News

Komentari 1

Rudarima u BiH veće plaće za 120 eura: 'Došli smo do rješenja te smo postupili pravedno'

Rudarima u BiH veće plaće za 120 eura: 'Došli smo do rješenja te smo postupili pravedno'

Kolektivni ugovor su potpisali ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predsjednici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH Sinan Husić i Zijad Lačić

Rudarima u Federaciji BiH plaće će ubuduće biti veće za oko 120 eura nakon što su u utorak njihovi predstavnici potpisali kolektivni ugovor s Vladom toga bosanskohercegovačkog entiteta, čime su izbjegnuti prosvjedi oko 12.000 zaposlenih u izbornoj godini.

Kolektivni ugovor su potpisali ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predsjednici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH Sinan Husić i Zijad Lačić.

"Zahtjev rudara bilo je povećanje satnice za 20 posto, a ponuda Elektroprivrede BiH i Rudnika Banovići bila je oko osam posto. Na kraju smo došli do rješenja. Postupili smo pravedno prema onim s najnižim plaćama", rekao je ministar Džindić.

S povećanjem plaće za oko 120 eura prosječan mjesečni iznos kojega će dobivati rudari iznosit će oko 670 eura.

Ministar Džindić je najavio nastavak restrukturiranja rudnika u kojima je zaposlen veliki broj radnika.

Predstavnici rudara iskazali su zadovoljstvo s povećanjem plaće. Najavili su da neće prosvjedovati i obustaviti proizvodnju ugljena za potrebe uglavnom Elektroprivrede BiH.

Najčitaniji članci