukturi, machine learning, data analytics, robotics i slično danas uvelike utječu na napredak u industrijskim procesima te smanjenju ovisnosti o ljudskom radu i odlučivanju. Oslanjajući se na te alate, smanjuje se mogućnost pogreške u proizvodnom procesu, kraći je time-to-market i povećava se brzina kojom se industrijski sustavi prilagođavaju novim uvjetima. IoT otvara vrata u svijet pametnih tvornica koje autonomno donose odluke na temelju podataka prikupljenih u stvarnom vremenu. Komunikacija među strojevima omogućava detaljno praćenje proizvodnje i sirovina te jamči bržu optimizaciju i prilagodbu sustava ovisno o realnim podacima s proizvodne linije - opisuje Zlatko Horvat, direktor tvrtke LEAPWISE.

No da bi se kreirali preduvjeti za daljnji napredak industrije 4.0, potrebno je prvo ostvariti puni potencijal 5G tehnologije. Iz Hrvatskog Telekoma poručuju da konstantno rade na njezinu daljnjem širenju, i to kroz implementaciju novih frekvencijskih slojeva, novih pristupnih točaka te novih funkcionalnosti i elemenata u jezgrenoj mreži. 

- Neovisno o tome je li riječ o pametnim gradovima, digitaliziranoj poljoprivredi, naprednoj medicini, obrazovanju budućnosti ili učinkovitijoj proizvodnji, 5G mreža je zbog svoje široke primjenjivosti neizostavan dio svake moderne države i transformativnog poslovnog modela te nema sektora niti industrije koji neće imati opipljive koristi od 5G-a - tvrdi Nataša Malić, direktorica Sektora za planiranje i inženjering pristupnih mreža Hrvatskog Telekoma.

Nova 5G mreža

Najavljeni panelisti slažu se da prilika za primjenu 5G-a kao nove tehnologije ima mnogo. Potrebno je samo na vrijeme prepoznati te istražiti puteve kojima takvom tehnologijom otvaramo dosad nezamislive mogućnosti.

Stabilnost 5G mreže omogućit će tvrtkama da mrežu iskoristite u mnogo više vlastitih internih procesa, uz brzinu i preciznost koju nismo mogli imati standardnom Wifi mrežom. Također, komunikacija virtualnog svijeta sa stvarnim postići će novu razinu kojom će biti moguće ostvariti dosad neviđene implementacije. Upravljanje dronovima također će biti mnogo dostupnije, stabilnije i brže - predviđa panelist dr. sc. Miro Antonijević iz KONČAR - Digitala.

Uz stabilnost mreže, neke od važnijih karakteristika 5G tehnologije su velike brzine, visoka razina pouzdanosti te malo kašnjenje signala, to jest latencija. Primjerice, nekad je za skidanje prosječnog filma u HD formatu na 4G mreži bilo potrebno 10 minuta, a sad taj isti proces, zahvaljujući novim tehnologijama, traje samo 6 sekundi. 

- Uz novu mrežu dostupna je i mogućnost povezivanja vrlo velikog broja uređaja koji će slati informacije korisniku, komunicirati međusobno i upravljati određenim procesima: stroj sa strojem (Machine-to-Machine – M2M) i internet stvari (Internet of things – IoT). Nekoliko puta manje kašnjenje signala u 5G mrežama u odnosu na 4G, deset milisekundi ili manje, omogućit će nove primjene, poput operacija pacijenata na daljinu, inteligentne prijevozne sustave i sve ostalo što zahtijeva brzi odziv prilikom razmjene podataka - govori Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, HAKOM

Tonko Obuljen

- Mislim da će prosječni građani utjecaj 5G mreže najviše osjetiti u prijevoznim uslugama jer je to osnovni preduvjet za samovozeća prijevozna sredstva budući da im pruža mogućnost velike brzine reakcije na nepredviđene događaje u prometu. U svakom slučaju, sigurno je da će naš život postati bitno drugačiji u svim aspektima, a poslovno okruženje i način poslovanja doživjet će još veću revoluciju - smatra Lordan Kondić, konzultant 24sata i moderator panela "Nezaustavljiva tehnologija: 5G & Next infrastruktura za industriju 4.0".

Primjena NFT-a

Do još jedne korjenite promjene doći će i u domeni primjene NFT-a, odnosno kriptografski zaštićene digitalne imovine. Baš kao što je Web 2.0 počeo od apstraktnoga koncepta slanja informacija na otvorenoj mreži, Web 3.0 ide u smjeru pravednijeg i transparentnijeg, tj. decentraliziranog interneta. Kroz ovaj projekt definiran je model implementacije tehnologija koje obilježavaju treću fazu u razvoju weba u turistički sektor, čiji je središnji fokus upravo na uvođenju NFT-ova kao sredstva u daljnjem razvoju digitalizacije turizma u Splitsko-dalmatinskoj županiji, objašnjava nam Joško Stella.

- U prvoj fazi već smo izdali 101 NFT Dalmatinac. NFT-ovi će u početku biti neke slike iz domene turizma koje će predstavljati svojevrsne digitalne razglednice, a turistima će biti zanimljive upravo zbog uporabne vrijednosti koju ćemo dodijeliti. Dakle, na osnovi NFT-ova turisti će moći ostvariti popuste, nagradne, unikatne NFT-ove, a dobit će i jedinstveno iskustvo prikaza destinacije ili dijela destinacije koji su posjetili. Tako ćemo generirati memory NFT, a u budućnosti i treasure hunt NFT, gdje će biti posebne nagrade - govori direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella

Ostali stručni govornici na konferenciji

Uz navedene, na konferenciji Kvaka24 govorit će i mnogi drugi zanimljivi govornici. Na panelu "Poslovanje i financiranje u novom ekonomskom okruženju" govorit će, tako, stručnjaci poput Višnje Božinović, članice Uprave za poslovanje sa stanovništvom i SME-ovcima RBA, Borisa Vujčića, guvernera HNB-a, i Igora Škrgatića, predsjednika HUP - Udruge malih i srednjih poduzetnika. Ovu će raspravu moderirati Ivan Pandžić, dobitnik HND-ove nagrade Novinar godine 2021., a Igor Alborghetti, glavni urednik magazina Express, otvorit će sljedeći panel, naslovljen "Nova stvarnost: promjene na tržištu rada", na kojem će sudjelovati, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Petar Šimić, predsjednik uprave tvrtke PRIMACOŠPED te glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore, Goran Šaravanja. 

Posljednji panel, "Inovacije u prodaji i marketingu kao alat povećanja profitabilnosti i učinkovitosti", moderirat će Vanja Prahić, voditelj digitalne pretplate 24sata, a u njemu će sudjelovati: Zoran Turković, CEO, 24sata, Krešimir Hlede, CEO, Greyp Bikes, i Hrvoje Bujan, CEO, Franck Snogoo d.o.o.

Uz spomenute panele, na konferenciji će se adresirati i tema "Horizontalna i vertikalna integracija servisa za digitalizaciju", koju će nazočnima, uz moderatoricu Anu Tomić, zamjenicu direktora marketinga 24sata, predstaviti Andreja Kajtaz, direktorica Sektora komercijalnih digitalnih rješenja iz Fine, a svakako će biti zanimljivo čuti i predavanje koje će održati keynote speaker Hrvoje Supić, Vice President, Central and Eastern Europe, Salesforce

Konferenciju organiziraju 24sata i Kvaka24, a sve detalje pratite na službenoj stranici. Konferenciju ćete moći pratiti na našim društvenim mrežama i YouTube kanalu 24sata news.

Programski partner konferencije: HSM - Salesforce Consulting Partner

Partneri konferencije: HEP, Raiffeisenbank Hrvatska, Fina, Hrvatska gospodarska komora, LEAPWISE, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Croatia osiguranje, Hrvatski Telekom, KONČAR i Stega Tisak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa