Obavijesti

News

Komentari 107

Crna Gora ponovno bilježi rekordan broj preminulih

Crna Gora ponovno bilježi rekordan broj preminulih

Crnogorske zdravstvene vlasti su priopćile da je 18 pacijenata zaraženih koronavirusom preminulo u posljednja 24 sata dok je novozaraženih i dalje preko 500 na dnevnoj razini

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.46

Britanija u problemima zbog smanjenja opskrbe cjepiva protiv Covida-19

Velika Britanija suočit će se sa značajnim smanjenjem količine cjepiva protiv covida-19 od 29. ožujka zbog smanjenja proizvodnje, priopćeno je u srijedu, čime će procijepljenost usporiti jedna od država koja je prva započela s uvođenjem cjepiva.

Britanija je na dobrom putu da u sljedećih nekoliko dana da prvu dozu cjepiva protiv covida-19 polovici odraslog stanovništva, a u srijedu je taj broj prešao 25 ​​milijuna. 

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je opskrba često oscilirala, ali da je zemlja ostala na putu da cijepi prioritetnu skupinu do 15. travnja, a sve odrasle do kraja srpnja.

U tjednu koji počinje 29. ožujka doći će do znatnog smanjenja, a "trenutno su predviđanja da će se problem nastaviti tijekom razdoblja od četiri tjedna". 

Pfizer je nakon toga objavio da je na dobrom putu da ispuni ciljeve distribucije cjepiva u Velikoj Britaniji u skladu s dogovorenom mjesečnim rasporedom.

Britanija koristi cjepiva Pfizera i AstraZenece.

Bruxelles je u srijedu zaprijetio zabranom izvoza cjepiva protiv covida-19 u Veliku Britaniju kako bi se zaštitile oskudne doze za vlastite građane jer su frustrirani zbog nedostatka isporuka AstraZenece iz Britanije u EU.

20.41

'Štampar' odobrio testove koji otkrivaju mutirane sojeve korona virusa

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" validirao je testove koji detektiraju opasne nove varijante koronavirusa.

Novim testom možemo zaključiti je li osoba pozitivna, ima li mutirani soj virusa ili čisti SARS-CoV-2 virus, objasnila je u srijedu za Dnevnik HTV-a Matea Kvaternik Celjak iz "Štampara".

Test je 100 posto pouzdan u detektiranju britanske varijante koja je u Hrvatskoj najraširenija, a traje sat i 45 minuta. 

U "Štamparu" kažu da su se nove varijante do sada otkrivale isključivo sekvenciranjem genoma virusa koje stoji više od 1000 kuna. 

Novi test deset je puta jeftiniji, brz je i podudara se sa sekvenciranjem u slučaju britanske varijante, objasnila je voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš.

Trenutno primaju oko tisuću uzoraka dnevno, među kojima je oko 10 posto pozitivnih, a mutiranih varijanti sve više.

"Na britanski soj virusa otpada oko 50 posto", kažu iz "Štampara", a iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su da je ta varijanta ušla i u zatvor u Remetincu gdje je zaražen službenik i dvoje istražnih zatvorenika.

U Hrvatskoj je sekvencioniranjem u Europskom centru za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) potvrđen i prvi slučaj brazilskog soja, no u "Štamparu" kažu da je riječ o blažoj inačici koja se još istražuje.

"To je također brazilska varijanta, ali nije p1, nije među ta tri koji izazivaju posebnu zabrinutost", objasnila je Vraneš.

U Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar" u pogonu je i novi aparat za dijagnostiku koronavirusa vrijedan više od tri milijuna kuna. U 24 sata može izolirati oko 1300 uzoraka koronavirusa, što ubrzava i unapređuje dijagnostiku bolesti. 

19.26

Hrvatska podržava svaki dokument koji olakšava kretanje u pandemiji

Europska komisija (EK) u srijedu je donijela važan prijedlog kojim bi se trebalo olakšati slobodno kretanje za vrijeme pandemije, a Hrvatska kao turistička zemlja pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja putem ujednačenih i predvidljivih pravila, izjavila je na upit Hine ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ističući i da je taj prijedlog EK zajednički okvir za priznavanje certifikata kojim bi se trebalo olakšati slobodno kretanje za vrijeme pandemije, ministrica Brnjac naglašava i da će se Hrvatska u predstojećim raspravama u Vijeću, a koje mora usuglasiti konačnu verziju tog dokumenta, zalagati da najavljeni certifikat ni u kojem obliku ne predstavlja ograničavajući faktor slobodnom kretanju, kao i da ne bude diskriminatoran.

"Paralelno uz pripreme za usvajanje ovog dokumenta na razini EU, Vlada RH redovito koordinira stavove vezano uz uvjete prelaska granice, imajući u vidu epidemiološku situaciju u RH, kao i na emitivnim tržištima. Također se intenzivno razgovara o olakšavanju kretanja s državama članicama EU-a, kao i s trećim državama", poručuje Brnjac.

Na pitanje može li Hrvatska i nešto dodatno učiniti, ministrica kaže da će zbog osiguranja predvidljivost za poslovne subjekte u turizmu, Vlada RH pravovremeno donijeti detaljnu odluku o uvjetima za ulazak turista u RH, koja će biti na snazi najmanje do uspostavljanja zajedničkog europskog modela.

EK je naime u srijedu predložila, kako se najčešće prenosi u medijima, "covid putovnice", odnosno uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar EU tijekom pandemije. To će biti dokaz da je osoba  cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na covid-19. 

Te potvrde će biti besplatne, a mogu biti u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja je izdaje i na engleskom te će imati kod zbog sigurnosti i autentičnosti, a trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj EU.

Komisija je pozvala i države članice i Europski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta, odnosno kazali su i da bi to trebalo biti spremna "do ljeta, a ljeto počinje 1. lipnja".

Riječ je o mjeri koja je uvelike namijenjena spašavanju turizma u EU, a kako nema dovoljno cjepiva, Komisija želi i da te potvrde sadržavaju i rezultat testiranja na covid-19 ili nazočnost antitijela kako osobe koje nisu imale priliku cijepiti ne bi bile diskriminirane, što je i bila primjedba mnogih zemalja na tu ideju. 

19.02

Crna Gora ponovno ima rekordan broj preminulih

U Crnoj Gori je u srijedu, drugi put u ožujku, registriran rekordan broj preminulih u jednom danu od posljedica zaraze koronavirusom i to točno godinu dana otkad je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj infekcije.

Crnogorske zdravstvene vlasti su priopćile da je 18 pacijenata zaraženih koronavirusom preminulo u posljednja 24 sata dok je novozaraženih i dalje preko 500 na dnevnoj razini, što je blizu 0,1 posto crnogorske populacije.

U Crnoj Gori je u prva dva tjedna ožujka preminulo više osoba (126) nego tijekom cijelog siječnja (123).

Samo u Kliničkom centru Crne Gore, najvećoj medicinskoj ustanovi u toj zemlji, životno je ugroženo 86 pacijenata, dok je dvije trećine kapaciteta zdravstvenog sustava predviđenog za pacijente oboljele od covida-19 popunjeno.   

Ti brojevi ipak nisu utjecali na vladino Vijeće za borbu protiv koronavirusa da prihvati prijedlog crnogorskih epidemiologa i uvede potpuno zaključavanje države, već su u srijedu na još sedam dana u većini države produžene epidemiološke mjere donesene prošlog tjedna.

One predviđaju zatvaranje obrazovnih institucija, vrtića, ugostiteljskih objekata, teretana i trgovačkih centara, te zabranu kretanja između općina i policijski sat od 21 sat do 05 ujutro.

Ranije je iz vlade u Podgorici priopćeno da crnogorsko gospodarstvo ne bi izdržalo zatvaranje.

Crna Gora je već tjednima među vodećim zemljama u svijetu prema broju novozaraženih, a odnedavno je ušla i među deset zemalja svijeta po broju umrlih na 100 tisuća stanovnika.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponovo je apelirao na izvršnu vlast i sve nadležne institucije da, kako je rekao, usklade svoje djelovanje i politiku s dramatičnom zdravstvenom situacijom u zemlji.

On je u namjeri da ukaže na ozbiljnost situacije iznio statističke podatke koji pokazuju da je za 365 dana službeno evidentirano 84.700 oboljelih građana Crne Gore, što čini 13,6 posto njene populacije.

„Preminula je 1151 osoba - članovi naših obitelji, rođaci, prijatelji, susjedi...Svakog dana, koronavirus je uzimao u prosjeku najmanje tri života, a obolijevale su 232 osobe, što je previše i za mnogo brojnije populacije i veće zemlje od Crne Gore", napisao je Đukanović na Twitteru.

Cijepljenje u Crnoj Gori počelo je 20. veljače, a do sada se cijepilo ispod jedan posto stanovnika te zemlje i to cjepivom Sputnjik V koje je crnogorskoj vladi donirala Srbija.

Mediji u Podgorici prenijeli da je bloomberg.com objavio računicu prema kojoj bi Crna Gora, ako bi se cijepljenje nastavilo ovim tempom, tek za šest godina i sedam mjeseci cijepila dvije trećine populacije.

U srijedu je počelo cijepljenje i kineskim Sinopharmom, a 30 tisuća doza tog cjepiva donirala je Crnoj Gori Kina.

Do kraja mjeseca u Crnu Goru bi trebao stići i dio od 80 tisuća doza AstraZenecinog cjepiva koliko joj je dodijeljeno kroz Covax program.

Predsjednik crnogorske vlade Zdravko Krivokapić ranije je ustvrdio da će trećina stanovništva Crne Gore primiti cjepivo protiv koronavirusa do kraja travnja.

18.48

Bolnički sustav u Bugarskoj u problemu nakon naglog porasta broja zaraženih

Bugarske su bolnice i hitne službe na granicama izdržljivosti zbog naglog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom, rečeno je u srijedu.

"Ne možemo se nositi s ovom masovnom zarazom", rekla je glasnogovornica hitnih službi Katja Sungarska u Sofiji.

U mnogim se mjestima bolnice reorganiziraju i stvaraju više odjela za pacijente zaražene covidom-19. 

Prošli četvrtak bilo je 395 novih slučajeva na 100.000 ljudi u razdoblju od sedam dana. Nova sedmodnevna stopa incidencije trebala bi biti objavljena u četvrtak.

U Bugarskoj, državi sa 6,9 milijuna stanovnika, u srijedu su zabilježena 4374 nova slučaja zaraze koronavirusom u 24 sata, u odnosu na 3502 prošle srijede.

Od početka izbijanja pandemije u zemlji je od koronavirusa umrlo 11.500 ljudi, a samo u utorak njih 107.

Bugarska se bori s trećim valom pandemije nakon ublažavanja mjera zatvaranja 1. ožujka.

Iako su mjere za zaustavljanje širenja zaraze poduzete posljednjih dana na regionalnoj razini, vlada ih ne planira uvesti na nacionalnoj razini.

Područja koja su najviše pogođena pandemijom su grad Sofija i regija Burgas na Crnom moru.

Zdravstvene službe u Sofiji predložile su zatvaranje škola i jaslica, restorana, trgovačkih centara i teretana. Konačna odluka o tome bit će objavljena u četvrtak.

Cijepljenje u Bugarskoj u međuvremenu je usporeno jer je privremeno obustavljena uporaba cjepiva tvrtke AstraZeneca, a dostupna su cjepiva Moderne te Pfizer i BioNTech.

U Bugarskoj su parlamentarni izbori zakazani za 4. travnja pa su među prioritetnim skupinama za cijepljenje i dužnosnici zaduženi za postupak provedbe izbora.

Komentari 107