Obavijesti

News

Komentari 78

Rojsova zadruga izgubila spor s državom od 67 milijuna kuna

Rojsova zadruga izgubila spor s državom od 67 milijuna kuna
1

Općinski građanski sud u Zagrebu odbacio je nepravomoćnom presudom zahtjev "Šezdesetšeste p", zadruge za izgradnju prometnica kojoj je na čelu umirovljeni general...

VIDEO

Općinski građanski sud u Zagrebu odbacio je nepravomoćnom presudom zahtjev "Šezdesetšeste p", zadruge za izgradnju prometnica kojoj je na čelu umirovljeni general Hrvatske vojske (HV) Ljubo Ćesić Rojs, za isplatom čak 67,4 milijuna kuna za gradnju dionice autoceste Čakovec-Goričan otvorene u lipnju 1997.

Zastupnici Ćesićeve zadruge u tužbi su isticali da su ugovorom iz 2005. "Šezdesetšestoj p." prenesena sva potraživanja prema državi nekadašnje "66 pukovnije" kao člana ortačke zajednice i to na temelju gradnje prometnica u ukupnom iznosu od čak 545,4 milijuna kuna, u što je uključena i cijena za radove na dionici "Čakovec-Goričan".

U tužbi navode da je nekadašnja "66. pukovnija" još 1996. počela izvoditi radove na području Hrvatske sa svojim strojevima i operativom kao kooperant Ministarstva obrane (MORH) te da je trebala ući u sastav MORH-a, no do toga nije došlo iako su svi pripadnici te pukovnije od MORH-a dobili odore s oznakama HV-a, iskaznice te su koristili gorivo, logistiku i strojeve s registarskim pločicama Hrvatske vojske.

Naglašavaju kako je s državom bilo dogovoreno da će se konačni obračun napraviti nakon što se riješi status "66 pukovnije" što nije bilo riješeno sve do 2002. kada su njezini pripadnici bili iseljeni iz njima dodijeljenih vojarni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U tužbi stoji i da je "66 pukovnija" bila "ortačka zajednica koja je trebala biti prevedena u vojnu postrojbu Odlukom Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost RH (VONS) iz svibnja 1996." na temelju koje je tadašnji premijer Zlatko Mateša donio odluku da ta postrojba ide u izgradnju cesta u Hrvatskoj. Podsjećaju da su nakon raspuštanja te postrojbe njezini djelatnici vodili radne sporove kojima su htjeli dokazati status pukovnije kao vojne postrojbe, a koje su pravomoćno izgubili.

U međuvremenu "Šezdesetšesta p." se 2005. obratila državi za mirno rješenje spora do kojeg ipak nije došlo, a sud je 2009. odbacio tu tužbu. No to je rješenje bilo ukinuto odlukom Županijskog suda te je "predmet vraćen na ponovno postupanje"

U ponovnom postupku ponovno je bila "pročešljana" dokumentacija u ovom sporu, ali i saslušani svjedoci među kojima i Ljubo Ćesić, ali i bivši ministar obnove i razvitka Jure Radić.

Sud je utvrdio da je tužbeni zahtjev Ćesićeve zadruge u cijelosti neosnovan. "Niti vojna postrojba, niti ortakluk nemaju niti pravnu osobnost, niti poslovnu sposobnost. Stoga tužitelj nije stekao prava. Kako status '66. Pukovnije' još nedvojbeno nije niti riješen, tužitelj nema niti ovlaštenja potraživati predmetnu isplatu", stoji u obrazloženju presude kojom se Ćesićevoj zadruzi nalaže i da državi nadoknadi čak 1,7 milijuna kuna parničnog troška.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag