Obavijesti

News

Komentari 139

Kina protiv covida-19 dosad cijepila 70 milijuna ljudi

Kina protiv covida-19 dosad cijepila 70 milijuna ljudi
8

Od veljače je prvi lokalni prijenos virusa u Kini evidentiran kod jedne zaposlenice bolnice. Ona je primila dvije doze cjepiva između siječnja i veljače

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
16.50

Kina protiv covida-19 dosad cijepila 70 milijuna ljudi

Kina je do 20. ožujka cijepila 70 milijuna ljudi cjepivom protiv covida-19, izvijestili su u subotu državni mediji pozivajući se na Nacionalno zdravstveno povjerenstvo.

Od veljače je prvi lokalni prijenos virusa u Kini evidentiran kod jedne zaposlenice bolnice. Ona je primila dvije doze cjepiva između siječnja i veljače, izvijestili su u subotu državni mediji.

Pacijentica, koju su identificirali pod prezimenom Liu, od 4. ožujka radila je u karanteni bolnice u gradu Xianu. Većinom je bila zaposlena na prikupljanju uzoraka osoba iz karantene, kojima je rađen test na konavirus, piše državni list Health Times.

Taj je slučaj zaraze Kina prijavila u četvrtak, a riječ je o prvome slučaju lokalnog prijenosa virusa u zemlji od 14. veljače.

List 'The Health Times', koji se poziva na grupu stručnjaka iz provincije Shaanxi u kojoj se nalazi grad Xian, piše da je Liu zaražena nakon što je slučajno bila izložena virusu, dok je radila u bolničkom odjelu karantene.

List citira Zenga Guanga, bivšega glavnog epidemiologa kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je rekao da cjepivo ne štiti sto posto od bolesti i da je "relativno sigurno, a ne apsolutno sigurno" te da javnost ne bi trebala sumnjati u domaća cjepiva zbog ovog slučaja.

"Stopa djelotvornosti domaćih cjepiva u prevenciji teških slučajeva zaraze koronavirusom u Kini veća je od 90 posto, a sveukupna stopa zaštite veća je od 70 posto", rekao je Zeng, dodavši da su bolnice u kojima se liječe oboljeli od covida-19, područja visokog rizika zaraze u kojima se ni među cijepljenim medicinskim osobljem ne može isključiti mogućnost infekcije.

Trideset i tri člana osoblja koje je radilo u bolničkom odjelu s Liu imalo je negativne rezultate testiranja i svi su prošli medicinsku izolaciju i promatranje.

Kina trenutačno raspolaže četirima domaćim cjepivima protiv covida za javnu uporabu, a peto je cjepivo odobreno za hitnu upotrebu.

15.42

Prosvjedi u Njemačkoj zbog restriktivnih mjera, pendrecima protiv prosvjednika u centru Kassela

Prosvjednici koji su se u subotu okupili na ulicama grada Kassela, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog restriktivnih mjera njemačke vlade, sukobili su se policijom koja je protiv sudionika demonstracija koristila papar sprej i pendreke.

Policija je izvijestila da se na prethodno neprijavljenom skupu u središtu grada okupilo nekoliko tisuća ljudi. U policijskom izvješću stoji da je nasilje izbilo nakon što su prosvjednici ignorirali upute i upozorenja njihovih pripadnika te su probili policijske prepreke.

Na istom su mjestu prijavljeni manji sukobi s protudemonstrantima. Policija je izvijestila da je nekoliko osoba privedeno, no nije objavljen točan broj.

Na snimkama i fotografijama s mjesta događaja vidi se mnoštvo prosvjednika, od kojih mnogi ne nose zaštitne maske niti vode računa o fizičkom razmaku. 

Većina okupljenih u Kasselu pristaše su takozvanog pokreta Querdenken (Razmišljati izvan okvira), a čine ga ekstremno desno orijentirani aktivisti, osobe koje negiraju postojanje covida-19 i antivakseri.

U međuvremenu se Berlin priprema za veliko okupljanje pripadnika ekstremne desnice, no do ranog poslijepodneva na mjestu događaja uočeno je tek nekoliko desetaka sudionika.

Policija je očekivala da će se prosvjednici u velikom broju okupiti blizu Brandenburških vrata, jer su ih onamo pozvali pripadnici ekstremne desnice, ali dosad je ondje stiglo više njihovih protivnika - oko 200 lijevo orijentiranih protudemonstranata.

Policija je izvijestila da je spremna u tome dijelu grada rasporediti i do 1800 policajaca, ovisno o tomu koliko će se prosvjednika okupiti. 

Kritičari vladinih restriktivnih mjera uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa planirali su vlastiti skup na Alexanderplatzu, glavnome prometnom čvorištu i trgovačkom središtu Berlina.

U prošlogodišnjim prosvjedima održanim u glavnome njemačkom gradu sudjelovalo je više desetaka tisuća Nijemaca, koji su izašli na ulice u znak protesta zbog mjera zatvaranja, što je često rezultiralo nasilnim obračunima s policijom i stotinama privedenih građana. 

 

15.32

Prosvjedi protiv epidemioloških mjera u pet hrvatskih gradova

Prosvjedi protiv epidemioloških mjera, na kojima je više tisuća građana tražilo ukidanje obaveze nošenja zaštitnih maski, održani su u subotu u pet hrvatskih gradova u organizaciji inicijative Prava i slobode.

U četrdesetak država diljem svijeta danas se održavaju prosvjedi protiv mjera nazvani Svjetska povorka za slobodu, mir i demokraciju.

Više o prosvjedima u Hrvatskoj pročitajte ovdje

 

14.55

Otpušteno troje austrijskih učitelja jer su odbijali nositi maske

Otpušteno je troje austrijskih učitelja koji su ustrajno odbijali nositi FFP2 maske, piše u subotu Kronen Zeitung. 

U međuvremenu u Švicarskoj, kupcu koji je odbio nositi masku, zabranjen je ulaz u trgovački lanac Migros na pet godina.  

Zamor zbog koronavirusa raste u obje zemlje s prosvjedima koji se odvijaju protiv ograničenja - zatvaranja trgovina i restorana te obveznog nošenja maski. 

Po jedan učitelj iz okruga Freistadta, Voecklabrucka te grada Welsa u Gornjoj Austriji otpušteni su nakon što se nije uspjelo pronaći rješenje u razgovorima s vlastima, navodi list. 

"Uloženo je puno napora da ga se uvjeri da se pridržava higijenskih i preventivnih mjera, ali svi su bili uzaludni", reklo je savezno ministarstvo obrazovanja o učitelju u Freistadtu za Kronen Zeitung.

Još troje učitelja iz Freistadta, Braunaua i Steyra uspjelo se uvjeriti da nose maske pa su zadržali svoja radna mjesta, dodaje list. 

Austrija je 25. siječnja postrožila pravila i tražila da se nose maske FFP2, koje filtriraju čestice, umjesto ranije dopuštenih pamučnih maski. 

U Švicarskoj, gdje je nošenje maski obvezno u zatvorenom prostoru, samoproglašeni 'pobunjenik protiv koronavirusa' pokušao je ući u supermarket u Luzernu bez maske. 

Više puta je odbio staviti masku i na kraju je uhićen. Muškarcu, čiji identitet nije poznat, zabranjen je ulazak u trgovine u vlasništvu tvrtke Migros, poput trgovine SportXX i trgovine namještaja Micasa.

"Ako je kupac nerazuman, postane nasilan, prijeti i ometa poslovanje, Migros Luzern zadržava pravo izdavanja zabrane", rekao je glasnogovornik za švicarske novine 20 Minutes. 

13.52

Polovica odraslih Britanaca primila cjepivo protiv koronavirusa

Polovica odraslih Britanaca primila je najmanje jednu dozu cjepiva protiv covida-19 i Velika Britanija postala je tako prva velika svjetska ekonomija koja je uspjela dostići taj prag.

Ministar zdravstva Matt Hancock  napisao je na Twitteru da je ta brojka dosegnuta nakon rekordnih 660.276 cijepljenja u petak.

Izrael je prvak u cijepljenju stanovništva, a slijede ga Ujedinjeni Arapski Emirati, Čile, te Velika Britanija dok investitori pomno promatraju koja bi se gospodarstva mogla prvo oporaviti.

"Cjepivo je nacionalna priča o uspjehu i naš je izlaz iz ove pandemije", rekao je Hancock, dodajući da je "oduševljen".

Britanski premijer Boris Johnson dobio je prvu dozu cjepiva u petak, primivši cjepivo AstraZenece koje je nekoliko europskih zemalja privremeno prestalo koristiti ovog tjedna zbog dvojbi vezanih uz sigurnost, odnosno moguće nuspojave tog cjepiva.

Distribuciju cjepiva u Britaniji organizirala je državna zdravstvena služba i kampanja cijepljenja odvija se brzo, no vlasti su ovog tjedna upozorile da bi se program cijepljenja mogao usporiti u travnju zbog kašnjenja pošiljki cjepiva iz Indije i zbog toga što se neke serije cjepiva u Britaniji treba preispitati.

Britanija se do sada oslanjala na cjepiva AstraZeneca/Oxford te Pfizer/BioNTech.

Komentari 139