Obavijesti

News

Komentari 1

Rovinj potiče ravnopravnost muškaraca i žena, imaju i plan

Rovinj potiče ravnopravnost muškaraca i žena, imaju i plan
1

Na definiranju Akcijskog plana radila je opsežna radna skupina u kojoj su sudjelovali gradski vijećnici, gradonačelnik i njegovi zamjenici, ravnatelji svih gradskih, županijskih i znanstvenih ustanova, zdravstvenih službi...

VIDEO

U posljednje je vrijeme pitanje ravnopravnost žena i muškaraca sve češća tema u javnom prostoru. Ta bi činjenica mogla stvoriti privid kako se naše društvo osvijestilo po tom pitanju, no u svakodnevnoj je praksi slika itekako drugačija te smo nažalost i dalje svjedoci primjera diskriminacije i neprovođenja zakonskih propisa kojima je to pitanje regulirano.

Kako bi u svojoj sredini osiguralo bolju implementaciju ravnopravnosti u praksi, sastavljen je prijedlog Akcijskog plana ravnopravnosti žena i muškaraca Grada Rovinja za razdoblje od 2021. do 2023. godine, a kojim se obvezuje provoditi obveze propisane Europskom poveljom za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini čiji je Rovinj i potpisnik.

Plan se do 19. ožujka nalazi na javnom savjetovanju, pa Grad još jednom poziva sve zainteresirane građane i subjekte da se svojim prijedlozima priključe ovoj inicijativi koja će označiti bitan preokret u primjeni mjera protiv rodne diskriminacije.

Na definiranju Akcijskog plana radila je opsežna radna skupina u kojoj su sudjelovali gradski vijećnici, gradonačelnik i njegovi zamjenici, ravnatelji svih gradskih, županijskih i znanstvenih ustanova, zdravstvenih službi, odnosno predstavnici svih onih subjekata koji mogu utjecati na javne politike i implementirati njezine odluke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glavne su smjernice plana učvršćivanje politike i aktivnosti protiv rodno utemeljenog nasilja, rješavanje neravnopravnosti na radnom mjestu i kod postupka zapošljavanja, zatim jačanje pristupačnosti potrebne skrbi za djecu, te promicanje jednakog pristupa žena i muškaraca, djevojčica i dječaka u obrazovanju, stručnom osposobljavanju i usavršavanju.

Protiv rodno utemeljenog nasilja u naredne se dvije godine planira djelovati kroz edukaciju mladih u školama vezano za ravnopravnost spolova, poštovanja različitosti i prevencije nasilja, zatim kroz štampanje informativnih letaka u kojima je opisan protokol što učiniti u slučaju nasilja i kome se obratiti za pomoć. Naime, jedan je od ključnih problema upravo nedostatak dostupnih informacija oko mogućih koraka koje je moguće poduzeti u slučajevima nasilja. U sklopu Akcijskog plana planira se također osigurati dostupnost psihološkog tretmana djeci traumatiziranoj nasiljem u obitelji.

Diskriminacija se nažalost javlja i na radnome mjestu, pa se tako u posljednjem izvješću Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova napominje kako se zaprimljene pritužbe najčešće odnose upravo na područje socijalne sigurnosti i skrbi te mirovinskog i zdravstvenog osiguranja kao i ostvarivanje radnih prava, čineći značajan udio od 46,1 posto te porast u odnosu na prethodnu godinu.

Žene čine i većinu nezaposlenog stanovništva (55 posto), te većinu u potplaćenim sektorima. Većinu kao žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, većinu podzastupljenih na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja.

Žene također nemaju jednake mogućnosti za napredovanje te imaju 12,7 posto niže plaće i 21,5 posto niže mirovine, dok životna dob i majčinstvo i nadalje ostaju glavni izazovi rodne diskriminacije žena na tržištu rada.

Iako nema nadležnost da utječe direktno na odabir poslodavca Grad Rovinj namjerava pružati pomoć roditeljima koji rade time što će uvesti dulje radno vrijeme u vrtićima, te organizirati vrtiće u popodnevnoj smjeni, a osim toga će obilježiti posebna mjesta za parkiranje roditelja sa bebama u kolicima za djecu te omogućiti onima koji rade u popodnevnoj smjeni ili dvokratno da i ljeti, navečer i popodne, parkiraju po povlaštenoj mjesečnoj karti.

Nadalje, u sklopu promicanja jednakog pristupa žena i muškaraca, djevojčica i dječaka u obrazovanju, stručnom osposobljavanju i usavršavanju planirano je provođenje kampanje u suradnji s osnovnim i srednjim školama kojima se motivira izbor netradicionalnih zanimanja i uklanjanju stereotipno podijeljene uloge žena i muškaraca, zatim uspostavljanje suradnje sa školama i vrtićima u organizaciji radionica za borbu protiv stereotipa te organizacija tečajeva osposobljavanja za rizične skupine koje se žele uključiti u tržište rada.

U području skrbi za djecu glavni je preduvjet borba protiv rodnog stereotipa po kojem je briga o djetetu uglavnom dužnost i odgovornost žena.

Naime, dok Hrvatska bilježi porast broja muških korisnika u odnosu na žene, on je što još uvijek preblag što potvrđuje i činjenica kako muškarci u našoj Republici najmanje koriste rodiljne i roditeljske potpore na razini EU.
Stoga Akcijski plan predviđa osiguravanje dovoljnog broja mjesta u vrtićima, organizaciju radionica u vrtićima i školama koje će promicati važnost sudjelovanja oba roditelja u odgoju emotivno bezbrižnog i stabilnog djeteta te edukacije, predavanja, radionice s ciljem osvještavanja štetnosti nasilja u obitelji za rast i razvoj djeteta.

Zaštita i promicanje ravnopravnosti spolova temeljne su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, te također predstavljaju temeljno pravo te osnovnu vrijednost svake demokracije.

U svojoj povelji europsko vijeće uviđa kako je preduvjet za ostvarenje tog prava njegovo prepoznavanje u pravnom smislu, ali i njegova uspješna primjena na sva područja života: politički, gospodarski, društveni i kulturni.

U našem je društvu nažalost sveprisutna rodna neuravnoteženost te se žene i dalje često nalaze na marginama kada je riječ o zastupljenosti i afirmaciji u javnom i političkom životu. Položaj žena u pojedinim sektorima ostaje nepovoljan a spolna diskriminacija je i dalje velika bez obzira na pomake koji su učinjeni posljednjih godina koji napreduju presporim tempom te se nedovoljno primjenjuju u praksi.

Iako se predviđene aktivnosti odnose na područje nadležnosti Jedinice lokalne samouprave, jedan je od ciljeva da svojim primjerom Grad Rovinj potakne i ostale privatne i javne subjekte na primjenjivanje istih.

Lokalna i regionalna tijela kao upravna tijela najbliža građanima najprikladnije su razine za suzbijanje daljnjeg postojanja neravnopravnosti i njezina širenja, kao i za promicanje istinski ravnopravnog društva. Ona u okviru svoje nadležnosti i suradnje s čitavim nizom lokalnih dionika mogu poduzimati konkretne korake u prilog ravnopravnosti žena i muškaraca.

Ključno je stvoriti čvrsto institucionalno okruženje kako bi osigurali kontinuirane pomake ka podizanju svijesti prema pitanjima koji se tiču ravnopravnog položaja pripadnika oba spola. Okruženje koje će biti usmjereno na uspostavljanje sinergije te postavljanje uvjeta za radikalni pomak u mentalitetu i percepciji prema ženskoj i muškoj ulozi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda