Obavijesti

News

Komentari 9

Rock & roll detektiv: Uhićuje moćnike, svira solo gitaru u bandu i izrađuje skulpture

Rock & roll detektiv: Uhićuje moćnike, svira solo gitaru u bandu i izrađuje skulpture
9

Rad na eksponatima ne predstavlja mu ispušni ventil od stresnog posla nego jednostavnu potrebu da se izrazi na takav način. S izradom slulptura počeo je 2018. Za sada ih je napravio 14 i svaki ima ime

VIDEO

Goran Šoštarić (32) policijski je detektiv koji je uspješno uplovio u umjetničke vode. Osim što svira u jazz fusion bandu izrađuje skulpture od oštećenih gitara i drugih instrumenata i udahnjuje im novu ulogu.

POGLEDAJTE VIDEO Goran kad ne hvata kriminalce svira u bendu i izrađuje skulpture

Pokretanje videa...

Goran Šoštarić 01:24

- U glazbi sam čitav život i bilo je neizbježno da se u određenom trenutku dogodi taj eruptivni kreativni moment u stvaralačkom smislu a, naravno, da ima veze s glazbom, zvukom, ritmom i vibracijama. Znači bilo to glazba ili restauriranje gitara ili recikliranje starih instrumenata.To je svojevrsni mentalni filter koji je u korelaciji s mojim poslom, koji zna biti stresan ali ga volim - kaže Šoštarić dodavši kako mu odlazak u njegovu galeriju u Lepoglavu i rad na eksponatima ne predstavlja ispušni ventil od stresnog posla nego jednostavnu potrebu da se izrazi na takav način.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S izradom eksponata počeo je prije dvije godine. Radi ih iz gušta i za sada skulpture ne prodaje.

- Spontano sam izvadio uništenu gitaru iz prtljažnika auta i rekao si "moram nešto s njom napraviti". Ima tu svakakvih ideja, imam brdo toga u glavi no za svaki uradak treba vremena - kaže Šoštarić koji se u radu koristi metalom, drvom itd.

A eksponate izrađuje u rasponu - od industrijskog pa do modernog te čak do konceptualnog stila. Do sada ih je napravio 14. Među njima su "Octavaros", "Fragments of polyrhythmia", "Eroica", "Havona"...

Eksponat i u Muzeju policije

Među gitarama nalazi se i klavir koji je nazvao "Octavaros - Društvo bez sluha", zaključuje Šoštarić koji će eksponat imati u Muzeju policije.

- Kolegici sam predložio da napravim nešto za policiju i oni su to oduševljeno prihvatili. Umjetnina će biti smještena u kriminalističku zbirku u zbirci krivotvorina. Zove se "Fragmenti poliritmije" kaže Šoštarić i pojašnjava: "obzirom da se poliritmija očitovala kao suprotstavljenost ritmova unutar iste mjere, što uključuje i podudaranje akcenata, no ako stavimo akcenat na prijelazno razdoblje od kad datira i fiktivni detektiv , u mom sinestetičko slučaju rezultiralo je ''tragom glazbe mudrih ljudi".

Osim suradnje s Muzejom policije surađuje i s francuskom skulptoricom Georgette Yvette Ponté,  s kojom će dekompoziciji gitare dati novu dimenziju.

Šoštarić je svirao u bandu "Free from nowhere" koji se raspao prošle godine.

Radilo se o instrumentalnom rock-fusion bandu.

- Izdali smo i album, demo varijantu, čak su nam ponudili produkciju u Beogradu no eto fragmentirali smo se. Sad sam s ekipom i radimo na fusion free - jazzu pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti- dodaje Šoštarić koji svira solo gitaru i ne može se zamisliti da ne svira.

U policiji je od 2009. Radio je u ravnateljstvu.

- Kad sam dobio posebno promaknuće ministra otišao samu u Kriminalističko-obavještajni odjel gdje sam i danas. O drugim detaljima ne mogu govoriti- kaže nam čovjek koji je sudjelovao u mnogim kompleksnim kriminalističkim istraživanjima i uhićenjima.

Na pitanje kako se pripremaju za pojedinačna uhićenja i kako procjenjuju potencijalnu opasnost od reakcije osobe koju dolaze uhititi Šoštarić šturo odgovara "detektivi smo, profiliramo, to nam je posao". U njegovom poslu ne postoje striktno propisane mjere kako će ga realizirati. Zakonski okvir u kazneno-pravnom smislu mora se poštivati no sami kreiraju na koji način.

- Rekao bih da moje kolege to rade fantastično - kaže Šoštarić. Svaki njegov uradak ima svoje ime. Izložba u zagrebačkom klubu Vintageu bila je njegova četvrta samostalna izložba, a sljedeća će biti ovaj mjesec u Sesvetama.

- U umjetnosti i glazbi uvijek moraš imati nešto novo za reći, odnosno biti sposoban producirati neku kritiku kod promatrača ili slušača. Na kraju dana moji reciklažni instrumenti i glazbeno stvaralaštvo koegzistiraju u savršenoj harmoniji - kaže Šoštarić koji fragmente dio po dio slaže u skulpturu što je slično detektivskom poslu kada se od informacija i dokaza korak po korak slaže mozaik dok se na kraju ne dobije cjelokupna slika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a