Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

U 50 dana pješice će proći čak 1200 km i to na -40 stupnjeva!

Avanturist Davor Rostuhar će pješačiti od glečera Union do središta Antarktike. Sam će morati vući saonice sa 130 kilograma opreme koja će mu pomoći da preživi i ispuni svoj san

Foto: Borna Filic/PIXSELL
14 komentara

Nakon dvije godine teških priprema, prikupljanja stvari i novca, hrvatski avanturist Davor Rostuhar večeras kreće na ekspediciju na Južni pol. Svoj 1200 kilometara dug put proći će pješice i cijelo će vrijeme vući sanjke sa svim potrepštinama. Njegov put kreće s glečera Union od kojeg mora doći do središta Antarktike. Sve će trajati 50 dana tijekom kojih će biti potpuno sam na - 40 stupnjeva Celzijusa. To danas je to napravilo 20 ljudi iz sedam zemalja svijeta, a Davor želi biti prvi Hrvat kojem je to pošlo za rukom.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Avanturist Davor Rostuhar će 50 dana sam pješačiti do središta Južnog pola Reporter: Bogdan Blotnej

Posted by 24sata Video on 2. studenoga 2017

- Na svijetu postoje tri točke koje golicaju maštu istraživača već stotinama godina - Sjeverni pol, Južni pol i Mt. Everest. Naš najuspješniji istraživač i moj veliki uzor, Stipe Božić, bio je prvi Hrvat na Mt. Everestu i na Sjevernom polu. Ekspedicija na Južni pol ostala je posljednja velika klasična ekspedicija koju još nije napravio nitko iz Hrvatske ili šire regije - napisao je Rostuhar na svojim stranicama.

Ekspediciju sanja 15 godina

Sve to želi napraviti bez ikakve pomoći drugih ljudi, bez energije vjetra, vuče pasa ili motornih saonica. Mjesecima je slagao opremu kako bi mu sve stalo na saonice. Ona teži 130 kilograma, a za to se pripremao vukući gume po Medvednici i uz Savu. 

- Taj san sanjam već 15 godina, a posljednje dvije godine aktivno se za njega pripremam. Posjetio sam tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta: Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Od njih sam učio kako se snalaziti u ekstremnim polarnim uvjetima. Dva puta sam se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača. Fizičke i mentalne pripreme teku odlično. No zapelo je na financijama - napisao je Rostuhar na stranici Indiegogo gdje je skupljao donacije.

Za cijeli projekt treba mu 200.000 dolara. Iako zadnjih do zadnjih 10.000 dolara još nije došao, nije odustao od ekspedicije. Njegov račun će cijelo vrijeme biti otvoren te se nada da će troškove pokriti tijekom puta do Antarktike.

Foto: Davor Rostuhar
Nažalost, u pripremi projekta pratile su ga i nevolje pa je svoje skije i sanjke poslao na put s mjesec dana zakašnjenja. Svi međunarodni prijevoznici odustali su od transporta, no na kraju je uspio sve dogovoriti s jednim avioprijevoznikom da oprema krene s njim do argentinskog Buenos Airesa. Odande će morati prijeći oko 3000 kilometara do samog juga Južne Amerike i zatim početi pustolovinu života.

Za ručak - čvarci!

Jednom kada krene, dnevno će pješačiti između 10 i 12 sati bez stajanja. Ne smije riskirati da mu se tijelo ohladi. Kad ga svlada umor, odmarat će u debelim vrećama za spavanje u šatoru u kojem će biti 20 stupnjeva toplije nego vani. Sa sobom nosi puno dehidrirane hrane, a na meniju će mu se naći zobene pahuljice, energetske pločice, pršut i čvarci. Ništa nije prepustio slučaju kako se ne bi ozlijedio i morao odustati od puta. 

- Nakon što sam 2012.g. pretrpio blaže ozebline na planini Coropuna u Peruu na 6400 m visine, odlučio sam da nema više labavog shvaćanja opreme i snaći-ću-se-putem stava. Ključ uspjeha ekspedicije je u dobroj pripremi. Isprobao sam najbolje linere i najbolje cipele i izabrao jednu kombinaciju u kojoj ću krenuti prema Južnom polu - napisao je Rostuhar u jednom od posljednjih statusa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message