News

Komentari 1

Rohindže tuže Facebook, traže odštetu os 150 milijardi dolara

Rohindže tuže Facebook, traže odštetu os 150 milijardi dolara

Rohindže iz Mianmara, izbjegli u strane zemlje, tuže kompaniju Meta, jer nije spriječila govor mržnje koji je bio uperen prema njima te su na taj način pridonijeli nasilju te traže odštetu od 150 milijardi američkih dolara

Tužbe su podignute u SAD-u i Velikoj Britaniji.

U SAD-u je odvjetnička tvrtka Edelson PC i Fields PLLC podigla tužbu protiv Facebooka u San Franciscu, optužujući tu društvenu mrežu da je "spremna zanemariti živote Rohindža za bolji prodor na tržište u zemljama jugoistočne Azije".

Britanska odvjetnička tvrtka koja zastupa neke od izbjeglica napisala je pismo Facebooku, a u njemu navodi da su Facebookovi algoritmi "pojačali govor mržnje protiv Rohindža", da Facebook "nije ulagao" u moderatore i provjeravanje činjenica oko političke situacije u Mianmaru.

Facebook nije udovoljio zahtjevu Reutersa da komentira podizanje tužbi.

Facebook je 2018. priznao da nije učinio dovoljno da spriječi poticanje nasilja i govora mržnje protiv Rohindža. To je uslijedilo nakon neovisnog izvješća, koje je naručio Facebook, u kojem se navodi da je platforma omogućila okruženje za širenje kršenja ljudskih prava.

Od tada je tvrtka poduzela mjere protiv zloupotrebe platforme za poticanje na nasilje, uključujući zabranu pristupa vojne hunte Facebooku i Instagramu nakon državnog udara 1. veljače.

Rohindže se smatraju ilegalnim migrantima u Mianmaru i desetljećima su diskriminirani od strane vlade i javnosti. Mianmarska je vojska 2017. godine pokrenula nasilnu akciju u državi Rakhine nakon što su Rohindže izvele smrtonosne napade na policijske položaje.

Tisuće ljudi je izgubilo živote, a više od 700.000 Rohindža je pobjeglo u susjedni Bangladeš.

Najčitaniji članci