Obavijesti

News

Komentari 13

Riječki doktori već dva dana spašavaju ronioca Slovenca koji je razvio dekompresijsku bolest

Riječki doktori već dva dana spašavaju ronioca Slovenca koji je razvio dekompresijsku bolest

Dr. Milošević kaže da je Slovenac u kratkom vremenu napravio mnogo urona. Sad mu pomažu tretmanima u barokomori. Dekompresijska bolest može biti doslovno opasna po život, poput infarkta i moždanog udara

VIDEO

Ronjenje može biti opasno po život ako se ne poštuju sva pravila ovog sporta, fizike i morskih dubina, a da ne treba ronjenju olako pristupati u subotu je naučio Slovenac (37) koji je razvio dekompresijsku bolest i već dva dana mu u barokomori pomažu liječnici iz KBC-a Rijeka.

Kako nam je rekao anesteziolog dr. Marko Milošević, Slovenac je posljednji put ronio prije dvije godine, što je period u kojem se mnoga pravila zaborave. Tako je u subotu na Krku, kaže liječnik, napravio mnogo uzastopnih urona i izrona, i navečer je došao na hitni prijam KBC-a Rijeka sa simptomima dekompresijske bolesti koji su uključivali smušenost, trnjenje ruku i vrata, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Imao je, kaže dr. Milošević, umjerenu kliničku sliku, no dekompresijska bolest znači da se u tijelu stvaraju mjehurići koji mogu dospjeti u krvne žile te izazvati paralizu ili jednake simptome kao kod srčanog i moždanog udara.

- Prvi tretman rekompresije smo s njim odrađivali u noći na nedjelju do pet ujutro. Taj tretman traje točno četiri sata i 45 minuta, stavili smo ga na dubinu od 18 metara, i preko maske je primao visoku koncentraciju kisika, dvjesto puta veću nego u redovnim uvjetima. Budući da tijekom ronjenja, a uroni su mu bili česti, nije izjednačavao tlak puhanjem kroz nos, mi smo mu prije tretmana stavljali cjevčice u bubnjiće kako bismo i to regulirali – kaže dr. Milošević dodajući da je u nedjelju poslijepodne slovenski ronilac dobio još jedan tretman u barokomori te da se osjeća bolje.

Dr. Milošević i sam se bavi ronjenjem, a kao liječnik koji radi u barokomori morao je proći kompletan tečaj ronjenja. Upravo zato apelira na ljude da ne shvaćaju olako ovaj sport te da ako su rekreativci uvijek u morske dubine idu preko provjerenih ronilačkih klubova koji rade sve po pravilima. Nažalost, ima i onih drugih, koji rade na crno i tako prodaju turistima svoje usluge, što  može završiti kobno. Također, kako kaže dr. Milošević, da bi se razvila dekompresijska bolest čak nije potrebna neka velika dubina.

Već spomenuti Slovenac nije u subotu ronio na više od deset metara, ali s obzirom na česte i višestruke urone i izrone te da nije puhanjem kroz nos izjednačavao tlakove u organizmu, osjet za njegovo tijelo je bio kao da je ronio na 18 metara, što je donijelo daljnje komplikacije. Inače, rad u barokomori vrlo je zahtjevan i mora biti iznimno precizan te podrazumijeva niz zaštitnih faktora. S obzirom da je samo jedna iskra dovoljna da zapali veliku koncentraciju kisika u barokomori, nije dopušteno unositi nikakve elektroničke uređaje, a pacijenti i osoblje nose posebnu odjeću bez džepova kako u njima ništa ne bi mogli unijeti u prostor barokomore.

I općenito za kraj još jednom upozorenje svim roniocima, osobito onima koji rone s bocama, jer kako kaže dr. Milošević, dekompresijska bolest se u pravilu uvijek javlja kod takve vrste ronjenja, a daleko rjeđe kod onih koji rone na dah. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca