News

Komentari 43

Rusi se fokusirali na opsadu Kijeva, okruženi Mauripolj je pod stalnim i jakim napadima

Rusi se fokusirali na opsadu  Kijeva, okruženi Mauripolj je pod stalnim i jakim napadima

Gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je u srijedu da Mariupolj ima brojne žrtve i suočen je s nestašicom vode dok se pokušava obraniti od neprekidnih napada

Ruske snage u petak nastavljaju napredovati prema glavnom gradu Kijevu, objavila je ukrajinska vojska, dok je jugoistočni grad Mariupolj već u potpunom okruženju i pod jakim napadima.

POGLEDAJTE VIDEO

Tijek događaja pratite ovdje...

***11.40  Gust dim opet se nadvija nad Harkivom gdje su stambene zgrade i u petak bile na meti ruskih projektila.

***11.15  Zamjenik gradonačelnika Mariupolja pozvao je NATO da pošalje vojnike u Ukrajinu te rekao da Rusija neće prestati dok cijelu zemlju ne pretvori u pustinju i ubije mnogo civila, prenosi u petak BBC.

Sergej Orlov rekao je za program Today Radija BBC 4: "Nema načina da se Putina zaustavi u ubijanju naših civila iz zraka dok se NATO ne probudi i shvati da to nije regionalni sukob - to je rat protiv demokracije, protiv slobode, protiv jedne od najvećih europskih država".

"Izgleda da (čelnici NATO-a) ne shvaćaju da Putin neće stati, oni se boje, a to je šteta. Mi očekujemo da će čelnici NATO-a shvatiti da je potpuno nužno pružiti izravnu vojnu potporu Ukrajini da se zaustavi Putin ili da se barem zatvori naše nebo kako bi nas se zaštitilo od prijetnje iz zraka", rekao je.

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se u petak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu.

Orlov je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin želi stvoriti pustinju da riješi ukrajinsko pitanje, no kaže "nemoguće je zauzeti naše gradove, jer grad ne čine zgrade, čine ga ljudi".

Dodao je: "Već smo shvatili da je spreman ubiti toliko civila koliko mu je potrebno".

Stanovnici ukrajinskoga lučkoga grada Mariupolja rekli su za BBC da pokušavaju preživjeti nemilosrdno rusko granatiranje koje je razorilo stambene zone i presjeklo opskrbu strujom i vodom.

Mariupolj je najveća ukrajinska trgovačka luka, grad od oko 450.000 stanovnika koji se nalazi na kopnenom putu između Rusije i Krima.

***11.00 "Glavni napori okupatora koncentriraju se na opsadu Kijeva", objavila je ukrajinska vojska u jutarnjem izvješću.

Nisu objavljeni nikakvih podaci o borbama u samom gradu.

U gradu je od ponoći nekoliko puta objavljena zračna opasnost a stanovnicima je rečeno da potraže zaštitu u skloništima.

Ukrajinski lučki grad na jugu zemlje Mariupolj je potpuno u okruženju, rekli su, dodajući da su ruske snage imale "značajnu tehničku prednost".

Informacija se nije mogla neovisno provjeriti, naglašava agencija dpa.

Britansko ministarstvo obrane, pozivajući se na obavještajne podatke, objavilo je da je "Mariupolj je i dalje pod ukrajinskom kontrolom ali je vjerojatno okružen ruskim snagama".

"Gradska civilna infrastruktura pod intenzivnim je ruskim udarima", dodalo je.

Gradonačelnik tog grada Vadim Bojčenko rekao je u srijedu da Mariupolj ima brojne žrtve i suočen je s nestašicom vode dok se pokušava obraniti od neprekidnih napada ruskih snaga.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

Najčitaniji članci